KURUMSAL MAGANDALIK - Burçin Esra Karadağ

KURUMSAL MAGANDALIK


Her kurumun bünyesinde barındırdığı en az bir maganda mutlak surette mevcut. Cinsiyet ayrımı olmaksızın iş ortamının konforunu bozan, strese sokan, empatik hislerden uzak bu enerji emicileri deşifre etmek için geç kaldığımı düşünüyorsanız evet haklısınız.

 

Öncelikle mobbing nedir?

Özgür ansiklopedi Vikipedi’nin tanımlaması, bir veya bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması. Yani kısa diyor ki psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamlarına gelir. En iyi ifade eden anlamıyla yıldırma veya iş yerinde psikolojik terör anlamlarıdır.

Pek çoklarımızın akademik eğitim aldığı alanlarda çalışmadığımızı, kendimize uygun meslekleri icra etmediğimizi, ekonomik kaygılarımızın yeteneklerimizin önüne geçtiğini düşürsek zaten yeterince mutsuz insanlar olmamız yetmezmiş gibi yakasını kolalara yatırıp, çift çizgi ütü yapmak istediğimiz egosantirik iş bilmezlerle de mücadele etmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

 

Mobbing uygulayanların genelinde ortak özellik arama işine giriştiğinizde aşırı denetleyici, korkak ve nevrotik, daima güçlü olma isteği içinde ve iktidar açlığı içinde olan, kötü niyetli ve hileli eylemlere başvurmaktan çekinmeyen, antipatik özellikler taşıyan, düşmanlıktan hoşlanan, can sıkıntısı içinde zevk arayışında olan kimseler olduğunu gözlemlenir.

Üniversite bitirme tezimi mobbing üzerine yapmam ve hatırı sayılır sayıda firmada çalışmama rağmen hala mobbing üzerine eğitimler almaya devam ediyorum. Günlük hayatımda da baskı, taciz, sınır ihlali konularında aşırı sinir bozucu olduğumdan çoğu zaman boyun eğdiremediklerinden ‘Tiz kellesi vurula’ fermanı yayınlanır hakkımda. Fakat siz benim kadar metanetli değil iseniz hukukun size tanıdığı şu hakları göz gezdirip, aklınızı bir köşesine kazıyıverin derim.

İş sözleşmesinin haklı nedene dayanarak feshedebilme hakkınız mevcut, yine belli şartlarda ayrımcılık tazminatı isteyebilme hakkınız var. Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’na göre tazminat isteme hakkı bulunmakta. Mobbing yapan yöneticiyi dava edebilir ve manevi tazminat talebinde bulunabilirsiniz.

Bana soracak olursanız durumları tersine çevirip tacizciyi taciz edilen konumuna getirin. Sonucunda kaybedeceğiniz işiniz bile olsa kimsenin sizin içsel huzurunuzu bozmasına müsaade etmeyin.

Tacizin her türlüsünde kanıksanmış olan ‘Müsaade edip, zemin hazırlamasaydı olmazdı’ zihniyetini çamaşır suyu döküp yıkamak mümkün olmadığından tacizcinizi ifşa edip, ele güne karşı rezil etmediğiniz sürece taciz edilmeye devam edeceğinizin garantisini verebilirim.

 

Mesleki olarak sizden yetersiz, sosyal olarak doyuma ulaşamamış, fiziksel özellikleriniz nedeniyle içten içe sizinle rekabete giren kurumsal magandalara bugün itibariyle meydan okumanız dileklerimle.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Haz
18Mar

Şeyma Su Biz Halay Başı

16Ekm
21Eyl

OHKUYOM BEN YEA

16Haz