Osmaniye Mahallesi, ve Sünni Baba Geliştirilmeli - Burhan YILMAZ

Osmaniye Mahallesi, ve Sünni Baba Geliştirilmeli


Osmaniye Köyü (mahallesi olmuştur) Karamürsel’in orman köylerinden birisidir. Köy halkının büyük bir bölümü ilçe merkezine göç etmesine rağmen yaz aylarında bir yayla köyü haline gelmektedir. Köyümüz aşağıda belirtilen nedenlerle çevredeki ziyaretçilerin ilgisini fazlasıyla çekmekte ve köyün tanınmasını sağlamaktadır.

 

Bu ilginin nedeni;

 

Sünni Baba türbesinin oluşu, Türbenin etrafında 50 dönümlük Sünni baba piknik alanının bulunması, Halkın şehir stresinden uzak kalmak için kadastro yapılmış köyümüzde yaşamayı tercih etmesi, Doğu Karadeniz bölgesinden göçle gelen insanların köyümüze yerleşmesi sonucu o bölgenin kültürünü canlandırmak ve geleneksel hale getirmek için yapılan festivaller, memba sularının bol ve şifalı olması (köyümüz çevresinde Akpınar suyu, kaymakam suyu, ince su gibi birçok memba suyu vardır), Orman içindeki yollar yürüyüş parkurlarına uygundur, Köyümüzde yoğun miktarda dağ kestanesi ağaçları mevcuttur. Bu ağaçların meyvelerini toplamak için halkımız sürekli olarak köyümüze gelmektedir, Köyümüzde dağ mantarlarının (beyaz,sarı) varlığı ve halkın bu mantarları toplamak için köyümüze gelmesi, Kar yağdığında karın köy ve çevresinden uzun süre kalkmaması,

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı köyümüze ziyaretçi akını yoğunlaşmıştır.

 

Köyümüz kendi olanaklarıyla bu ihtiyaçlara cevap verememektedir. İlimiz ilçemiz yöneticileri bu ihtiyaçlara cevap vermek için köyümüzü bir turizm markası haline getirebilirler;

 

Bunun için;

 

* İzmit’in Kartepe ve Maşukiye, İstanbul, Yalova, Adapazarı(Sakarya), Kocaeli ve çevre illerin turizm merkezi olmuştur ve bölge kalkınmıştır.

 

* Körfez geçiş köprüsünün yapılması ile köyümüzün hem yaşam hem turizm olarak geleceği planlamalı ve köyümüz turizm alanı ilan edilmelidir. Köprü tamamlanmamasına rağmen insanların köye olan ilgisi bunu kanıtlanmaktadır. Köprü tamamlandığında bu ilginin daha fazla olabileceğini tahmin etmekteyiz.

 

* Köyümüzün altyapısı tamamlanmalıdır. Köyümüzde yapılan altyapı geçici olmamalıdır ve ileriye dönük olarak planlanmalıdır. Köyümüz Karamürsel’in en yakın köylerinden biri olduğu halde en geri kalmış mahallesi olmamalıdır. Yanımızdaki Gölcük köylerinin çoğu bizden daha ileri durumdadır.

 

* Okulların tatil olduğu yaz aylarında ramazan ayının iftar saatlerinde her yaşta her çeşit insan köyümüze gelmektedir. Bu insanların hoş vakit geçirmeleri için ihtiyaçlarının saptanması gerekmektedir.

 

Bu ihtiyaçların projelendirilmesi için köy halkı olarak önerilerimiz;

 

1) Köyümüz turizm alanı olarak planlanmalıdır

2) Yayla turizmi canlandırılmalıdır

 

3) Sünni Baba türbesiyle yanındaki caminin diğer bölümlerinden (piknik alanı gibi) ayrılması sağlanmalıdır. Türbenin yeniden düzenlenerek tarihçesinin yazılması sağlanmalıdır. Türbenin düzenlenerek tarihçesinin yazılması gerekmektedir.

 

4) Sünni Baba isminden de anlaşılacağı gibi, insanlara baba şevkati veren, akıllı, yardımsever, insanları kucaklayan kimliği ile bu günlere kadar ismi taşınmıştır. Ziyaretçilerin bu kimlikten çaputlar bağlayarak taleplerde bulunması yanlıştır. Doğrusu onun gibi örnek insan olmak istediğini dualarına yansıtmalıdır. Türbeye bu düşünceyi yansıtan yazı yazılarak insanlar aydınlatılmalıdır

 

5) Piknik alanı yeniden düzenlenmelidir. Piknik alanının yer zemini çimlenmeli, geliş gidiş yolları yapılmalı, ağaçların (budama, sulama ve gübreleme gibi) bakımları yapılmalıdır. Piknik alanında nitelikli tuvalete ihtiyaç vardır. Alanın kenar bölgelerine yapılması uygun olacaktır. Gelen ziyaretçiler getirdikleri etleri mangal verilerek kendileri pişirebilirler veya etlerinin işletmeci tarafından pişirilmesini isteyebilirler. Her iki şeklin talebi karşılanmalıdır. Piknik alanında restaurant olmalıdır. Bu bina şeklinde değil tabiata uygun olarak alanın daha çok kenar kısımlarda oluşturulmalıdır. Piknik masaları yeterli sayıta ulaşmalıdır. Ayrıca masaların kalitesine ve düzenlenmesine özen gösterilmelidir. Piknik alanında uygun çay bahçesi düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Piknik alanında gece aydınlatılmasının yapılması gerekmektedir. Piknik alanında hoparlör tertibatı kurulmalıdır. Hoparlör tüm bölümlere hitap ettiği gibi, ayrı ayrı bölümlere de hitap etmelidir. Araç park yerinin tespiti ve düzenlenmesi yapılmalıdır. Yaşlın insanların tavla, satranç gibi oyunları oynayacağı, yatar şezlonglarda dinleneceği bölümler yapılmalıdır. Piknik alanının düzlük bölümünde kır düğünlerinin yapılması düşünülmelidir.

 

6) Kapsamlı çocuk parkının yapılması. (lunapark, çocuk tiyatrosu gibi) Köylünün ürettiği (fasulye, domates, biber, mısır, bal, ceviz, kestane gibi) ürünlerini satacağı satış reyonları yapılmalıdır. Muhtar ve piknik alanının işletmecisinin yöneticilik yapacağı bir binaya ihtiyaç vardır. Piknik alanın işletmeciliğini köyün üniversiteye giden gençleri olacaktır. Bu gençler hem harçlıklarını çıkaracaklar hem de üniversite çağdaşlığını ziyaretçilere yansıtacaktır. Eskiden köy düğünleri, bayramları piknik alanında yapılırdı. Bilhassa bayramlarda büyük bir salıncak kurulurdu. Salıncakta daha ziyade genç kızlar sallanır, genç kızları nişanlıları veya nişanlanma düzeyine gelen erkek arkadaşları sallarlardı. Bu gelenek tekrar canlandırılmalıdır.

Yine eskiden kurulan salıncağın hemen yanında genç erkekler, horon çiftetelli, kasap gibi oyunları oynarlardı. Bu oyunlara zaman zaman yaşlılarda katılırdı. Mızıka (akordiyon) kemençe gibi müzik aletlerini iyi çalanlar ile horonu gösterişli oynayan gençler revaçta sayılırdı. Genç kız ve erkeklerin yakınlaşması buralarda pekişirdi.

 

7) Köyümüz içerisinde var olan memba suları çevresiyle birlikte yeniden düzenlenmelidir. Ulaşılması için yollarının yapılması sağlanmalıdır. Akpınar suyuyla köyümüz arasındaki yol düzenlenmelidir. Memba suyumuz olan (kaymakam suyu) ile adlandırılan Uzundere’de ki kaynak suyunu piknik alanına akıtmak istiyoruz. Ziyaretçiler su kaplarını burada doldurarak evlerine götürmelidirler (ücretsiz). Konu ile ilgili İSU müracaatımızı yaptık, olumlu cevap aldık ve yakın bir zamanda da yapımına başlayacaklar. Tabi yeterli deposu olacak çeşmeye de ihtiyaç olacaktır.

 

8) Orman içindeki yollar yürüyüş parkurlarına uygundur. Uzundere Mahallesindeki orman yollarında yürüyüş turları düzenlenmelidir. Köyün gençleri rehber olarak çalışmalıdır.

9) Dağ kestanesi ağaçlarının varlığıyla ilgili tüm bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

 

10) Dağ mantarlarının varlığıyla ilgili tüm bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

 

11) Kar yağdığında karın köyümüzden uzun süre kalkmaması sonucu, köyün kar turizmine açılmasıyla ilgili her türlü reklamın yapılması, gerekli tesislerin canlandırılması

 

12) Köyde yapılan festivallerin gelenekselleşmesi sağlanmalıdır.

 

Tüm bu önerilerin yapılması sonucu köyümüz bir turizm köyü haline gelecektir. Bunun sonucunda ise bölgemiz ve bölge insanımız kalkınacaktır. Yukarıda bahsi geçen hususların ilgililerce değerlendirilmesi ve bölge halkı adına doğru adımların atılabilmesi Karamürsel için önem arz etmektedir

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Haz

Bari köyümüzü rahat bırakın!

18May

KUTSAL MEKANLARIMIZ

10May

Belediye Meclisi

25Nis

Koltuk Sevdası

18Nis

Atatürk ve ADD