İNSANIN BAŞARILI OLMASI - Mehmet KASAP

 İNSANIN BAŞARILI OLMASI


                İnsanın başarılı olması için; öncelikle akıllı, zeki, sağlıklı, eğitimli, öğrenimli, terbiyeli, güzel ahlaklı, varlıklı, genleri sağlam bir anne baba, atadan doğması gerekir. Anne karnındaki yaşamı, bebekliği, çocukluğu, gençliği, sağlık, eğitim- öğrenim, güzel ahlak bakımından ilmi, bilimsel, dinsel değerlere uygun; büyüyüp, yetişmesi gerekmektedir. Her anı en güzel, iyi, doğru, yararlı şekilde değerlendirmesi gerekir.

                Bebeklik ve okulöncesi aile yaşantısı bilimsel olmalı. Okulöncesi, okul yaşantısı en güzel biçimde değerlendirilmeli. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite, kariyer edinmede başarı mutlaka yakalanmalı. Sosyal, kültürel, sportif, siyasi, görev, sorumlulukları yerine getirme en iyi şekilde yapılmalı. Her işe, göreve zamanında gidip, gelmeli. Zamanında eksiksiz görev yapılmalı. Ekip çalışmasına yer vermeli. Her görev özenle ve dikkatli yapılmalı. İş, görev arkadaşları ile iyi geçinmeli. Eşyalar düzenli kullanılmalı. Temizlik, iş, görev kurallarına harfiyen uyulmalı. Savurganlık, cimrilik yapılmamalı. Sağlıklı beslenme, dinlenme, çalışma yapılmalı. Yalan, kötü, çirkin, yanlış konuşma ve iş yapmamalı. Kendimizi geliştirici eğitimlere katılmalı. Mekân temiz tutulmalı. Etkin, uyumlu, verimli, kaliteli, stratejik planlı çalışmalar yapmalı. Başarı ve hedef belirlemeli. Hedefe odaklanmalı. İstikamet hak üzere olmalı.

                Olumsuz, yanlış, kötü, zararlı hiçbir işin, eylemin içinde olmamalı. Başarılı olma, öğrenme, bilgi edinme öğrenilmeli. Hasta olmamak ve en iyi tedavi olmak için gereken yapılmalı. Disiplinli, tutarlı, kararlı tavırlar sergilemeli. Kişisel beceriler her an artırılmalı. Dinlenme, beslenme, sağlık kurallarına uygun yaşam biçimi kazanmalı. Hafta sonlarını ailecek iyi değerlendirmeli. “Keşke” yapmasaydım, diyebilecek eylemlerde asla bulunmamalı. Aldanan ve aldatan kesinlikle olmamalı. Gelişen bilimi, mesleği takıp etmeli.

                Stratejik planlı, toplam kaliteli, verimli, programlı, projeli iş yapmalı. Organize olmalı. Raporlar hazırlamalı. Göreve bilgi, yetenek, beceri olarak hazırlanmalı. Yapılan işlerin farkında olmalı. Israrla, azimle, başarıyla çalışmaları sürdürmeli. En iyi, güzel örnek olmalı. Her yapılacak işe zaman ayırmalı. Sevinçle, coşkuyla, istekle, heyecanla görevi dosdoğru, eksiksiz yapmalı. Niyet iyi, ilham güzel, ulaşılabilir olma normal, birleştirici olma harika olmalı. “Görevden yakınma, sevmeme olmamalı. Sevmediğin iş ise, yapmamalı. Bırakıp, gitmeli. Seven uzman kişilere fırsat vermeli. Zorla iş, görev yapılmaz. Kalben, aklen, doğru bilgi ile güzel görev yapmalı. Gülümseyerek, sevinçle, saygı ile saygın olarak, severek görevi yapıp, tamamlamalı.”

                “Bilgili, uzman, sevgi, saygı, dostluk, kardeşlik, inanç, güzel duygu, doğru düşünce, iyilik, barış, insanlık dolu olgun insan olmalı.” Kamu ve halka hizmetleri, hizmet standartlarında yapmalı. Doğru, dürüst, tarafsız olmalı. Saygınlık, güven, nezaket, saygı, özveri esas olmalı. Saydam ve katılımcı olmalı. Herkesle iyi iletişim, diyalog, ilişki kurmalı. Her zaman doğru, gönüllü, hak, hukuk, evrensel ilkeler dâhilinde, zarar görmeyecek şekilde davranmalı. “Hukuka uygunsuz kesinlikle iş yapmamalı.” İnsan haklarına saygılı olmalı. Toplum değerlerine saygı duymalı. “Hesap verebilirlik ilkesini katiyen unutmamalı.” Çevreci anlayışta olmalı. Bireysel farklılıklara saygılı olmalı. İletişim, diyalog, davranışta sorun olmamalı. Varsa ders alıp, gidermeli. “Güven eksikliği, önyargılar, duygudaşlık eksikliği, eksik bilgi, bozuk ruh hali, dengesizlik, ölçüsüzlük, yapıcı olmayan yaklaşımlar kesinlikle olmamalı.” Her iş planlı, programlı, hazırlanarak yapılmalı. Her şeyi 5N 1K olarak derinlemesine sorgulamalı. Sorgulama, yargılama, soruşturma, inceleme, derin düşünme, özeleştiri yapmayanlar; işin acısını çok kötü çekmektedir! Bunu asla akıldan çıkarmamalı! 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
12Haz
20Ağs

İSLÂM VE MÜSLÜMANLIK NİMETTİR

13Ağs
02Ağs

AKLINI YANLIŞ KULLANANLAR!

23Tem