Asgari ücret, Azami vergi‏ - Özgür İFADE

Asgari ücret, Azami vergi‏


Tesadüfen Türkiye'de doğan veya burada yaşayan her birey 2016 yılında ekonomik açıdan yeni bir şey daha öğrenecek. 
                                                

                                                 ***

 

Yani, asgari ücretin kanunla 1300 tl yapılmasının, zenginleşmeyi sağlamayacağını, fakirliğe çare olmayacağını, satın alma gücünü artırmayacağını, iktisadi anlamda ise; ücretlerdeki nominal artışların, reel olarak aynı derecede artmayacağını, hatta azalabileceğini öğrenecek.

                                                

                                                 ***

 

Yani sevgili kardeşim, sen aldığın 10 birim ücretle, 10 elma alabiliyorken, 13 birim ücret aldığında, 13 elma alamayacaksın. Belki 10 taneyi zor alacaksın. Nasıl mı? Çünkü devletimiz, harcamalarını, vatandaşın cebinden karşılamaya o kadar alışmış ve bunu öyle bir pişkinlikle yapıyor ki.. Yine kaşıkla verip, kepçeyle alacak. Vatandaş da, kendi refahını artırmaya değil, yine devletin harcamalarına, savurganlığına, israfına katkı sağlamaya çalışacak.
                                                  

                                                  ***

 

Her geçen gün, bu istikrarsız coğrafyadan dışarı kaçan sermayeyi düşününce, devletin vatandaşa daha da fazla yük bindirmesi kaçınılmaz görünüyor. Zaten yeni yılla beraber vergilere, harçlara, devlet hizmetlerine gelen zamlar bunları doğruluyor. 
Sorun sadece vergi artışı değil. Maaşlardaki artış, enflasyonu da beraberinde getirecek. İşverenlerin üzerindeki, aylık sigorta primi ve maaş ödemeleri yükü de artınca, işten çıkarmaların ve dolayısıyla işsizliğin de artma ihtimali çabası. 
O yüzden devlet, kanunla asgari ücret belirleyip, bundan önce oy devşirip, ardından da vatandaşa vergi yükü bindirmek yerine; vatandaşın yükünü hafifletip, satın alma gücünü artıracak düzenlemeler yapmalıdır. 
                                                  

                                                   ***

 

Asgari ücret üzerinden, simit çay hesabı yapmak kolaydır. ‘İstikrar sürsün’ demenin, her yıl o çay ve simit miktarının istikrarlı olarak azalması anlamına geldiği yer sadece Türkiye'dir.
Bireylerin zenginleşmesi, bu sayede toplumun refaha kavuşması ise ancak satın alma gücünün artmasıyla olur. 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Nis

ALAKASI YOK

28Mar

RED

21Mar

Cinnet Vatan

14Mar

Apolitik Gençlik

06Mar

KADIN