Vicdan nedir?.. - Ruhan Odabaş

Vicdan nedir?..


Nasıl tanımlanır, nasıl anlatılır ki?

“Herkesin kendine göre” diye başlansa doğru olur mu?

“Vicdan” diye yazıyorsunuz ve arama motorlarından birine giriyorsunuz, karşınıza tam da şöyle bir açıklama çıkıyor;

“Vicdan, kişinin kendi niyeti veya davranışları hakkında kendi ahlaki değerlerini temel alarak yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçtiği bir kişilik özelliğidir. Vicdan, birçok dinde, birçok felsefi akımda, mistisizmde önem verilmiş bir kavramdır. Günümüzde kimileri "kamusal vicdan" ifadesini kullanmaktaysa da, dinsel, mistik vb. alanlarda böyle bir kavram bulunmaz, vicdan kavramı bu alanlarda hep bireysel vicdan anlamında kullanılmıştır. Felsefeye göre, iç huzuru veya iç sıkıntısı vererek kişiyi uyaran vicdan bir kavram değil, kişinin bir yeteneğidir. Felsefede metafizik anlayış, bu yeteneğin doğuştan var olduğunu ileri sürer, seküler anlayış ise insanın içinde bulunduğu toplumsal koşullarla belirlenmiş görgü ve bilgisinin sonucunda oluştuğunu ileri sürer. Friedrich Nietzsche'ye göre vicdan, borçlanma ahlakına bağlı olarak gelişmiş, "söz verebilen bir hayvan yetiştirme" amacıyla icat edilmiş bir kavramdır. Neo-spiritüalist görüşe göre ise, ruhun ancak belirli bir gelişim aşamasında (hayvanlık ara aşamasından sonraki insanlık aşamasında) açığa çıkan, ruhun gelişimi oranında derece derece gelişen bir yeteneğidir.”

Bu bilgilenmeden sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin şu andaki Başbakan’ı Ahmet Davutoğlu’nun son söylemine bakalım hep birlikte!..

Konuyu biliyorsunuz; 4 eski bakan Yüce Divan’a yollansın mı yollanmasın mı gibi bir ikilem vardı ve Meclis Komisyonu, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gitmesine gerek duymadı. Duymadı derken; karar, AKP’li 9 üyenin oylarıyla alındı. 5 üye de gitmeleri konusunda oy kullanmıştı ama oyları yetmemişti doğal olarak.

İşte bu olay üstüne bir açıklama yaptı sayın Başbakan ve dedi ki;

"Konuyu objektif bir şekilde ele aldılar ve vicdanlarıyla karar verdiler. Bu karara herkesin saygı duyması ve sonuçlarını beklemesi lazım."

En küçük bir yanlış yok bu yorumda. Başbakan söylüyor işte daha ne yapsın. Diyor ki;

“Vicdanlarıyla karar verdiler.”

4 eski bakanın Yüce Divan’a gitmemesi yönünde oy kullanan 9 üye için söylüyor bunu elbette de, insanın aklına şu da geliyor; Yüce Divan’a gitmeleri konusunda oy kullanan 5 üye ne ile karar verdi acaba?

Taban tabana zıt iki görüş buradaki. Bir yanda 9 kişi, diğer yanda 5 kişi. AKP’nin demokrasi anlayışı gereği, çoğunluk kazanıyor.

Geldik yazının başına şimdi; “herkesin kendine göre” demiştik ya, öyle bir durum çıktı ortaya. Başbakan 9 üye için yorum yapıyor, halkın büyük bölümü de 5 üye için…

Siz şimdi düşünün yeniden “vicdan nedir” diye.

Belki bulursunuz!..

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Haz

ÖYLESİNE BİR HABER

26Kas
13Haz

ÖYKÜ MÜDÜR BİLEMEM!..

22Şub

VATAN HAİNİ

17Şub

BUGÜN GÜNLERDEN ARTVİN…