Duruşun Kaptan gibi olmalı - Ercan Buber

Duruşun Kaptan gibi olmalı



Kaptan, ekibini  yönetendir.  Karar  verme anlarında  öne çıkarak  en uygun  kararı verendir.  
Kaptan, aileye,  takıma,  gemiye,  gruba, dükkana, sorumlu  olduğu  kimselerin  ve  memleketin  ortak paydalı   yararlarını dikkate  alandır.
Kaptan  gösterişten uzaktır. Sakindir. Anlık  tepkiler yerine  akıllı  davranandır.
Kişisel  gelişimcilerin  lider  olma  özelliklerinin  de  bir kısmı   bu yazıda    kast edilen  ekip başı, gemi taşı ve  grup rehberi  olma  özellikleriyle  örtüşür. 
Kaptan,  dünyaya  sadece ekonomik  göstergelerle  bakmaz.  Çünkü takımının  ya da  memleketin tek konusu  ekonomi değildir. Genel bir duruşla konulara  ve sorunlara  yaklaşır.
Kaptan,yaklaşımının   altında ilkeler, değerler ve  sözler   yatar. Zamanını, emeğini ve enerjisini  bu duruş  içinde harcar. 
Kaptanın “bütün zaman  ve  enerjisini  bu  duruş içinde  harcar” demek, hiçbir kişi, parti, grup  ve  cemaat aleyhine şu veya bu şekilde  bir karmaşaya, dedikoduya  ve  ecnebicesiyle   polemiğe   fırsat vermez.
Kaptan olarak  o bunu dedi bu  şunu  dedi  yaklaşımına  “şöyle bir duruş içindeyim. “Bu duruş  şu temel ilkeler  ve değerler   üzerine  kurulmuştur.  Biz bunlar üzerinde  çalışma  anlayışı  uyguluyoruz, diğerleri bu  anlayışı benimserlerse  onlarla da konuşur ve işbirliği yapabiliriz.”
Görüldüğü   gibi bu kaptanlık  anlayışında  bir  ve bi’taraf yoktur.  Gemi ve  takım  kaptanlığı vardır.  
Bu duruşta  olmayan kaptan bir  pozisyon seçer  ve  o pozisyonu kollar. Eş deyişle bulduğu  pozisyona yandaş  - candaş arar.
“Ötekiler”   nitelemesini kullanır.  
Takım ruhu  kaptanın çıkış noktalarından olup, bireyci  değil, sosyal  davranır.  evde, işte,  takımda, partide “ver odunu!, ver  odunu!” yapmaz. Sakin, dingin ama dinamik  davranır.  Kötü sözden sakınır. Zaten  kötü sözü  Allah’ında CC kulun da sevmediğini   bilir. 
Sonuç olarak,  temel ve  basit  ilkeler   üzerine  kurulu aile, takım, gemi ve  memleket   kaptanlığı,  teoride ve  üzerinde  çok  yazılıp  çizilmeye  müsait  göstergelerle  doludur. Önemli olan  ilkeleri ve  değerleri kuşatan   göstergeleri yaşayarak sunmaktır.  Bu  da   gösteren  ile gösterilen  arası  dizgesel  ve  anlamlı  bağların olmasını gerektirir. Dili  başka  eli başka olanın kaptanlığı  olmaz! Çünkü  ayarı bozuktur. Anadolu insanın   dediği  gibi de “ayarı  bozuk olanın da  tartısına hiç   güven olmaz.” 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI