ÜSTÜN ZEKÂLI ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİ - Mehmet KASAP

ÜSTÜN ZEKÂLI ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİ


Üstün zekâlı çocukların eğitim ve öğretimleri diğer çocuklardan ayrı ve farklı yapılmalıdır. Zira üstün zekâlı çocuklar her yönü ile diğer çocuklardan farklıdır. Diğerleri içinde eğitim- öğretim yapıldığında, pek çok yetenek, becerilerini kaybederler. Sıradanlaşırlar! Günümüzde İlkokulda tüm çocuklar aynı sınıflarda eğitime tutulmaktadırlar. Zekâ ve yetenek düzeyleri farklı öğrenciler aynı sınıfta eğitim görmektedirler. Sınıfta düşük zekâlı ve uyumsuz birkaç çocukta bulunmaktadır. Böylece karma bir eğitimde hem düşük zekâlı olanlar kaybolmakta, hem üstün zekâlı çocuklar heba edilmektedir! Günümüzde okullarda karma eğitim yapılmaktadır.  Bunun içindir ki bizler dünya ölçeğinde bilim, sanat insanı yetiştirememekteyiz.

                Üstün zekâlı çocukların beyin, hafıza, anlayış, kavrayış, yetenek, beceri avantajları diğerlerinden çok farklıdır. Bu güzelim çocuklara farklı eğitim programı ve eğitimci gerekmektedir. Bunlar zekâ olarak deha, dahi olup; yaratıcılık olarak üstün, motivasyon olarak iyi, stratejik çalışma ve yüksek standarttadırlar. IQ olarak yüksektir. Bugün ülkemizde birkaç yıl önce sadece Kocaeli İli Başiskele İlçesi’nde “ Çocuk Üniversitesi” adında bir “okul öncesi” okul açıldı. 3- 4 yaşlarında aldığı çocuklara 1 veya 2 yıl eğitim yaptırılmaktadır. Bunlar diğer çocuklarla eşit değildir. Mükemmel yapıdadır. Bu çocuklarda karma eğitime tutulmamalı. Yeteneklerine göre eğitim yaptırılmalı. Her çocuğun yeteneği farklıdır. Bu asla unutulmamalı. Mutlaka okul öncesinde gruplama yapılmalı. Oysa bizde bu liseye giriş sınavlarında sadece 120 test sorusu ile yapılmaktadır. Bu da doğru değildir. Sadece 120 test sorusu ile zekâ ve yetenek belirlenemez.

                Üstün yetenekli çocukların konuşması; dili, anlayışı, davranışı, soruları yanıtlaması, mantıklı düşünüp, cevap vermesi, yetenek derslerinde başarısı, özgüveni, bağımsız iş yapması, duygusal üstünlüğü vardır. Zekâ bölümlerinin hepsini kullanma yanında, birinde başarılı olma durumu da bulunmaktadır. Bunların hareket, anlayış, davranış, esprisi farklıdır. Erken öğrenir. Üstün yetenekli çocuklarla birlikte çocuğun ailesi de eğitilmeli. Öğretmenleri kursa alınmalı. Yatılı okullara alınmalı. Özel okullarda veya özel devlet okullarında kendilerine özgü öğretmenlerle eğitilmeli. Yakından takıp edilmeli. Okullar mükemmel donanımlı olmalı. Z Kütüphaneleri bulunmalı. Laboratuarları yeterli olmalı. Spor ve oyun bahçeleri iyi olmalı. Keşif, buluş, icatları üstün yetenekli, özel olanaklarla yetişmiş insanlar yapar. Bugün kalkınan ülkeler bu insanlar sayesinde gelişip, kalkınmakta, teknoloji geliştirmektedir. 100 milyon sıradan insan bir kalp ameliyatı yapamaz. Bir uçak yapamaz. Bir üstün özellikli cihaz, makine, teknolojik araç- gereç yapamaz.   Bu insanların değeri, kıymeti bilinmeli.

                Çağın gerektirdiği şekilde okulları donatılmalı. Bu donanımı öğretmenleri eğitimde kullanabilmeli. Öğrencilere yeterince kılavuzluk yapılmalı. Zihinler daha da geliştirilip, yetenek ve beceri artırılmalı. Öyle boş, masal, zırva öykü kitapları ile oyalatılmamalı. Bilgisayar, internet, Z kütüphanesi, laboratuar, atölye kullanması öğretilmeli. Her yönü ile geliştirip, zenginleştirmeli. Özel sınıflarda en üstün eğitim verilmeli. Bu çocuklar okul öncesi eğitimden üniversite sona, kariyer yapmaya kadar özel eğitimden geçirilmeli. Yaşamında özel olanaklı araştırma yerlerinde çalışmaları sağlanmalı. Eğitim programları, rehberlikler, yönetimleri, tasarım ve proje gerçekleştirmeleri, danışmanlıkları özel yapılmalı. Spor ve beslenmelerine dikkat edilmeli. Bu çocuklar asla incitilip, kırılmamalı. Efendi, kibar davranılmalı. Dini terbiye ve ahlak ile yararlı şekilde yetiştirilmeli.

                Düşünme, hayal etme, zekâ geliştirme, araştırma, geliştirme, inceleme, inovasyon, öğretilmeli. Yaratıcılık, yapıcılık, geliştiricilik, problemi- sorunu çözme, bilinçli hareket etme öğretilmeli. Çocuklar sıkıntı, ilgisizlik, kötü davranma içine sokulmamalı. Depresyona sokulmamalı. Zorlama yapılmamalı. Sevgi, muhabbet, saygı, hoşgörü, empati içinde eğitim becerileri kazandırılmalı. Okul yönetimi, öğretmen, aileleri ile ilgi, iletişim, diyalog içinde olmalı. Her 100 çocuktan 2 tanesi yüksek zekâlı ve üstün yeteneklidir. Bu çocuklar ortaya çıkarılıp, özel üstün eğitime alınmalı. Bu çocuklara kalıplaşmış eğitim verilmemeli. Esnek davranmalı. Kişiye özel eğitim yapılmalı. Bu çocukların öğretmenleri sıradan öğretmen olmamalı. Öğretmenleri de üstün zekâlı çocuklardan özel yetiştirilmiş olmalı. Bugün ülkemizde böyle bir durum yoktur. Oysa 20’den fazla ülkede bu çocuklar özel eğitime alınmaktadır. Osmanlı’da “Enderun Okulları” da bu özellikteydi.

                Öğrenciye düşünme, hayal kurma, bilgiye erişme, bilgi üretme, bilgiyi kullanma, beyni doğru kullanma, hedef belirleme, başarıya ulaşma öğretilmeli. Vatandaşlık ve İnsan Haklarına saygılı olma öğretilmeli. Devlet memuru, amiri olarak; halka, hakka, hukuka saygılı olma kavratılmalı. Tüm insanı sorumluluklar yerine getirilme benimsetilmeli. Medeniyetin gereklerine uyularak, dindarca yaşama benimsetilmeli.

                Hadis-i şerif: “ Allah cc. Bir kişi hakkında hayır murat edince, ona dini meselelerde derin bir anlayış kabiliyeti ihsan eder.”

                                                                      

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
12Haz
20Ağs

İSLÂM VE MÜSLÜMANLIK NİMETTİR

13Ağs
02Ağs

AKLINI YANLIŞ KULLANANLAR!

23Tem