2019 AGİ zammı ne kadar oldu? AGİ nasıl hesaplanır?

AGİ ne kadar oldu, sorusu bugün en çok merak edilenler arasında. Yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler 2019 AGİ tutarına çevrildi. Peki, yeni yılda AGİ ne kadar oldu? AGİ, asgari ücretin içinde mi? AGİ nasıl hesaplanır? İşte merak edilenler....

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2019 yılında ne kadar olacak? Milyonlarca işçi yeni AGİ fiyatlarını merak etmeye başladı. Bugün saat 10.00'da gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısının ardından yeni asgari ücret açıklandı ve 2019 AGİ'de böylelikle belli oldu. Peki, AGİ 2019 ne kadar oldu? AGİ, asgari ücretin içinde mi? AGİ hesaplama nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

AGİ 2019 NE KADAR OLDU?

Asgari ücreti açıklanmasının ardından yeni AGİ fiyatları şu şekilde:

AGİ en düşük: 191,85

AGİ en yüksek: 326,15

.

AGİ, ASGARİ ÜCRETİN İÇİNDE Mİ?

1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olan bekar veya eşi çalışan çocuksuz işçi maaşının içerisinde AGİ yer almaktadır. Ancak eşin çalışması ve çocuk durumuna göre artan AGİ ücretinin ayrı bir şekilde ödenmesi gerekiyor.

AGİ NASIL HESAPLANIR?

İşçilerin medeni durumu ve çocuk sayısına göre hesaplanan Asgari Geçim İndirimi, yeni asgari ücret ödemelerine göre belirleniyor. AGİ hesaplanırken ilk çalışanın medeni haline bakılıyor. Çalışanın çocuğu olup, olmaması AGİ hesaplamasını etkilemektedir. Çalışanın çocuğu varsa çocuk sayısına göre yani 3, 4 ve 5. çocuğa kadar AGİ hesaplaması da artış gösterir. Yeni yılın asgari ücret tutarı açıklandıktan sonra, yılın ilk 6 ayı için asgari ücretin ne kadar olacağı belli olacak ve yıllık toplam da hesaplanacak tutar ile AGİ indirim oranı çarpılacak. Çıkan sonuç ile en düşük gelir vergisi oranı çarpılacak. Elde edilen değer 12'ye bölünecek ve aylık AGİ tutarı hesaplanmış olacak.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ORANLARI

Çalışanın kendisi %50
Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş %10
1. çocuk %7,5
2. çocuk %7,5
3. çocuk %10
4. çocuk %5

AGİ ÖDENMEDİĞİ TAKDİRDE NE OLUR?

AGİ'yi ödemeyen işveren İş Kanunu ve Vergi Usul Kanunu'na uymadığı için suç işlemiş sayılır. Bu durumda Hazine ve Maliye Bakanlığı re'sen veya ikmalen tarhiyat yaparak işverene vergi ziyaı cezası kesecektir.

İşçi tarafında ise iş sözleşmesi feshedilebilir ve hukuka başvurulabilir.

KAYNAK : TAKVİM

 

Bakmadan Geçme