- Haberler
- Kaytazdere Haber
- Ali Kangal'dan Hıdırellez şenliklerine bütün halkımızı davet etti
Ali Kangal'dan Hıdırellez şenliklerine bütün halkımızı davet etti
Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal'dan ilçede geleneksel hale getirmeye çalıştıkları Hıdırelllez şenliklerinin bir yenisini bu hafta 05.05.2017 (CUMA) günü
Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal'dan ilçede geleneksel hale getirmeye çalıştıkları Hıdırelllez şenliklerinin bir yenisini bu hafta 05.05.2017 (CUMA) günü Kaytazdere Köy Meydanı Kır bahçesinde yapılacağını bildirerek bütün halkımızı davet ediyoruz dedi.
CUMA AKŞAMI KAYTAZDERE'DE BULUŞALIM
Cuma akşamı 20:00 ile 24:00 arasında Kaytazdere Köy Meydanı Kır bahçesinde gerçekleşecek olan etkinlikte ilçe kadınlarının hazırladığı el emeği göz nuru ürünlerin sergileneceği stantlar ve bir birinden değerli sanatçıların sahne alacağı belirtildi.
Hıdırellez, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır'ın İlyas peygamberle buluştuğu 5 - 6 Mayıs tarihlerinde bir bayram olarak binlerce yıldır kutlanıyor.
Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılan Hıdırellez'de neler yapılır? Hıdırellez nedir? Hıdırellez gecesi ve sabahı neler yapılması gerekir? Hıdırellez ile ilgili detaylar haberimizde...
Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Hıdırellez gecesinde gül ağacında dilek dilemenin dışında hıdırellez günü de ateş üzerinden atlama ritüeli vardır.
Ateşten atlamak Hıdırellezin olmazsa olmazı peki manası nedir neden Hıdırellezde ateşten atlanır?
Hıdırellezin en yaygın ritüelü ateş yakıp üzerinden atlamaktır. Hıdırellez günü ateş üzerinden atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir.
Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır.
Hıdırellez Bayramı'nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir
Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.
Hıdrellez'de baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.
HIDIRELLEZ GECESİ NE YAPILIR?
Hıdrellez gecesi Hızır'ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır.
Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.
HIDIRELLEZ DUASI
Hıdırellez dileklerini gül ağacının dalına bağlarken:
HIDIRELLEZ NAMAZI
Hıdırellez günü İkindi namazından sabah namazına kadar 2 rekat Allah rızası için namaz kılıp dilekleriniz için dua edebilirsiniz. Hıdırellez namazından sonra okunacak dua:
"Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin.Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin.Benim hem dünyamı hemde ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lutfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur. Amin
"Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS" duası okunur. 40 defa okunan bu duanın 39'u 5 Mayıs günü, kalan 1 dua ise 6 mayıs günü okunarak 40'a tamamlanıyor.