Asgari ücret 2019 zammı ve Agi hakkında tüm detaylar

Asgari ücret 2019 zammı son dakika TÜİK Asgari ücret pazarlığı yeni yılda ne kadar olacak! Asgari ücret toplantısı bitti mi 2019 Ocak asgari ücret zammı belirlendi mi ne kadar!

Asgari ücret konusunda TÜİK'in önerisi belli oldu! TÜİK, asgari ücrette pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici olan bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı. Peki Asgari ücret 2019 zammı son dakika ne kadar? 2019 Ocak AGİ Asgari ücret maaşı zam oranı brüt net ne kadar olacak? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nasıl hesaplanır? Asgari ücret zamları ne zaman açıklanacak? Asgari ücret 2019 zam oranı belli oldu mu? soruların yanıtları bugün üçüncüsü gerçekleşecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesi araştırılan konular arasında. Heyecanla beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu zam pazarlığı sonrası yapılacak açıklama gündeme bomba gibi düşecek. Asgari ücret 2019 yılı zam oranları, hesaplamaları ve yeni gelişmeleri ile ilgili ayrıntıları bu haberimiz üzerinden takip edebilirsiniz. Konu ile ilgili tüm detayları ve yeni gelişemleri bu haberimizde derleyeceğiz.  Bugün yapılacak olan asgari ücret zam görüşmelerinde TÜİK bir işçinin asgari geçim tutarını komisyona açıklayacak. Bu rakam asgari ücret zammı pazarlıklarında da belirleyici olacak. Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor. Asgari ücret zammı son dakika haberleri ve yeni gelişmeler.


TÜİK, asgari ücrette pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici olan bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

Son dakika: Asgari ücret konusunda TÜİK'in önerisi belli oldu!

Asgari ücret zam pazarlığında TÜİK'in asgari ücret önerisi belli oldu. Son dakika olarak duyurulan haberde bugün gerçekleştirilen 3. toplantının ardından Asgari ücret zam talepleri de netleşmeye başladı. Buna göre TÜİK'in asgari ücret konusunda beklentisi bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" statüdeki  işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak paylaştı.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANDI

Türk-İş'in ev sahipliğindeki toplantının başkanlığını Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder yaptı.

İşçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işveren heyetine ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç'un başkanlık ettiği toplantıda, asgari ücretli işçi Gülden Görmez de Türk-İş heyetinde yer aldı.

Basına kapalı olarak yaklaşık 1,5 saat süren toplantının ardından Çalışma Genel Müdürü Önder, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat ve TİSK Genel Sekreteri Koç basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bugünkü toplantıdaki en önemli konunun, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) raporu olduğunu belirten Önder, şunları söyledi:

"TÜİK temsilcimiz, 2018 yılı rakamlarını ve 2019 yılı tahminlerini iletti bize. Bunun yanında da her sene yapıldığı gibi Hacettepe Üniversitesinden alınan beslenme kalıp ve bilgileriyle beraber beslenme ve beslenme dışı ortalama harcama tahminlerini de bize iletti. TÜİK, bunu her sene yapıyor. Her sene hafif işler, orta işler ve ağır işler için ayrı hesaplamalarda bulunuyor. Bu rakamlar hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem Ticaret Bakanlığı tarafından hem de TÜİK tarafından verilen rakamlar, asgari ücret belirlenirken dikkat edilen rakamlar. Bunları dinledik."

Toplantıda, sunum yapan TÜİK temsilcisine hem işçi hem de işveren taraflarının soru ve itirazlarının olduğunu aktaran Önder, "Önümüzdeki hafta içerisinde son toplantımızı yaparak, asgari ücreti belirlemeyi umuyoruz." dedi.

"ONLAR İTİRAZ ETMEYE ALIŞKIN"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da bugün yapılan toplantının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Çünkü biz asgari ücretin bilimsel, objektif veriler doğrultusunda hazırlanmasına inanıyoruz. Bugün TÜİK, bir işçinin asgari geçim tutarını 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak açıkladı. Türk-İş uzmanlarımızın açıkladığı bir kişinin yaşam maliyeti olarak 2 bin 385 liraydı. Bizim tespitimiz ile TÜİK'in tespiti arasında yaklaşık 170 lira fark var. Ülkemizin gelişmesine ve ekonominin büyümesine bağlı olarak refah payının da burada uygulanmasını bekliyoruz. Son toplantımızda bu hususun da dikkate alınarak asgari ücretli çalışanların beklentilerine uygun bir tespitin yapılacağına inanıyorum."

Türk-İş'in TÜİK'in açıkladığı rakamın üzerine refah payı da istediğini vurgulayan Irgat, "Bizim tespitimiz var. Bunların tespitinin ne olduğu da belli değil. Biz 2 bin 385 lira diye açıklıyoruz, onlar onu da açıklamıyor. Onlar itiraz etmeye alışkın." dedi.

"GIDAYA DAYALI HESAPLAMA YÖNTEMİ DOĞRU DEĞİL"

 TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise toplantıda, TÜİK'in raporunda sadece gıdaya dayalı olarak bir hesaplama yönteminin masaya getirilmesinin çok doğru olmadığını ifade ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

 "Yine geçtiğimiz yıl Hacettepe Üniversitesi'nden gelen verilerle ilgili çekincelerimiz vardı. Bu yıl onları tekrarladık. Anayasamızda çok açık, 'asgari ücret tespit edilirken, geçim şartlarıyla ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum da dikkate alınır' diye çok net bir tanım var. Sadece TÜİK raporu değil Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının sunduğu raporları da dikkate alarak görüşlerimizi komisyonla paylaştık."

 Koç, "Türkiye'nin içerisinde bulunduğu koşullar ile 2019 yılı hedeflerinin de mutlak suretle dikkate alınıp, geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığının sunduğu veriler de göz önüne alınarak, bir hesaplama yapılmasında fayda görüyoruz." dedi.

 TÜİK, asgari ücrette pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici olan bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

ENFLASYON VE GEÇİM BELİRLEYİCİ OLACAK

Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının temel alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor.

Türk-İş heyetinde bu yıl ilk komisyonda yer alan asgari ücretli işçi Gülden Görmez de toplantıda söz aldığını ve asgari ücretle nasıl geçinmeye çalıştığını anlattığını dile getirerek, Komisyonda asgari ücretlilerin beklentileri doğrultusunda bir rakamın çıkacağı konusunda umutlu olduğunu kaydetti. Şimdi gözler, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açıklayacağı yeni asgari ücrete odaklandı.

 


Kamuoyu, görüşmelerine başlayan ve bu ayın sonunda sonuçlanması beklenen asgari ücret görüşmelerine kilitlendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere yarın ikinci toplantısını yapmaya hazırlanırken, belirlenecek ücret sadece asgari ücretle çalışan 7 milyonu değil, işsizlik maaşı alan 700 bin kişiyi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü işsizlik maaşı da asgari ücret kadar artacak.

AGİ NASIL HESAPLANIR?

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12’ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır. Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50’si, çalışmayan eşi için %10’u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5’u, 3. çocuk için %10’u ve sonraki çocukların her biri için ise %5’i esas alınır. Bu oranların toplamı %85’i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12’ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret 1300 TL iken ortalama dolar kuruyla 2016 senesinde 430 dolar yapıyordu. Bugün ise asgari ücret 1603 TL. 430 dolar bugünün dolar kuru ile 2.270 TL yapıyor. Bugün asgari ücretlinin 430 dolar seviyesini yakalayabilmesi için 664 TL zam alması gerekiyor. Fakat komisyondan çıkacak sonuç henüz bilinmiyor.


İŞSİZLER DE YENİ YILA ZAMLI MAAŞ İLE GİRECEKLER

İşsizlerin hayatlarına devam etmelerini sağlamak için kurulan İşsizlik Sigorta Fonu'ndan işsizlere her ay en düşük 805 TL, en yüksek 1.611 TL maaş ödemesi yapılıyor.

Türkiye Gazetesinin haberine göre, Asgari Ücret Komisyonu'nda taraflar uzlaşır, kamuoyunun beklediği 2 bin TL rakamı açıklanırsa işsizler de yeni yıla zamlı maaş ile girecek. Bu doğrultuda en düşük işsizlik maaşı 1.005 TL,en yüksek işsizlik maaşı da 2 bin TL'ye yükselecek.

İŞSİZLİK MAAŞI ALANLARIN SAYISI 530 BİNE ULAŞTI

Hükümet geçtiğimiz günlerde 120 gün kesintisiz hizmet akdine tabi olması şartını kaldırarak 120 bin işsize daha işsizlik maaşı alma imkanı getirmişti. Bu arada işsizlik maaşı alanların sayısı 530 bine ulaşırken ödenen miktar da 506 milyon liraya ulaştı.

Asgari ücret zammı hakkında yaşanan son dakika haberleri milyonlarca kişi tarafından yakından takip ediliyor. Yeni yıla kısa bir süre kala Türkiye'nin gözü kulağı açıklanacak olan net rakama çevrildi. Öte yandan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında ilk toplantı geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Bakan Selçuk, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

2019 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca Asgari ücretli çalışanın merakla takip ettiği Asgari ücret zammı ile ilgili yaşanan son gelişmeler şöyle;

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, "İşçi ve işverenin haklarını gözeterek, sorunları çözüme kavuşturan taraf olduk. Son toplantıda tüm kesimlerin uzlaştığı ve memnun kaldığı bir rakamı açıklayacağımıza inanıyorum" dedi.

MASADAKİ TALEPLERE GÖRE YENİ ASGARİ ÜCRET ZAMLARI

Yaklaşık 7 milyon işçinin maaşını, 81 milyonu etkileyen zamları belirleyecek olan asgari ücrette masaya değişik alternatifler getirildi. İşçiler gerçekleşen enflasyonu işveren hedef enflasyonu istiyor.

Bu talepler ne ifade ediyor. Kaç liraya denk geliyor. İşte masadaki taleplere göre yeni asgari ücret zamları….

MASAYA GELEN TEKLİFLER

Asgari Ücret Komisyonu'nun ilk toplantısında masaya hem işçi kesiminin hem de işveren kesiminin teklifleri geldi. Bu teklifler üzerinden pazarlıklar devam edecek. İşçi kesimi kırmızı çizgi olarak "GERÇEKLEŞEN ENFLASYON" rakamının baz alınmasını istiyor. İşveren kişimi ise "HEDEF ENFLASYON" uygulansın diyor.

İşçi kesimi ayrıca bu enflasyonun yüzde 25 olarak kabul edilmesini ve bunun 2 bin lira belirlendikten sonra uygulanmasını istiyor. Ayrıca refah payı da eklensin talebini dile getiriyor. İşveren kesiminin ise asgari ücret desteğinin sürmesi yönünde talebi bulunuyor.

KAÇ LİRAYA DENK GELİYOR?

Şimdi bu talepleri rakamlara dökerek anlaşılır hale getirelim.

İşçi kesiminin talepleri:

1)Gerçekleşen enflasyon Yeni Ekonomi Programı'na göre yıl sonunda yüzde 20,8 olacak. Büyüme ise yüzde 3.8 bekleniyor. Bunun tamamını refah payı olarak koyarak hesaplama yapalım.

1.603X %20,8 + 1.603X %3.8+1.603 = 2000,12 TL (net ücret), 2532 TL (brüt ücret)

2) 2.000 liranın temel alınması sonrası enflasyon ve refah payı ile hesaplama yapılırsa..

1.603X %20,8 + 1.603 X % 3,8 +2000= 2.395 TL (net ücret), 3.034 TL (brüt ücret)

3) İşçi temsilcileri gerçekleşen enflasyonun yüzde 25 olarak alınmasını ve 2.000 temel ücretin üzerine eklenmesini de masaya getiriyor. Buna göre hesap..

1.603X %25 +2000 = 2.400,75 TL (net ücret), 3.039,50 TL (brüt ücret).

4) Hem enflasyonun yüzde 25 kabul edilmesi hem de refah payı eklenmesi ile 2.000 lira temel alınırsa hesap şöyle olacak..

1.603X%25+ 1603X%3.8 + 2000 = 2.461 TL (net ücret), 3.115,78 TL 8brüt ücret)

İşveren kesiminin talepleri:

İşveren kesimi ise gerçekleşen yerine hedef enflasyonun esas alınmasını ve asgari ücrete kamunun desteğinin artırılarak devam etmesini istiyor. Yeni Ekonomi Programı'nda 2019 yılı hedef enflasyon yüzde 15,90 olarak belirtiliyor. Buna göre hesap şöyle yapılıyor:

1.603 X %15,9+ 1.603 = 1.857,88 TL (net ücret) , 2.352,20 TL (brüt maaş)

NASIL KARAR VERİLECEK?

Bütün bu hesaplamalar yapılacak en az üç toplantıda masaya gelecek ve tartışılacak. Burada kamunun da bir sözü olacak ve orta yol bulunmaya çalışılacak. Bu arada toplantılar sırasında geçim endeksleri, fiyat artışları ve ailelerin ihtiyaçları gibi konular da konuşulacak. Ayrıca işveren kesiminin işsizlik oranı, rekabet şartları şirketlerin mali durumları gibi konuları da masaya getirmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 2000 LİRA OLURSA...

1)İşsizlerin aldığı maaş da aynı oranda artacak. Asgari ücret 2000 lira olursa işsizlik maaşının tavanı 2.010 lirayı bulacak,

2)Çalışanların aldığı asgari geçim indirimi de yükselecek. 2000 liralık asgari ücrete göre en düşük AGİ 189,90 TL, en yükseği ise 322 lirayı bulacak.

3) Erken emeklilik için doğum borçlanması ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda da artış olacak.

4)İş görmezlik ödeneği alanların maaşlarında artış yaşanacak.

5)Yaşlılık, evde bakım, engelli maaşları da Ocak ayı ile birlikte zamlanacak. Bu zamlar memur maaş katsayısına göre yapılacak.

6)Kendi primini ödeyen Bağ-Kur'lular ve isteğe bağlı ödeme yapanların verdikleri paralar da yükselecek. Ayrıca gündelikçiler için ödenecek primler de artacak.

ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRDİ!

Yaklaşık 7 milyon işçinin maaşını, 81 milyonu etkileyen zamları belirleyecek olan asgari ücrette masaya değişik alternatifler getirildi. İşçiler gerçekleşen enflasyonu işveren hedef enflasyonu istiyor

Asgari Ücret Komisyonunda yer alacak olan Yalova Üniversitesi'nde özel güvenlik elamanı olarak çalışan 2 çocuklu ve kirada oturan Gülden Görmez, devlet yetkilileri ve patronlara geçinmenin ne kadar zor olduğunu anlatacak. TÜRK-İŞ sendikası Görmez’in konuşmasına müdahale edilmeyeceğini de açıkladı.


Bakan Selçuk, "Son derece demokratik ve şeffaf ortamda yürütülen komisyon toplantılarıyla işçi ve işverenlerimizin haklarını koruyarak, ülkemizin kalkınmasına katkı sunacak bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019'daki asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bugün yapacak. Toplantıya işçi, işveren ve kamu temsilcileri katıldı.

Bakan Selçuk: Asgari ücret üretimde verimliliği artıracak seviyeye getirilecek! Bakan Selçuk asgari ücret toplantısı öncesi açıklama yaptı. Bakan Selçuk, 'Asgari ücret üretimde verimliliği artıracak seviyeye getirilecek. İşçi ve iş verenlerin hakları mutlaka gözetilecek. Belirlenen ücret ülke ekonomisine yön verecek' dedi.

Masadaki ilk asgari ücretli

2019 yılı asgari ücret görüşmelerine ilk kez milyonları temsil eden bir asgari ücretli de katılıyor. Türk-İş’e bağlı Güvenlik-İş Sendikası üyesi Gülden Görmez, “Bu maaş ile olmuyor. Oğluma hırkasını alamadığım için ve okul onu uyardığı için gurur yaptı okulu bıraktı. Tüm asgari ücretlilerin bunu yaşadığını düşünüyorum. İnsanca yaşamak istiyoruz” dedi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise 2019 için mantıklı rakamın 2 bin 200 TL olduğunu söyledi.

2019 yılında uygulanacak asgari ücret için ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ dün toplandı. İşçi, işveren ve hükümeti temsil eden üçlü yapının hakim olduğu komisyonda Türk-İş gerçekleşen enflasyon artı refah payı isterken, TİSK ise asgari ücret desteğinin sürdürülmesini talep ediyor. Bu yıl ilk kez Türk-iş bünyesinde bir asgari ücretli de çalışmalara katıldı. Türk-İş adına görüşmelere katılan asgari ücretli Gülden Görmez, boşanmış ve 2 çocuk annesi, çocuklarından biri hırka alamadığı için okulu bırakmış.


Yalova Üniversitesi’nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Görmez, komisyon toplantısı öncesinde gazetecilerle bir araya geldi. Görmez, çocuklarından birinin üniversitede okuduğunu, diğerinin ise lise 2’den terk olduğunu söyledi. Çocuğunun okulu terk etmesinde okul için gereken hırkayı alamamasının etkili olduğunu belirten Görmez, “Oğluma formasını aldım ama hırkasını alamadım. ‘Onu da bir ay sonra alırız’ demiştim. Okul yönetimi ‘prosedür gereği, o forma giyilmek zorunda’ diyerek sürekli oğlumu uyardığı için, oğlum da gurur meselesi yaptı bir daha gitmedi. Bunu bütün asgari ücretlilerin yaşadığına inanıyorum. Kiram 850 TL. Çocuk yardımıyla birlikte bin 903 TL alıyorum. Yemek artı yol gibi giderler ve kredi kartlarını çıkardığımda geriye 300-400 TL kalıyor. Asgari ücretliler ilerleyemiyor, bu maaşla olmuyor. Biz istiyoruz ki insanca yaşayabilelim” dedi.

Asgari ücretli işçi Gülden Görmez, Türk-İş yöneticilerinin Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na götürdüğü simitlerin tadına baktı.

İNSANCA YAŞAYALIM

Mutfakta makarna ve çorbanın başlıca yemekleri olduğunu söyleyen Görmez, şöyle konuştu: “İki kredi kartım var. İkisi de dolu. Borcu borçla kapatıyoruz. Mesela bir maaş yattı. ‘Eksi hesap’ta olduğum için direkt oraya kesiliyor. Tekrar onu kullanmak zorunda kalıyorum. Arada çok sıkıştım kredi çektim. Mecburum çünkü, dönmüyor, yoksa icralık olacağız. Bu sefer kredi taksiti eklendi üstüne. Yani biz aslında borcu borçla kapatıyoruz ama sadece o ayı kurtarmış oluyorsunuz. Onun dışından bütün bir yıl borçlu olarak yaşıyorsunuz. Bunun için de ne istediğinizi yiyebiliyorsunuz, ne de istediğinizi giyebiliyorsunuz. Sosyal hayatımız yok. Çünkü sosyal hayat demek para harcamak demek. Yok gidemiyorsunuz. Dediğim gibi asgari ücretliler ilerleyemiyor, bu maaşla olmuyor. Biz istiyoruz ki insanca yaşayabilelim.”

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu’nun açılışını yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, komisyondan işçi ve işverenlerin haklarını koruyacak bir sonuç çıkacağına inandığını söyledi. Selçuk şunları söyledi: “2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Bu çerçevede 2019’da istihdamı koruyacak ve daha da arttıracak en önemli eylemlerden biri asgari ücretin hem hem çalışanlar hem de işverenler için ekonomik konjonktürle uyumla bir şekilde ve verimliliğe de katkı verecek bir şekilde tespit edilmesi olacak. Elbette işçi ve iş verenler belirlenecek asgari ücretin üzerinde bir ücreti belirleme imkanına da sahip. Bu konuda uygulama geliştiren firmalarımız da var. En büyük temennimiz bu tür uygulamaların daha yaygın hale gelmesi yönünde.”

2 BİN 200 TL MANTIKLI RAKAM

KOMİSYONDA işçi heyetine başkanlık yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da komisyondan beklentilerini “Yıllık enflasyon yüzde 25’i buldu. Sadece eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 6.30 oranında arttı. Ücretli çalışanların zaten yetersiz olan gelirleri enflasyon karşısında iyice eridi. Çalışanların geçim şartları katlanmaz boyutlara geldi” diyerek anlattı. Irgat, “Asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık bekleniyor ancak olağanüstü ekonomik koşullardan geçtiğimiz bugünlerde, fedakarlık işçilerden beklenmemelidir” ifadelerini kullandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da, 2 bin 200 TL gibi bir rakamın mantıklı olabileceğini kaydederken, “Önce bir gerçekleşen enflasyonu versinler. Üzerine de bir refah payı söz konusu olsun” dedi. Ülkede patron ağırlıklı bir Meclis’in, sermaye ağırlıklı bir yapının olduğunu söyleyen Atalay, “Biz asgari ücretli, emekli, işçi, çiftçi, işsiz bu ülkenin yüzde 70’yiz. Her sıkıntıda nefes kredisi, her sıkıntıda rahatlatma kredisi herkese var. İşte bizim de bir talebimiz oldu. Ben 20 bin lira söylemedim ki, söylediğimiz 2 bin lira. İşveren temsilcileri bunun çok kötü olduğunu, çok fazla olduğunu ifade ediyorlar. Böyle bir yapının içerisinde ‘biz bunları simitle, çayla çalıştıralım’ düşüncesinde işverenler var. Bu görüş kör bir görüş” diye konuştu.

İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ ALINMASIN

İŞVEREN heyetine başkanlık yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da, “Asgari ücrette yapılacak artış oranı belirlenirken ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum, hedef yatırımlılık, verimlilik, işsizlik ve özellikle son aylarda kayda değer şekilde yol aldığımız enflasyonla mücadele
hedefleri de
dikkate alınmalı. Son üç yıldır işverenlere verilen asgari ücret desteğinin 2019 yılında da artarak devam etmesini istiyoruz. Asgari ücret, çalışanların geçim ücretini değil, çalışanlara ödenebilecek en alt limiti ifade eden bir göstergedir. Geçen yıl da beyan ettiğimiz yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını, SGK işveren desteğinin yüzde 5’ten yüzde 6’ya çıkartılmasını, toplu iş sözleşmesi imzalanan iş yerlerinde bunun yüzde 7 olarak uygulanmasını, ücretlerde vergi dilimleri ve kesinti oranlarının tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz.”

 Bakan Selçuk'un konuşmasından bazı satırbaşları:
 
Asgari ücret çalışma hayatında, ücret politikalarında en alt sınırı ortaya koymakta. Buradaki tüm çabamız tüm sosyal tarafın görüşlerini göz önünde bulundurarak işçi ve işverenlerimizle birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tesis edecek şekilde bu alt sınırı daha ideal bir noktaya getirebilmek.


  
 

Daha güçlü bir ekonomik görünüme kavuşacağız.
 
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi 2019’da en önemli önceliklerimizden biri istihdamı artırmak olacak. Asgari ücretin ekonomi konjonktürle uygun bir şekilde tespit edilmesi olacak. Üretimde verimliliğin artırılması da kuşkusuz bu sosyal diyaloğun güçlendirilmesine bağlı.
 
Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği olarak asgari ücret her yıl yeniden belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonumuz çok önemli bir mekanizma.
 
16 yıllık hükümetlerimiz döneminde işçi ve işverenlerimizin haklarını gözeterek her zaman çözüme kavuşturan taraf olduk. Bu anlamda işçilerimiz de işverenlerimiz de müsterih olsunlar. Komisyon toplantılarıyla haklarını koruyarak, ülkemizin kalınmasına katkıda bulunacak bir sonuca ulaşacağımıza inanıyorum.
 
Asgari ücret çalışanlara belirli bir ücret düzeyinde ödeme yapmamızı sağlayan bir uygulamamız. 2018 için uygulanan bekar ve çocuksuz birisi için 1603.12 TL’dir. Vergi dilimi nedeniyle meydana gelen düşüşü kanunla önledik. AGİ’yi ilave yaparak bu durumu düzelttik. AK Parti’nin iktidara gelmeden önce belirlenen son asgari ücret 2002 Temmuz ayına aitti. 184 lira düzeyinde olan asgari ücret, 1603,12 liraya yükselttik. Yüzde 770, reel olarak ise yüzde 102 arttığını görmekteyiz.
 
Komisyonumuzun bu ay tespit edeceği asgari ücret, istihdama, yatırımlara, yani bir bütün olarak tüm ülke ekonomisine yön verecek.
 
Asgari ücretin çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak, işçilerimizin ve işverenlerimizin taleplerine uygun seviyede tespit edilmesini temenni ediyorum.
 
Bu çalışmalar sonunda bir araya geleceğimiz son toplantımızda tüm kesimlerin memnun olduğu bir rakamı açıklayacağımızı da umuyorum. 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek asgari ücret tespit çalışmaları için başarılar diliyorum.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ NE KADAR?

Bu yıl Türk-İş temsilcileri arasında ilk kez bir asgari ücretli de olacak. Komisyonun en az dört toplantı yaparak aralık sonuna doğru çalışmalarını tamamlaması planlanıyor. Türk-İş ve DİSK asgari ücretin en az 2 bin lira olmasını istiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak ve yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücreti belirleme çalışmaları çerçevesindeki ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Hükümeti ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk temsil edecek. Selçuk bugün saat 1100'de Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açılış konuşmasını yapacak. Toplantıdan önce Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da açıklamalarda bulunacak.

Atalay önceki hafta yaptığı açıklamada konfederasyonun asgari ücretin taraflarından biri olduğunu hatırlatarak, "Biz iki aydır asgari ücretin hemen 2,000 TL olması, Aralık ayındaki görüşmelerde de 2,000 lira üzerinde görüşmelerin yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bugüne kadar 35'e yakın işveren asgari ücreti 2,000 liraya yükseltti ama işverenlerin yüzde 99'u artış yapmadı" demişti.

Asgari ücret bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde 2018 için yüzde 14.2 artışla ve net 1,603 TL olarak belirlenmişti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 15 üyeye sahip. Bunların beşi işçiyi, beşi işvereni, beşi hükümeti temsil edecek. Atalay Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli işçi de yer alacağını belirterek, "İşçi arkadaşımız komisyon üyelerine asgari ücretle nasıl geçindiğini anlatacak" demişti.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık Perşembe günü ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde başlayacak.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

7 milyon kişi için asgari ücret zam görüşmesi başlıyor! İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak yeni yılda yapılacak zam miktarına belirlemek üzere 6 Aralık Perşembe günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren zam ile ilgili vatandaşlar 'Asgari ücret zammı ne kadar olacak?' şeklinde araştırmalarını sürdürüyor. Son dakika bilgilerine göre, 2019'da uygulanacak asgari ücrete yapılacak zam miktarı için 4 formül gündemde.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık Perşembe günü ilk toplantısını gerçekleştirecek. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

2019'da uygulanacak asgari ücret için 4 formül gündemde. Asgari ücret; bu yıl olduğu gibi yüzde 14.17 ya da 2018 enflasyon tahmini olan yüzde 20.8 oranında artabilir. Ayrıca yeni asgari ücret için net 2 bin lira ve 2 bin 250 lira seviyesi de konuşuluyor.

Bin 603 lira olan asgari ücret, 2018'deki gibi artarsa bin 830, 2018 enflasyon tahmini kadar artarsa bin 936 lira olabilecek.

ASGARİ ÜCRETLİ İŞÇİ NASIL GEÇİNDİĞİNİ ANLATACAK

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle asgari ücretlilerin kayıplarına dikkati çekerek, asgari ücretin ekim ayından itibaren 2 bin liraya yükseltilmesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aralık ayındaki görüşmelerinin de mevcut asgari ücret üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılmasını gündeme getirmişti.

Atalay, geçen hafta, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alacak Türk-İş heyeti konusunda da değişikliğe gideceklerini belirterek, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli işçi de yer alacak. İşçi arkadaşımız komisyon üyelerine asgari ücretle nasıl geçindiğini anlatacak." açıklamasını yapmıştı.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.


MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET BİN 603 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN TALEBİ

Türk-İş Konfederasyonu, ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, “Asgari ücretle çalışan işçilerin ücret gelirlerinin tamamının, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerin ise gelirlerinin asgari ücret miktarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.” görüşünü paylaştı.

Türkiye’de ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğuna, gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisinin ücretlilerce ödendiğine işaret edilen yazıda, “İşçiler üzerindeki vergi baskısı, özellikle ‘özel indirim’ tutarının kalkması, ardından ücretliler lehine olan ayırım ilkesinden vazgeçilerek vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20’den yüzde 27’ye yükseltilmesi gibi nedenlerle artmıştır. İktisat öğretisinde ‘sabit gelirli’ olarak tanımlanan ücretliler, vergi politikalarıyla ‘azalan gelirli’ haline gelmiştir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 6 Aralık'ta toplanacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 6 Aralık'ta yapacak.  İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 6 Aralık Perşembe günü ilk toplantısını gerçekleştirecek.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde başlayacak.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında toplanacak komisyonda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Toplantıda, işçi ile işveren temsilcileri talep ve görüşlerini sunacak.

- Asgari ücretli işçi nasıl geçindiğini anlatacak

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle asgari ücretlilerin kayıplarına dikkati çekerek, asgari ücretin ekim ayından itibaren 2 bin liraya yükseltilmesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aralık ayındaki görüşmelerinin de mevcut asgari ücret üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılmasını gündeme getirmişti.

Atalay, geçen hafta, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer alacak Türk-İş heyeti konusunda da değişikliğe gideceklerini belirterek, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli işçi de yer alacak. İşçi arkadaşımız komisyon üyelerine asgari ücretle nasıl geçindiğini anlatacak." açıklamasını yapmıştı.

- Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapacak.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.?

- Mevcut asgari ücret net bin 603 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Asgari ücret iin zam pazarlıkları başlıyor.

Aralık ayının ilk haftası olan önümüzdeki hafta asgari ücret tespit komisyonu toplanacak. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımı ile başlayacak asgari ücret tespit komisyonunda 2019 yılında geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.

Yeni yılda asgari ücretin artması ile birlikte işsizlere verilen maaş da artacak. Asgari ücret miktarına bağlı olan işsizlik maaşı miktarı, yeni yılda asgari ücretin 2 bin olması durumunda 2 bin 10 lira seviyesine kadar çıkacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımı ile toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında yapacağı sıkı pazarlıklarla 2019 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret miktarını tespit edecek. Yeni net asgari ücret için 2 bin lira, brüt ise 2 bin 532 TL gündemde.

Asgari ücrette gerçekleşmesi beklenen bu artış, işsizlere 10 aya varan süreyle verilen işsizlik maaşını da arttıracak.

Geçtiğimiz yıl 3.toplantıda karara bağlanan asgari ücret yüzde 14,2'lik zam ile bin 603 lira olarak belirlenmişti. 2018 asgari ücret tutarı, 30 Aralık 2017 Tarihli ve 30286 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı” ile 01.01.2018–31.12.2018 tarihleri arasında geçerli günlük asgari ücreti açıkladı. Buna göre;

2018 Asgari ücret brüt : 2.029,50 TL
2018 Asgari günlük brüt ücret : 67,65 TL
2018 Günlük tavan ücret: 507,38 TL
2018 Aylık tavan ücret: 15.221,40 TL

2018 yılı asgari ücret aylık brüt 2.029,50 TL, aylık net 1.603,12 TL, günlük brüt 67,65 TL olarak belirlendi. Sendikalardan gelen taleplerin altında olan bu rakam için bu sene erkenden harekete geçen sendikalar rakamın yüzde 25'lik artış ile en az 2 bin TL olması yönünde görüş bildiriyor. 2018 yılında bin 603 lira olan asgari ücretin 2019 yılındaki son durumu yine Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Komisyonu görüşmelerinde belli olacak.

2018 AGİ NE KADAR?

Asgari Geçim İndirimi her yıl asgari ücretin brütü üzerinden belirleniyor. 2018 Ocak ayında belli olan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 152 TL oldu. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanan asgari geçim indirimi bekar, evli ve çocuklu olma durumuna göre şu şekildedir;

- Bekar: 152,18 TL
- Evli, eşi çalışmayan: 182,51 TL
- Evli, eşi çalışmayan 1 çocuklu: 205,44 TL
- Evli, eşi çalışmayan 2 çocuklu: 228,16 TL
- Evli, eşi çalışmayan 3 çocuklu: 258,70 TL
- Evli, eşi çalışmayan 4 çocuklu: 258,70 TL
- Evli, eşi çalışmayan 5 çocuklu: 258,70 TL
- Evli, eşi çalışan: 152,18 TL
- Evli, eşi çalışan 1 çocuklu: 175 TL
- Evli, eşi çalışan 2 çocuklu: 197,83 TL
- Evli, eşi çalışan 3 çocuklu: 228,56 TL
- Evli, eşi çalışan 4 çocuklu: 243,48 TL
- Evli, eşi çalışan 5 çocuklu: 258,70 TL

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret, bir insanın en temel ihtiyaçları olan, beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek şekilde düzenlenen, bir çalışana verilebilecek en düşük ücret anlamına gelir. Devletin, belli temsilcilerin katılımıyla her sene güncellediği asgari ücret tutarı ülkede hangi iş kolunda ve hangi yasaya tabi olursa olsun, bir işçiye verilebilecek en düşük maaşı temsil etmektedir. Bir işçiye devlet tarafından belirlenen asgari ücretin altında bir ücret ödenemez.

AGİ NEDİR?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

GÖRMEZ İŞÇİLERİ TEMSİL EDECEK

Gülden Görmez işçi ve asgari ücretle çalışan bir anne. Evi kira ve 2 çocuğuyla geçimini sağlamaya çalışıyor. Kadın işçinin komisyonda yapacağı konuşma için TÜRK-İŞ’ten hiçbir müdahale yapılmayacağı, belirtildi.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un açılış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle asgari ücretlilerin kayıplarına dikkati çekerek, asgari ücretin ekim ayından itibaren 2 bin liraya yükseltilmesi, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun aralık ayındaki görüşmelerinin de mevcut asgari ücret üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılmasını gündeme getirmişti.

MEMUR- SEN'DEN ÇAĞRI

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, asgari ücret konusunda da 2 bin liranın altında bir rakamla masaya gelinmemesi çağrısında bulunmuştu.

KOMİSYON OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİYOR

Yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ki ilk toplantısının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son toplantı ise yine Bakanlıkta yapılacak.

Mevzuat gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

KAYNAK : STAR : https://www.star.com.tr/ekonomi/asgari-ucret-zammi-son-dakika-ne-kadar-2019-ocak-agi-asgari-ucret-maasi-zam-orani-brut-net-ne-kadar-olacak-haber-1419379/

Bakmadan Geçme