Atatürk'ün Karamürsel'e Gelişinin 91. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Karamürsel'e gelişinin 91. yıldönümü, düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Etkinlikler kapsamında Atatürk Anıtı'nda duygu dolu bir tören gerçekleştirildi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Karamürsel Haber Gazetesi - Mahizer Türk

Atatürk’ün Karamürsel’e Gelişinin 91. Yıldönümü Coşkuyla Kutlandı

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Karamürsel’e gelişinin 91. yıldönümü, düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Etkinlikler kapsamında Atatürk Anıtı'nda duygu dolu bir tören gerçekleştirildi.

 

Törenin Başlangıcı ve Katılımcılar

Karamürsel Belediye Başkanlığı'nın çelenk sunumuyla başlayan programda, Atatürk, silah arkadaşları ve ebediyete intikal etmiş şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, Karamürsel Kaymakam Vekili Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Garnizon Komutanı Jandarma Teğmen Alihan Ak, Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Cumhuriyet Başsavcısı Cihat Karakaya, ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği Kocaeli ve Karamürsel şubeleri ile ilçe halkı katıldı.

Başkan Çalık’tan Anlamlı Konuşma

Günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Karamürsel Belediye Başkanı Ahmet Çalık, Atatürk’ün Karamürsel’e gelişini anlatarak şunları söyledi: “Bugün burada, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Temmuz 1933 tarihinde ilçemizi şereflendiren ziyaretinin 91. yıldönümünü kutlamaktayız. Atatürk, parçalanmış bir imparatorluğun enkazından sadece 15 yılda tam bağımsız bir Ulus Devleti ve laik bir Cumhuriyet kurmuştur.

24 Temmuz 1933 yılının sıcak bir yaz gününde, denizden tekneyle gelerek ilçemize ayak basmış; belediyemizin eski hizmet binası önündeki iskeleden, kendisini coşkuyla karşılayan halkı selamlamış ve belediyemize teşrif etmiştir. Atatürk, buradaki istirahatten sonra, görevi esnasında her zaman yaptığı gibi, ilçemiz çarşısına, halkın arasına girmiş, Atatürk Caddesi'ndeki Pirali namıyla bilinen kıraathanede kendisine sunulan kahveyi içerek vatandaşlarla sohbet etmiş, onların isteklerini bizzat dinlemiştir.”

Milli Mücadelede Karamürsel’in Önemi

Büyük Devlet Adamı Atatürk, ilçe askerlik şubesindeki incelemeleri sırasında, kahraman bulduğu Karamürsel halkı için şu onur verici sözleri söylemiştir: “Karamürsel halkı, İstiklal Savaşı’nda çok çalışmış, kadını ve erkeği ile cepheye silah ve cephane taşımış, işgal hareketlerine karşı üstün bir kahramanlıkla mukabelede bulunmuştur. Bu sebeple burayı ziyaret etmekten son derece memnunum.”

Başkan Çalık, Karamürsel’in tarihi ipek yolu ve deniz ulaşımıyla milli mücadelede köprü görevi gördüğünü vurgulayarak, “Karamürsel halkı çok bedeller ödemiş, çok gözyaşları dökmüştür.” dedi.

Lozan Antlaşması'nın Yıldönümü

Başkan Çalık, konuşmasında ayrıca, Lozan Antlaşması'nın yıldönümüne de değinerek şunları söyledi: “Bugün aynı zamanda Lozan Antlaşması’nın yıldönümüdür. Türkiye’de Lozan’la ilgili bugüne kadar birçok asılsız iddialar atılmıştır. Zaman, bunların hepsinin beyhude olduğunu, bunları iddia edenlerin kendi tarihini ve kendi kahramanlarını hala sindirememiş dış mihrakların uzantıları olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Konuşmamı, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Lozan Antlaşması için söylediği sözlerle bitirmek istiyorum: ‘Bu antlaşma, Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme girişiminin yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş siyasi bir zafer eseridir.’

Bu sözlerle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha şükranla anıyor, bu vesile ile halkımıza ve değerli konuklarımıza selam ve saygılar sunuyorum.”

 

Törenin Sonlanması

Tören, katılımcıların Atatürk Anıtı'na çelenk bırakması ve saygı duruşuyla sona erdi. Karamürsel halkı, Atatürk’ün ziyareti anısına düzenlenen etkinliklerin coşkusunu yaşarken, geçmişe olan bağlılıklarını bir kez daha gösterdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN