• Haberler
  • Eğitim
  • Ek Tercihler Yerleştirme Başvuruları ve Üniversite Boş Kontenjanları

Ek Tercihler Yerleştirme Başvuruları ve Üniversite Boş Kontenjanları

LYS 2016 tercih sonuçları ÖSYM tarafından adayların erişimine açıldı. Herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen üniversite adayları gözünü üniversite boş kontenjanlarına ve ek yerleştirme başvurularına çevirdi.

Ek Tercihler Yerleştirme Başvuruları ve Üniversite Boş Kontenjanları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

LYS 2016 tercih sonuçları ÖSYM tarafından adayların erişimine açıldı. Herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen üniversite adayları gözünü üniversite boş kontenjanlarına ve ek yerleştirme başvurularına çevirdi. YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihler 26-30 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Ek yerleştirme kayıtları da 6-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. ÖSYM'nin açıkladığı verilere göre, örgüt yükseköğretim programlarında 60 bin 147 boş kontenjan kaldı.

 

LYS tercih yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite boş kontenjanları 2016 listesi ve ek yerleştirme başvuru takvimi ÖSYM tarafından açıklandı. 2016 üniversite boş kontejanları 2016 listesine göre 60 bin ek yerleştirme yapılacak. Boş kontenjanların 25 bin 539'u lisans, 34 bin 608'i ön lisans programlarında bulunuyor. Devlet üniversitelerindeki boş kontenjan sayısı 34 bin 468 iken, vakıf üniversitelerindeki boş kontenjan sayısı 18 bin 538 oldu. ÖSYS'ye başvuran aday sayısı 2 milyon 256 bin 377 olurken, üniversitelerin lisans, ön lisans programları ile AÖF'ye yerleşen aday sayısı ise 961 bin 864 olarak duyuruldu.

EK YERLEŞTİRME BAŞVURULARI NE ZAMAN, EK YERLEŞTİRME BAŞVURU ÜCRETİ

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan
kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Ek yerleştirme ücreti 15,00 TL’dir.
YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihler ise 26-30 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Bu adaylar yerleştikleri kurumlara kayıt yaptırmamış bile olsalar ek yerleştirmeye katılma haklarına sahip değiller. Ek yerleştirme kayıtları da 6-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

YGS-LYS boş kontenjanlar için tercihler ise 26-30 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Ek yerleştirmeye bir yükseköğretim kurumuna ilk merkezi yerleştirmede yerleşen adaylar katılamayacak. Bu adaylar yerleştikleri kurumlara kayıt yaptırmamış bile olsalar ek yerleştirmeye katılma haklarına sahip değiller. Ek yerleştirme kayıtları da 6-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ÜNİVERSİTE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Kazanan adayların bilgileri (engel bilgileri de dâhil) adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir.

MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Merkezi yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir.

Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.

ÖSYM LYS TERCİH YERLEŞTİRME SAYISAL BİLGİLER 

ÖSYM, 2016-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri internet sitesinden paylaştı. ÖSYM tarafından açıklanan 2016-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre, sınavsız geçiş dahil, 1 milyon 370 bin 7 aday üniversite tercihi yaptı. Üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına ise 792 bin 249 aday yerleşti.

Üniversitelerin lisans programlarında 25 bin 539, ön lisans programlarında ise 34 bin 608 olmak üzere, 60 bin 147 kontenjan boş kaldı. Buna göre, sınavsız geçiş dahil, tercih yapma hakkı olan 1 milyon 957 bin 626 adaydan 1 milyon 370 bin 7'si tercih formu gönderdi. Tercih değerlendirme sonucunda, üniversitelerdeki 852 bin 396 kontenjandan 792 bin 249'una yerleştirme yapıldı.

EK YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2016-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

EK YERLEŞTİRME İÇİN ÜNİVERSİTELERİN BOŞ KONTENJANLARI AÇIKLANDIĞINDA BU HABERİMİZDE YAYINLAYACAĞIZ BİZİ TAKİP EDİNİZ.

Bakmadan Geçme