İNEK SÜTÜ PROTEİN ALERJİSİNE DİKKAT
İnek sütü alerjisi tedavisinde diyet tedavide en önemli unsurdur. İlaçlar ancak ortaya çıkan belirti ve bulguları gidermeye yönelik olarak uygulanır.
-İnek sütünün bebek beslenmesindeki önemi nedir?
Yağ, protein, kalsiyum, fosfor, D vitamini, B12 vitamini, A vitamini, riboflavin gibi önemli birçok besin ögesini içeren inek sütü çocuğun beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır.
-İnek sütü protein alejisi nedir?
İnek sütü protein alejisi 3 yaşından küçük bebek ve çocuklarda en sık görülen besin alerjisi olması açısından son derece önemlidir.
-İnek sütüne bağlı olarak görülen besin alerjisi çeşitleri nelerdir?
Üç çeşidi vardır. Tip 1, tip 2 ve tip 1 ile tip 2 nin birlikte görüldüğü Mikst tip olmak üzere 3 türdür. Tip 1 ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve genellikle ilk 2 saatte belirtiler görülebilir. Tip 2 ve mikst tip ise 2 saatten daha sonra belirtiler görülür ve düzelme şansı genellikle daha yüksektir.
-İnek sütü alerjisinin belirtileri nelerdir?
İnek sütü alımından hemen sonra yada ilk 2 saat içinde; ciltte döküntü, şiddetli kaşıntı, kusma ve alerjik şok
İnek sütü aldıktan 2 saat sonra yada sonraki günlerde; ishal, kabızlık, sıvı kaybı, karın ağrısı, kilo kaybı, kilo alamama, yutma güçlüğü, büyümede gerilik, perianal bölgede kızarıklık, kakada kan görülmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
-İnek sütü alerjisi olan bebek ve çocuklar hangi şikayetlerle size getiriliyor?
Deri şikayetleri, mide-bağırsak sistemi şikayetleri ve solunum sistemi sıkıntıları ile gelebiliyor. Süt alımı ile hatta sütün cilde değdiği yerde kızarıklık, dakikalar veya ilk 2 saat içinde oluşabilen deri döküntüleri, anjiyoödem veya anaflaksi ile karşılaşabiliyoruz.
-Tanı nasıl konulur?
Yapılacak kan tetkikleri ve cilt alerji tetkikleri ile tanı konulur.
-Tedavisinde ne yapılmalıdır?
İnek sütü alerjisi tedavisinde diyet tedavide en önemli unsurdur. İlaçlar ancak ortaya çıkan belirti ve bulguları gidermeye yönelik olarak uygulanır.
Diyette inek sütü çocuğun beslenmesinden çıkarılır ayrıca çapraz reaksiyona neden olabilecek gıdalarda beslenmede yer almamalıdır. Bu nedenle bebeğinde inek sütü alerjisi olan emziren bebek annelerinin diyet yapmasıda tedavide önemli yer tutmaktadır. ( inek sütü alerjisi olanlarda et, yumurta, deniz ürünleri, kuru yemişler, bakliyatlarla % 40 a varan çapraz reaksiyonlar görülebilir).