Karamürsel'de mahalle sakinleri ayaklandı!
Karamürsel'e bağlı Osmaniye mahalle sakinleri Sunni Baba Mesire alanına yapılması planlanan ve yapımına başlanan 'Pony Clup ve Atlı Binicilik Faaliyetleri' adı altında hizmet verecek tesisi istemiyor.
Karamürsel Osmaniye Mahallesi sakinleri Sunni Baba Mesire Alanı’na yapılması planlanan ve yapımına başlanan ‘Pony Clup ve Atlı Binicilik Faaliyetleri’ adı altında hizmet verecek tesisi istemiyor. Osmaniye Kalkınma ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Burhan Yılmaz, "Karamürsel Belediyesi tarafından Sunni Baba Mesire alanına asılmış olan pankartta ‘Mesire alanını biz yaptık’ deniyor.
Alanın sahip olduğu miras değerleri ve Osmaniye Köyünün kuruluş öyküsü hakkında bilgi sahibi olmadan belediye tarafından gelişi güzel yerleştirilmiş yapılar var. Doğa ile uyumlu olmayan muhtarlık binası, hangar görümlü beton tuvalet binası, bulaşık yıkama yeri, mesire alanında ağaçların beton yollarla çevrilmiş olması, hiç kimsenin mana veremediği beton yol güzergahı gibi yapılar.
‘Doğal ve kültürel sit’ özelliğe sahip olan mekanlarda planlama, koruma ilkeleri gözetilerek yapılır. Ayrıca ilgili kurumun onayı olmadan çalışma başlatılamaz. Sunni baba 16. Yüzyılda yaşamış halka önderlik eden bilge bir kişidir. Bu nedenle saygı gösterilir ve mezarı çevre halkı tarafından sık sık ziyaret edilmektedir. Tescilli dini-kültürel varlıktır" dedi.
“KÜLTÜREL DOKUYA ZARAR VERİYOR” Osmaniye Köyü’nün tarihinden bahseden Yılmaz, “Osmaniye köyü, yaklaşık 140 yıl önce Artvin-Arhavi den göç eden lazlar tarafından kuruldu. 3 mahalleden oluşuyor.
Köy sakinleri sosyal ve kültürel dokuyu korumak ve dayanışmayı güçlendirmek amacı ile Sunni Baba mezarının bulunduğu mekanı, buluşma yeri olarak kararlaştırmıştır.
Düğünlerini, bayramlarını ve geleneksel şenlikleri burada yapmışlardır. Bu mekan geçmişte yaşananların, anıların ve geleneksel yaşam biçiminin tanığıdır. Alanın körfeze hakim konumu, anıt ağaç niteliğindeki ağaçları ve doğal güzellikleri nedeni ile aynı zamanda ‘doğal sit’tir.
Farklı miras değerlerinin bir arada bulunması, alanın değerini daha da artırmaktadır. Bu neden ile ‘karma sit’ özelliğine sahiptir.
"SAHİP ÇIKMALIDIR"
Doğal güzelliği, temiz havası ve kaliteli memba suları nedeni ile düşük gelirli çevre sakinlerinin sık sık ziyaret ettiği bir mesire yeri olarak ta önem kazanmıştır. Köy halkı burada bal, süt, köy ekmeği, fasulye gibi ürünleri satarak gelir sağlamaya başlamıştır.
Yani kendiliğinden organik ürün pazarı oluşmuştur. Alanda Karamürsel Belediyesi tarafından yapılan istinat duvarı ve dolgu doğal ve kültürel dokuya zarar veriyor. At çiftliği için düşünülen ve mesire alanına komşu olan parsel, ziyaretçilerin çay kahve içtiği alışveriş için pazar tezgâhlarının konulduğu ve mangalların temin edildiği yerdir. Bu düzenlemeler kalktığında nerede çözüm getirilmesi düşünülmektedir.
Proje neden açıklanmıyor?
Hangi tesislerin kurulması planlanıyor?
Proje piknik alanının tümünü işkal edecek midir?
Pony Kulüp projesinde köyün ve köylünün yararı yoktur. Köy halkı projeye karşı olduğunu imzaları ile ortaya koymuştur. Bu proje Sunni Baba piknik alanının doğal ve kültürel doku üzerinde yaratacağı zararın yanı sıra burada kurulmuş olan soysa ve ekonomik ortamı da bozacaktır.
Osmaniye’nin sahip olduğu en önemli kültür mirası, bir Doğu Karadeniz mimarlık örneği olan Ahşap Camidir. 5 yıl önce kültür mirası olarak tescil edilmesi ve restore edilmesi için Kocaeli Kültür Müdürlüğü ile görüştük. Kültür Müdürü Adnan Zanburkan, köyümüze geldi ve camide basın açıklaması yaptı.
Cami böylece tescil edildi ve koruma altına alındı. Doğal ve Kültürel mirasa böyle sahip çıkılmalıdır. Karamürsel Belediyesi bunu bilmeli."