Kızderbent derneği imza kampanyası başlattı! Son 10 gün

Taş ocağı istemeyen Karamürsel Halkına bir fırsat daha doğdu.

kırmaÇED Raporu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu “ İDK” tarafından Karamürsel halkının taş ocağını istemediklerini konusunda 10 gün içerisinde Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek gerekçeli görüş bildirmesi isteniyor.

Kızderbent  halkının  bu son fırsatı değerlendirmesi gerekiyor Karamürsel Kızderbent Halkı taş ocağı istemediklerini 10 gün içerisinde Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek görüşlerini bildirmeleri neticesinde bakanlık ile DSİ tekrar toplantı yaparak Kızderbent te taş ocağının açılıp açılmamasını değerlendirecekler.

Karamürsel Kızderbent halkının önlerine gelen bu son fırsatı değerlendirerek 10 gün içerisinde tüm köy sakinleri kalabalık bir şekilde Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek taş ocağını istemedikleri görüşlerini iletmesi gerekiyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) 1.Bölge Müdürlüğü, Yalova/Altınova’daki Karadere-Kınalı Barajları için Karamürsel Kızderbent Mahallesi sınırları içerisinde, Aktoprak mevkiinde taş ocağı açmayı ve beton santrali kurmayı planlıyor.

Açılacak taş ocağı ile Yalova’da yapılmak istenen Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin edilmesi amaçlanıyor. 91 bin 958 hektarlık bir alana kurulması planlanan proje kapsamında biri içme diğeri sulama suyu amaçlı 2 baraj ve malzeme ocakları (andezit ocağı, A-B-C kil malzeme sahaları), kırma eleme tesisi ve hazır beton santrallerinin yer alması öngörülüyor.

 

KARAMÜRSEL HALKI İSTEMİYOR

Bölge halkı ise yapılmak istenen baraja karşı olmadıklarını ancak açılacak taş ocağının mahallelerindeki tarım ve hayvancılığı bitireceğini belirterek “Karadere ve Kınalı Barajları Malzeme Ocakları Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali” isimli projeye karşı çıkıyor.

 “Karadere ve Kınalı Barajları Malzeme Ocakları Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali” isimli proje, köy ve çevresindeki bölgenin içme suyunu bozacağı ve doğayı tahrip edeceği için tepkiyle karşılanıyor.

 

SON ZAMANLAR

Bölge sakinleri bu proje ile ilgili uzun zamandır tepkilerini dile getirirken önemli bir gelişme yaşandı. proje ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verildi. Rapor, halkın görüş ve önerilerini almak üzere 10 gün süre ile halkın görüşüne açıldı.

Bakanlığa ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacağı belirtilerek görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na veya Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebileceği ifade edildi.

Bakmadan Geçme