Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün ? İşte detaylar...
Kurban Bayramı tatili için gözler yapılan açıklamalarda. 9 gün olacağı ön görülen Kurban Bayramı tatili için turizmcilerde büyük beklenti içine girdi. Peki Kurban Bayramı tatili ne zaman başlayacak?
Kurban Bayramı ne zamana denk geliyor ve Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak soruları şimdiden internette aratılmaya başlandı. İşte herkesin merakla beklediği Kurban Bayramı hakkında ilk açıklamalar...
Kurban Bayram 2016 yılının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşı tatil telaşı sardı. Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olacağının açıklanması üzerine turistik tesisler için rezervasyonlar başladı. Peki Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili resmi olarak 9 gün sayılacak mı? Detayları ve yeni gelişmeleri haberimizden takip edebilirsiniz...
Kurban bayramı çocuklar için resmi tatil anlamına gelir fakat 2016 senesinde kurban bayramı sebebiyle okullar tatil edilemeyecek. Çünkü 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül günü başlayacak. İslam dininde asırlardır devam eden ve farz ibadeti olan kurban kesme, her sene kurban bayramında yapılıyor. Yaz tatiline denk gelen 2016 kurban bayramı arefesi 11 Eylül Pazar günü olacak ve kurban bayramı tatilinde toplamda 4,5 gün sürecek tatil olduğu biliniyor.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Arefesi 11 EYLÜL 2016 PAZAR
1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ
2. günü 13 EYLÜL SALI
3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA
4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE
Başbakan Binali Yıldırım'ın, Ramazan Bayramı'nın ardından Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olacağını açıklamıştı. Ardından Binali Yıldırım, Kurban Bayramı tatilinin de Ramazan Bayramı tatili gibi 9 gün olacağını açıkladı.
İşte Başbakan Yıldırım'ın tatil açıklaması;
* Ramazan Bayramı'nda bayramın sonu cuma günüydü, birleştirdik. Kurban Bayramı'nda da bayramın öncesi bayramla birleşiyor. Böylece bir uzun tatil daha yapacaksınız.
* Dolayısıyla milletvekillerimiz bayrama kadar sıkı çalışırsanız, Meclis üzerine düşeni yapar, milletin beklediği bu müjdeli haberlerin gereğini yerine getirirse güzel bir bayramı da geçirme imkanı kendiliğinden gelmiş olur.
Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Kurban Bayramı bu sene 12 Eylül 2016 Pazartesi günü idrak edilmeye başlanacak.
KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?
Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.
Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.
KİMLER KURBAN KESMELİDİR?
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
KURBAN NE İÇİN KESİLİR?
Kurban ibadetinin asıl amacı Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na yakınlaşmayı arzu etmektir. Kurban kesen, bu ibadetiyle Allah’a yaklaşmış ve O’nun hoşnutluğunu kazanmış olur. Kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. Kesilen kurbanlardan maddi olarak daha çok yoksullar yararlanır. Görüldüğü gibi bu ibadetin ruhunda Hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban; -fıkhi hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri dini hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Kurban, bir Müslüman’ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir.
İslam Dini; ferdi, ruhi-derûni hikmetlere ve insanî erdemlere ulaştırmayı öngörürken; toplumlar için, birleştirici ve bütünleştirici bazı emir ve uygulamalar da getirmiştir. İslam dininin bu üstün özelliği, zekât, hac ve kurban gibi sosyal boyutlu malî ibadetlerde, daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Bu ibadetler başlangıçtan bütün Müslüman toplumlarda, genel esasları ve özü hiç bir değişikliğe ve müdahaleye uğramadan devam etmiş ve yeni nesillere intikal ettirilmiştir.
HER HAYVAN KURBAN OLARAK KESİLEBİLİR Mİ?
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir.
VEKÂLET YOLUYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?
Kurbanı, kişi kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetler ise vekâlet caizdir.
Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekâlet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir.
AKÎKA KURBANI NEDİR?
Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmek müstehaptır. Akîka kurbanı olarak kesilecek hayvanda da, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır.
Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir.
Akîka kurbanının etinden ve derisinden yararlanabilecek kimseler konusunda her hangi bir sınırlama yoktur.Kurban sahibi dahil herkes bu kurbandan istifade edebilir.
ŞÜKÜR KURBANI NE DEMEKTİR?
Temettü ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir. Aynı şekilde kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri istifade edebilir.
IHH GENEL BAŞKANI YILDIRIM'DAN AÇIKLAMA:VATANDAŞIN İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ KURBANINA TALİBİZ
İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Yıldırım, Kurban Bayramı'nda yapacakları çalışmalara ilişkin,''Bu sene yüze yakın ülkede çalışmalarımız olacak. 55 bin kurban hedefi açıkladık ama biraz hedef büyüterek 60 bin hisse kesmeyi hedefliyoruz.''dedi.
nsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Kurban Bayramı'nda yapacakları çalışmalara ilişkin, "Mazlumun, dini, dili, ırkı sorulmaz. Bu nedenle bu sene de yüze yakın ülkede ve bölgede kurban çalışmalarımız olacak. İnternet sitemizde 55 bin kurban hedefi açıkladık ama biraz hedef büyüterek 60 bin hisse kesmeyi hedefliyoruz." dedi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın amacının kurban vesilesiyle dünyadaki bütün mazlum coğrafyalarına ulaşmak olduğunu söyledi.
Her yıl gittikleri mazlum coğrafyalarla ilgili raporlar hazırladıklarını ve ihtiyaç duyulan yetimhane,Hastane, okul ve su kuyularına ilişkin projeler hazırladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bunları inşa edip oradaki halka hediye ediyoruz. Dünyanın birçok yerinde projelerimiz var. Bunların içerisinde sadece Müslümanlar yok, gayrimüslimler de var. Çünkü mazlumun, dini, dili, ırkı sorulmaz. Bu nedenle bu sene de yüze yakın ülkede ve bölgede kurban çalışmalarımız olacak. İnternet sitemizde 55 bin kurban hedefi açıkladık ama biraz hedef büyüterek 60 bin hisse kesmeyi hedefliyoruz. Halkımızın bu konuda da bize destek vereceğini düşünüyoruz. Yine 35 bin civarında yetimi sevindireceğiz. Gittiğimiz bu bölgelerde öncelikle yetim ailelerine bu kurbanları dağıtmayı hedefliyoruz. Yetimler, yoksul aileler bizden her yıl kurban bekliyor. Bu alışkanlık haline geldi. Oradaki bu sevinçleri yaşayan arkadaşlarımız bunu kamuoyuyla da paylaşıyorlar ve bir yıl boyunca tekrar oralara yardım yapmak için gayret ediyorlar. Onun için bu sene de hedefimizin üzerine çıkarız."
"Kurumların hedefi çok kurban toplamak için bu bağışı almak değildir"
Yıldırım, kurban kesmekteki amacın sadece kan akıtmak olmadığını söyledi.
Kurbanın, aile içerisindeki ilişkileri güçlendirmek açısından da çok önemli olduğunu aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bir aile içerisinde dede, baba, çocuklar bir araya gelip kurban kesip o kurban etini paylaştıkları zaman aile içi ilişkilerin de daha sağlamlaştığı görüyoruz. O nedenle Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde kurban bağışlayanlara diyoruz ki, eğer bir kurban kesiyorsanız mutlaka kendi aileniz içerisinde kesin. Çocuklarınız o kurbanın kesildiğini görsün, onlar da bunu yaşasın. İkinci kurbanınız varsa bunu bize bağışlayın. Kurumların hedefi çok kurban toplamak için herkesten bu bağışı almak değildir. Önemli olan o ibadetin yaşanması, lezzetinin tadılmasıdır. Afrika'daki bir çocuk nasıl bu lezzeti tatma hakkına sahipse Türkiye'deki çocuk da bu lezzeti tadabilmeli. Onun için biz ikinci kurbana, üçüncü kurbana talibiz.''
"Kurbanın her hissesini ortalama 6-7 aileye dağıtıyoruz"
Yıldırım, kurban için tespitlerinin devam ettiğini, kurbanın her hissesini büyüklüğüne göre ortalama 6-7 aileye dağıttıklarını belirtti.
Türkiye'nin her tarafında ekipler belirleyerek kurban dağıtım çalışmaları için yurt dışına gönderdiklerini aktaran Yıldırım, "Ülkenin bütün illerinden insanlarımızın yurt dışına gitmesini istiyoruz. Yurt dışına gidenlerin ufku açılıyor ve karşılaştırma imkanı oluyor. Arkadaşlarımızı Afrika'ya, Keşmir'e götürdüğümüz zaman oradaki yoksulluğu görüyorlar. Ya da Türkiye'nin en zengin yerinden bir arkadaşımızı alıyoruz çok fakir bölgeye götürüyoruz. O zaman israf yapmaması gerektiğini anlıyor. Onun için yardımlaşma bilincini arttırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Yıldırım, kendileriyle kriz ve çatışmaların sürdüğü yoksulluk ve fakirliğin hakim olduğu bölgeler giden birçok kişinin Türkiye'ye döndükten sonra yeni yardım dernekleri kurduğunu ve bunun da kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.