Memur maaşları zam oranları açıklandı
Memur maaşları zam oranları açıklandı Memur maaşlarına ne kadar zam oldu? 2016 ve 2017 memur maaşları zam oranlarını Bakan Faruk Çelik açıkladı.
Memurlar Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet ile memur sendikaları arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre, kamu görevlilerine ve memur emeklilerine 2016 için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 oranında zam yapılacak.
Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 2 milyonu bulan memur emeklisinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri sona erdi.
Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 3. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin son toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonunda gerçekleşti.
Toplantıya katılan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, toplu sözleşmenin sonuçlarına tepki gösterirken, Memur-Sen üyeleri ise Özgen'i alkışlarla protesto etti.
Görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık etti.
Toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.
ENFLASYON FARKI ÖDENECEK
Bakan Faruk Çelik, "Zorlu bir süreçten sonra anlaşmaya varılması memnuniyet verici. 2016 yılının ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayda yüzde 5 olmak üzere kümülatif yüzde 11.3 olacak. 2017 için ise ilk 6 ay için yüzde 3 ikinci 6 ay için de yüzde 4 zam yapılacak. Ayrıca enflasyonun maaş artışını aşması durumunda fark kamu çalışanlarına ödenecek" dedi.
2015 yııl Eylül ayından geçerli olmak üzere memur emekli aylıklarında ortalama 100 lirazam yapılacak. Böylelikle 2016'da en düşük emekli aylığı %19,1 oranında artmış olacak.
YENİ İYİLEŞTİRMELER
Bakan Çelik memurlarla ilgili yapılacak bazı yeni düzenlemeleri de açıkladı.
1) Bu toplu sözleşme ile 2005 yılından sonra göreve başlayan 1 milyon 200 bin kamu çalışanına ilave bir derece verildi.
2) Öğretmenlere aylık brüt 98 TL’ye kadar 2017 yılında ise 140 TL’ye kadar nöbet ücreti ödenecek.
3) Hafta sonu sınavda görev yapan öğretmenlerin sınav ücreti 58 TL’den 132 TL’ye çıkarıldı.
4) Sağlık kuruluşlarında çalışan diğer sağlık personelinin taban ücret oranı artırıldı. Örneğin bir hemşireye yapılan döner sermaye ödemesi 180 TL arttı.
5) Başta sağlık personeli olmak üzere fiili hizmet zammı talebi için bir bilim kurulu oluşturulacak. Bilim kurulu çalışmalarını 2016’da tamamlayacak.
6) 4C kapsamında çalışan geçici personel ile memur gibi çalışan işçilerin sözleşmeli pozisyonuna yasal düzenleme ile kadroya geçirilmesi için çalışma yapılacak. 4C’lilere 150 TL ek ödeme yapılacak.
7) Yurt dışı teşkilatta çalışanlara aile yardımı yapılacak.
8) Eş durumu tayinlerinde öngörülen 3 yıllık sigortalı olma şartının 1 yıla indirilmesi kararlaştırılmıştır.
9) Şef, mübaşir, sivil savunma uzmanı, KİT'lerdeki mühendis ve mimar ile koruma/güvenlik görevlilerinin tazminatlarında ilave artış sağlanacak
10) Cuma günleri öğle tatiline ilişkin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenleme yapılması yönünde çalışma yapılacak.
11) Tapu müdürlükleri, vergi daireleri ve sosyal güvenlik merkezlerindeki yoğun olarak çalışan birimlerde görevli personele fazla çalışma ücreti verilecek.