Özel okul ücretleri geri verilecek mi?

Evde verilen eğitim nedeniyle ücret iadesi isteyen veliler Kayseri'den gelen haberle umutlandı. Bir veli yüz yüze eğitim yapılmayan süre için parasını geri aldı.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu velilere ücret iadesi yapılması gerektiğini söyledi.

 

Corona virüsü salgını sonrası yüz yüze eğitime ara verilmiş ve milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime geçmişti. Bu süreçte özel okullar ile veliler arasında uzun süren ücret iadesi tartışmaları yaşandı. Yılbaşında 1 yıllık eğitim ücretini ödeyen üyeler mart ayında okulların kapanması ile ödedikleri ücretlerin bir kısmını geri almak istedi.

 

Kayseri’de, geçen dönemki eğitim-öğretim yılında corona virüsü salgını nedeniyle yüz yüze eğitim göremeyen çocuğu için özel okula para yatıran Hamza Y., 9 bin lirasının iadesi için İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu.

 

Heyet, velinin talebini kısmen kabul ederek, okula gidilmeyen süreye karşılık gelen 7 bin 579 lira 20 kuruşun tüketiciye iadesine karar verdi.

 

AYDIN AĞAOĞLU: AVUKATLAR OLUMLU YÖNDE OY KULLANMIŞ

 

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu konu hakkında yaptığı açıklamada. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılının 3’te 1’ine tekabül eden yüz yüze yapılmayan eğitimin ayıplı hizmet durumuna gelmesi nedeniyle çok yerinde bir karar olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Bu karar geçtiğimiz eğitim öğretim yılına aittir ve bağlayıcı değildir.

15 gün içerisinde Tüketici mahkemesi nezdinde dava açılarak yeniden görülebilir. Karar 5 kişilik heyette 3’e 2 üstünlükle alınıyor. Baro ve belediye temsilcisi 2 avukat olumlu yönde oy kullanıyor. Bu veliler açısından önemli.” dedi.

 “ÖZEL OKULLAR HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAMASINLAR”

Özel okulların devletten kısa çalışma yardımı aldığını belirten Ağaoğlu, “Başından beri söylüyorum. Özel okullar haksız kazanç sağlamasınlar. Devletten yardım aldılar, giderleri minimuma düştü. KDV oranlarının düşürülmesi onların işine yaradı. Her zaman söylüyorum; eğitim işi yüksek kazanç beklenecek bir sektör değildir. Velilerin paraları iade edilmelidir” açıklamasında bulundu.

“KİTAP KONUSU DA DENETLENMELİ”

Bazı özel okulların MEB’in ücretsiz verdiği kitapları bir kenara bırakıp binlerce liraya varan kitap alma zorunluluğu getirdiğini de sözlerine ekleyen Ağoğlu, “Burada da bir denetleme gereği vardır. 4-5 bin TL’ye varan kitap paraları velilerin belini bükmektedir. Pandemide özel okulların kaybı olmadı ama çok sayıda veli işini kaybetti ve maddi açıdan kayba uğradı” diyerek sözlerini noktaladı.

 

ÖZEL OKULLAR NE DEMİŞTİ?

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal mart ayında yaptığı açıklamada okulların kapalı kaldığı kadar süre eğitimin uzayacağını düşündüklerini söyleyerek velilere ek bir masraf yansımayacağını belirtiyordu. Dal, eğer okulların açılması bir sonraki eğitim sezonuna sarkarsa o zaman okul işletmeleri ile veliler arasında sıkıntıların doğabileceğini belirtmişti.

 

 

KAYNAK: SÖZCÜ

Bakmadan Geçme