Türkiye'nin Her Yerinden Görülen Gök Taşı Karamürsel'e mi Düştü?

Karamürsel'in tüm ilçeleri ile Bursa ve Kocaeli'nin bazı ilçelerinden izlenen, parlak ışıklar saçarak düşen bir gök cismi, bazı vatandaşları korkuturken genellikle şaşkınlık yarattı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Youtube Kanalı VİDEO
Karamürsel Haber Gazetesi - Mahizer Türk

Türkiye'nin Her Yerinden Görülen Gök Taşı Karamürsel'e mi Düştü?

Türkiye genelinde büyük bir şaşkınlık ve heyecan yaratan gök taşı düşüşü, Karamürsel'e mi düştü? Karamürsel'in tüm ilçeleri ile Bursa ve Kocaeli'nin bazı ilçelerinden izlenen, parlak ışıklar saçarak düşen bir gök cismi, bazı vatandaşları korkuturken genellikle şaşkınlık yarattı.

Gök cisminin birkaç parça halinde, parlak ışıklar saçarak ve yanarak düştüğü gözlemlendi. Olay, binlerce vatandaş tarafından kaydedilirken, İstanbul'un neredeyse tamamı bu garip cismin düşüşüne şahitlik etti. Tanımlanamayan cismin, İstanbul, Bursa ve Kocaeli genelinde çok net göründüğü ve son olarak parçalanarak Karamürsel Tepeköy Mahallesi yakınlarına düştüğü kameralarda görüldü. Resmi kurumlardan henüz bilgi paylaşılmazken, göktaşının parçalarının ne zaman bulunacağı merakla bekleniyor.

Gök taşlarının düşmesi dünya genelinde nadir rastlanan, ancak doğal bir olay olarak kabul edilmektedir. Genellikle atmosfer içinde yanarak yok olan göktaşları, nadiren yüzeye temas edebilir ve bu tür olaylar genellikle şaşkınlık ve merakla karşılanır.

Bu gelişme üzerine, bölgedeki bilim insanları ve uzman ekiplerin göktaşının düştüğü noktayı belirlemek ve olası etkilerini değerlendirmek için çalışmalarına devam ettikleri bildirildi.

Gök Taşı (Meteor) Nedir?

Göktaşı ya da meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit ise düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesne kuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur. Bu cisimler dış uzaydan Dünya’nın atmosferine girer ve genellikle yeryüzüne ulaşamadan eriyerek atmosfere karışırlar.

En Bilinen Gök Taşı Yağmuru: Perseid

Göktaşları, Dünya atmosferine saniyede 11–72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük gök taşları atmosferde gözlenebilir. Düzenli olarak her yıl gerçekleşen meteor yağmurları bulunmaktadır ve bunlardan en bilineni Perseid yağmurudur.

Gök taşları geleneksel olarak üç geniş kategoride incelenir: taşlı göktaşları, kayalardan oluşur ve genelde silikattan meydana gelir; demir göktaşları, daha çok metalik demir-nikel alaşımından oluşur; ve taşlı-demir göktaşları, hem metal hem de kaya materyali içerir. Modern sınıflandırmalar, göktaşlarını yapılarına, kimyasal ve izotopik bileşenlerine ve içerdiği minerale göre çeşitli gruplara ayırmaktadır. 2 mm’den küçük olan göktaşları mikrometeor olarak adlandırılır. Dünya dışı göktaşları atmosfer ile bağlı kalmadan diğer gök cisimlerine etki yapan nesnelerdir ve Ay’da veya Mars’ta bulunurlar.

Göktaşı Kayması Nedir?

Gözlendiği sırada atmosfere ve Dünya’ya çarpmayı teğet geçen göktaşlarına meteor kayması denir. Diğer tüm meteorit bulguları ise kayma dışındaki olaylardır. Nisan 2016 itibarıyla, dünyada kayıtlara geçmiş bin 140 meteor kayması gerçekleşmiş ve 38 bin 660’dan fazla iyi belgelenmiş meteorit bulgusu olmuştur.

Göktaşı Nasıl Yok Olur?

Kuyruklu yıldız, asteroit veya meteor; herhangi bir gezegene veya Dünya’nın atmosferine girer ve genellikle yeryüzüne ulaşamadan eriyerek atmosfere karışır. Objeler Dünya atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin sonucunda ısınmaya başlar ve sonrasında bu ısıyı yayarak “ateş topu” oluşturur. Astronomlar, en parlak olanlara bolit derler. Gök taşlarının atmosferi aşıp bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. Jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların yaklaşık beş yüz kadarı buharlaşmadan yeryüzüne gök taşı olarak düşer.

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Özlem | 06 Temmuz 2024 11:23

    Muhteşem di sanırım Tepe köye düştü.

BUNLARA DA BAKIN