'Üsküdar Vapuru Faciası' şehitleri yarın anılacak
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak tarihe geçen 'Üsküdar Vapuru Faciası'nda' hayatını kaybedenler için yarın anma töreni düzenlenecek
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük deniz kazalarından biri olarak tarihe geçen 'Üsküdar Vapuru Faciası'nda' hayatını kaybedenler için yarın anma töreni düzenlenecek
FIRTINAYA DAYANAMADI
Tarih 1 Mart 1958. Saat 12.23. İzmit’te havanın fırtınalı, denizin dalgalı olduğu günlerden biriydi. Denizcilik Bankası’nın 73 nolu Üsküdar vapuru, yaklaşık 500 yolcusuyla İzmit vapur iskelesinden hareket etti. Yolcularının çoğu İzmit ortaokulu, İzmit Lisesi, Erkek Sanat Okulu, Kız Enstitüsü öğrencileriydi. Yaşları 12 ile 20 arasında değişiyordu. 1 Mart Cumartesi günü saat 12.00’de okullarından çıkmışlar, Karamürsel İskelesi’nde inip evlerine gitmek için Üsküdar vapuruna binmişlerdi. Ancak, başta Gölcük ve Karamürsel ilçeleri olmak üzere, diğer sahil şeridindeki yerleşim birimlerindeki gençler, daha çok vapur yolculuğu ile İzmit’teki liseye gidiyorlardı. 1 Mart 1958 cumartesi günü öğlene kadar olan öğrenimin ardından, bu ilçelerde oturan öğrenci ile yolcular, saat 13.00 sıralarında Üsküdar Vapuru’na doluştu. Yıllarca İstanbul Boğazı’nda hizmet eden ve oldukça eski olan ’Üsküdar’ vapuru, çoğunluğu lise öğrencisi 600 yolcusuyla hareket etti.
RESMİ KAYITLARA GÖRE 387 KİŞİ ÖLDÜ
Ancak kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki ’Üsküdar’, iskeleden ayrıldıktan 5 dakika sonra, bugünkü Petrol Ofisi Derince Tesisleri açıklarına geldiğinde aniden patlayan fırtınaya yakalandı. Şiddetli dalgalara yakalanan köhne Üsküdar, ikiye ayrıldıktan sonra battı. Faciada denize dökülen ve çoğunluğu öğrenci olan yolcuların yardımına Donanma Komutanlığı’na bağlı, savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. O gün hava çok soğuk olduğundan, birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak olmak üzere resmi kayıtlara göre 387 kişi hayatını kaybetti.
KAPTAN GEMİYİ TERK ETMEDİ
O tarihte vapur battıktan sonra, önce Kaptan Mehmet Aşçı’nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terk ettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak birkaç gün sonra, denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında, kaptan Mehmet Aşçı’nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmış, kaptanın gemisini terk etmediği anlaşılmıştı. Kaza öncesinde, Hava şartlarından dolayı ‘hareket etmeyin’ uyarısına rağmen, Üsküdar’ın kaptanı Mehmet Aşçı vapuru iskeleden hareket ettirdi. Gemi hareket etmişti etmesine ama, görgü tanıklarının anlattıklarına göre, Gölcük istikametinden, daha önce görmedikleri yükseklikte dalgalar geliyordu. 1927 yapımı Üsküdar, İzmit açıklarındaki rüzgara ve dalgalara dah fazla dayanamadı. Kaptan geminin yönünü kıyıya çevirmek için sola doğru döndüğünde, dev dalgalardan biri Üsküdar’ın gövdesine sertçe çarptı. Ve Üsküdar, 470 yolcusu ve 12 mürettebatıyla İzmit iskelesinden ayrıldıktan yaklaşık on dakika sonra, rüzgarın ve dev dalgaların etkisiyle alabora oldu.
Karamürsel'de 1 Mart Çarşamba günü Saat:09.00'da Karamürsel Alp’in türbesinin önün'de başlayacak anma programı, Karamürsel Su Altı Sporları Derneği (KARSAD) önünde denize konulacak çelenk ile son bulacaktır. Anma programına tüm halkımız davetlidir.