Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
ARACINIZDA KAZA SONRASI OLUŞAN DEĞER KAYBINI ALDINIZMI ?
Ercan Buber
Ercan BuberEditör
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ARACINIZDA KAZA SONRASI OLUŞAN DEĞER KAYBINI ALDINIZMI ?

ARACINIZDA KAZA SONRASI OLUŞAN DEĞER KAYBINI ALDINIZMI.

Son günlerde sıkça gündeme gelen ARAÇ DEĞER KAYBI söylentileri kulaktan kulağa yayılmaya başladı.

Araç değer kaybı nedir? Hangi şartlarda geçerlidir ve nasıl geri alınır, en önemlisi bu konuda profesyonel destek nasıl alınır?

Öncelikle Araç değer kaybı hasar gören aracın durumunu niteleyen bir kavramdır. Araç değer kaybı, hasar alarak onarım gören aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. 

Kaza geçirip hasar gören araç, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile değerinde bir düşüş olacaktır. 

Ancak kaza nedeniyle boya işlemi gören bir araç parçasının tekrar bir kaza geçirmesi sonrası tekrar değer kaybı olmazken; hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir.

Araç Değer Kaybı ile İlgili En Çok Sorulan Sorular
 

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı hesaplamasında etkisi bulunan pek çok değişken vardır. Değişkenlerin bazıları araç, bazılarıysa araç kullanım şekliyle ilgilidir. Bu değişkenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Üretim yılı
Hasar geçmişi ve niteliği
Kilometresi
Marka ve model bilgisi
Trafiğe çıkış tarihi
Pazar değeri bu hesaplamaya etki eden faktörlerden bazılarıdır.


Araç Değer Kaybı Nasıl Karşılanır?

Kazada kusuru bulunmayan sürücünün araç değer kaybını karşılayacak taraf kazaya neden olan sürücüdür. Bu nedenle araç değer kaybının karşılanması aşamasındatrafik sigortası devreye girecektir.

Aracınızdaki değer kaybını karşılamak için ekspertiz raporu alarak değer kaybına neden olan kişinin trafik sigortasına dava açabilirsiniz. Araç değer kaybının tahsisi esnasında sigorta şirketinin sorun çıkarması durumunda araç değer kaybını gösteren ekspertiz raporu ile Avukatınız aracılığı ile Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapabilirsiniz. 

 

Araç Değer Kaybı Davalarında Zaman Sınırı Var mı?

Araç değer kaybının tahsisi için dava açabileceğiniz süre 2 yıl ile sınırlıdır. Zaman aşım süresi için kazanın gerçekleştiği tarih baz alınır. Aracınızdaki değer kaybının tahsisi için 2 yıl içerisinde araç değer kaybı davası açmanız gerekir.

 

Kasko Araç Değer Kaybını Karşılar mı?

Kaza nedeniyle araç değer kaybına uğrayan araç tek olmayabilir. Kazada sorumluluğu bulunan kişilerin aracında da değer kaybı meydana gelebilir. Ancak trafik sigortası tek bir kişinin araç değer kaybını karşılar, bu kişi kazada sorumluluğu bulunmayan veya sorumluluk oranı az olan kişidir. Kazaya neden olan kişilerin güvencesi ise kasko sigortası olacaktır.

Kasko ve araç değer kaybı ilişkisine bakıldığında; genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Bu nedenle de kasko sigortasından talepte bulunulamaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer vermektedir.

 

Yeni Videolar