Sloganımız istikrar ey TÜRKİYE!
Ama son 14 yıl içerisinde 7 Milli Eğitim Bakanı, eğitim sisteminde 14 değişiklik.
İstikrar sürsün gelecek nesiller adaptasyon problemi ile büyüsün.
Maça saatler kala bahis oranları bile bu kadar hızlı değişmiyor. Hoca n’aptın hoca!
Okullar açıldı. Mini mini birler çalışkan ikiler çöp kutusu başında ana-babasının kaleme verdiği paraya acımadan kalemleri açmaya başladı.
Bizler de TEOG, LGS, LYS, OKS, SBS, OBEB, OKEK derken adeta random gülmelerden kendimize yeni sınav sistemleri bulduk.
Bu yıl müfredat bayram ziyaretinde çocukları köşeye sıkıştırıp verilen nasihatleri aratmıyor. Karşı cins ile flörtün sınırları, evliliğin yapılacağı yaş aralığı ve kimlerle evlilik yapılıp yapılamayacağı gibi konuları işleniyor.
Okul servisiydi, yemeğiydi, kıyafeti, kırtasiye masrafıydı derken çuvalla para harca çocuk Fikriye Abla’nın altın günü ön hazırlığını okusun.
Öte yandan kitaplarında ateistlerle evlilik konusunun işlendiği gül kokulu, akide şeker tadında ülkemde evlilik programları adayları fuhuştan yakalanıyor. Bu programlar yıllardır ha bugün ha yarın derken kaldırılmıyor. Üstelik reytingler düşüp, istenilen ateşli rekabet ortamını bulamayanlar diziler ile servis edilmeye başlanıyor.
Fakat basılmış onca kitap, yayınevi ve matbaanın akıbeti düşülmeden hoop! Sabahtan akşama sınav sistemi değiştiriliyor.
Şimdi eğitim sisteminde son durum ne oldu?
Bunu beğenmedik kaldıralım!
Hoşumuza gitmedi değiştirelim!
Belediyeye ait park, bahçe alanları çılgın konut ve alışveriş projeleri halini alırken, atanamayan öğretmenlerden buradan köye yol olurken kimsenin yeni bir okul açmaya yeterli alt yapısı olmadı.
Konu atanamayan öğretmene gelmişken hali hazırda TEOG sınavında yerleştirilemeyen yaklaşık 70 bin öğrenci açık öğretim okumaya zorlandı. Öğretmeni açıkta bırakmak yetmedi yani adeta Nusret’e gönderme yapar gibi açık yaraya şovlarla tuz döküldü.
Türkiye’de eğitim sistemini uyuşturucu operasyonu için kapıya gelmiş polisleri ikna edip insafa getirmeye çalışan, camdan ders kitabıyla yarı beline kadar sarkmış çocuğun ‘Okhuyom ben yea!’ cümlesine benzetiyorum.
Öğretmen var, sistem var, öğrenci var, bakan var. Ne olduğunu anlayan yok.
Genç neslin anlayacağı dilden özetleyecek olursak; Türkiye eğitim durumunu karışık olarak güncelledi.