Zehirlenme İçme Suyuna Bulaşan 'NOROVİRÜS' Neden Olmuş
Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nde, 32 bin kişinin zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvurma nedeninin Ceyhan Nehri'nden içme suyu şebekesinin keson kuyularına norovirüs bulaşmasından kaynaklandığı açıklandı.
Elbistan’da 2 günden bu yana baş dönmesi, yüksek ateş ve kusma şikayetleriyle hastanelere başvuranların sayısı 32 bini buldu. İlçedeki hastanelerde serum ve ilaç tedavisi uygulandıktan sonra taburcu edilen vatandaşların rahatsızlanmasına yol açan sorunun saptanması için hasta ve sudan alınan örnekler Ankara Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’na gönderilerek incelendi.
Yapılan tahlillerin sonucunda ilçeden geçen Ceyhan Nehri’nden, yağışların azalmasından dolayı debisi düşen içme suyu şebekesinin keson kuyularına sızan sudan norovirüs bulaştığı belirlendi.
Elbistan’ta hastanelerin acil servislerinde uzun kuyruklar oluştu.
Paniğe yol açan ancak durumu ağır hasta olmadığı açıklanan ilçedeki hastanelere 3 günde 32 bin hastanın başvurduğu, halen 69 kişinin yatarak tedavi edildiği açıklandı.
İlçede şebeke suyu kullanılmaması yönünde uyarılar yapılırken, belediye tarafından da vatandaşlara kapalı su dağıtımı yapılıyor. Hastanelerde yoğunluğun sürdüğü görülen ilçedeki içme suyu şebekesindeki sızmaların kapatılarak yüksek klorla dezenfekte edileceği ve bu süreçte suyun kullanılamayacağı belirtildi.
Elbistan Kaymakamlığı’nda bir araya gelen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof Dr. Alper Cihan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Mustafa Altunok ve diğer ilgililerin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
NOROVİRÜS SAPTANDI
Toplantıda konuşan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, yapılan tahliller sonucunda karın ağrısı, kusma ve yüksek ateşe yol açan virüsün norovirüs olduğunu saptadıklarını belirledi. Prof. Dr. Şencan, şöyle dedi:
“İshal salgınının ortaya çıktığı andan itibaren hastalardaki ishale sebep olan mikroorganizmanın ne olduğunu ve bunun kaynağını tespit etmemiz gerekiyordu. Hastalardan alınan örneklerden bu ishale yol açan faktörün norovirüs dediğimiz yani bakteri ve virüslerin birlikte olduğunu tespit ettik. Bu virüsün genel karakteri klinik tablosu tipik karın ağrısı, bulantı, kusma, yetişkinlerde daha düşük ama çocuklarda biraz daha yüksek seviyelere varan ateş ve ishal yapabilen bir virüs türü. Bu virüs çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Çok fazla kişiyi etkiliyor. Virüsün doğrudan içme suyuyla alınabildiği gibi, mikrobu almış birisinin yemekte bulaştırması, veya diğer ilişkiden, tokalaşmadan, yemek hazırlarken, öpüşmeden, el yıkamadan yapılacak en yakın temasta bile bulaşmanın devam edebileceğini vurgulamak isterim. Burada sorunun nerede olduğunu da tespit etmek gerekiyordu. Bunun için hem şebeke, hem de kuyulardan alınan numunelerin analizleri tamamlandı. Sularda herhangi bir kimyasal sıkıntı yok. Suyun kimyasal kalitesiyle ilgili bir problem yok. Ancak bir bakteriyel mikrobik bir kirlenme var. Dolayısıyla kirlenmenin noktasının da su kuyuları olduğu tespit edildi. Kirlenme su kuyularında olduğu için şehrin tamamı neredeyse etkilenmiş durumda ancak klorlaması daha iyi yürüyen deponun beslediği alanda daha az diğer taraflarda biraz fazla olmak üzere. Yani şuanda hastalara yapılan analizlerde etkenin ne olduğu belli. Bazı ekolik türleriyle norovirüs virüs. Klinik tablo da bununla ilişkili. Kirliliğin kaynağı net; su kuyuları.”
3 GÜNDE 32 BİN HASTA TEDAVİ EDİLDİ
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan ise, ilçede 3 günde 32 bin kişinin aynı şikayetlerle hastanelere başvurduğun ve bunların da yüzde 80’inin ayakta tedavi edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Elbistan’a toplamda 42 hekim ve 36 hemşire takviyesi yapıldı. İl dışından da çok sayıda serum ve diğer sağlık malzemesi transferi yapılmıştır. 3 gün içerisinde 32 bin hasta karşılamak, bu ülkenin ne kadar güçlü bir idari sistemi ve sağlık sistemine sahip olduğunu göstermektedir. Sevindirici olan şudur; bu 32 bin hastanın yüzde 80’i ayakta tedavi edilmiş, yüzde 20’si ise serim ve gözleme alınmış hastalardır. Çok şükür ki ağır hastamız yoktur. Şuanda 69 hastamız yatmaktadır. İl dışına sevk çokça sorulan bir nokta; 3 hastamız il dışına sevk edilmiştir, onların da durumlarının ağır olmadığı teyit edilmiştir. Hasta başvurusu azalarak bir hafta daha devam edebilme ihtimali vardır.”
VALİ: GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da, sorunun baş gösterdiği ilk andan itibaren gerekli önlemlerin alındığını kaydederek, şöyle dedi:
“Hızla il ve ilçe kriz merkezlerini kurduk. Maalesef çok rastlamadığımız ve çokça kitlesel bir müracaat oldu. İlçe kriz merkezinden bütün birimler 24 saat esasına göre çalıştı. Bütün kamu ve meslek kuruluşlarıyla sorunun nereden kaynaklandığını ve nasıl kontrol altına alınacağıyla ilgili hemen üst makamlarla koordine kuruldu. Bu çerçevede bütün eczaneler 24 saat boyunca sürekli açık tutuldu. İhtiyaç duyulan bütün ilaçlar giderildi. Personel ihtiyacı çok hızlı bir şekilde takviye edildi. Sağlık personeli 72 saattir ayakta. Aşağı yukarı bu zaman sarfından on birlerce müracaata baktılar.”
AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da sorunun çözümü için gerekli çalışmaların titizlilikle yürütüldüğünü ve tekrarlanmaması gerekenin yapılacağını ifade etti. Ünal, suyun kaynağıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü, olayın sorumluları hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığını vurgulayarak, şöyle dedi:
“Hızlı bir şekilde çalışarak sorunu 3 gün içerisinde kontrol altına almış ve çözmüş bulunuyoruz. Bundan sonraki 10 gün sağlık sorunu. Bundan sonra biraz daha aşağı inerek devam edecektir. Çünkü viral enfeksiyon bulaşma riski olduğu için bunun kontrol altına alınması yaklaşık 10 gün gibi bir süreyi kapsayacaktır.”
BAŞKAN ERKOÇ: SONUNA KADAR GİDECEĞİZ
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, sistemin dezenfekte edilerek vatandaşlara yeniden kaliteli su vereceklerini belirterek, şunları söyledi:
“Burada Halk Sağlığı Müdürlüğü ile günübirlik çalışmalar yapılmakta. Suyun kalite ve yönetimini yapılan testlerle beraberce belirlenmektedir. Burada yapılan tahlillerde görünmeyen bir durum. Bu bakterinin yada norovirisün bulaşmasına neden olan etkenlerle ilgili biz de yoğun şekilde çalıştık. Ceyhan Nehri’nin gözündeki keson kuyulara sızma oluştuğu belirlendi. Tabi yeniden testler yapılacaktır. Halk Sağlığı Müdürlüğü de kalite ve kontrolünü yürütmektedir. Bu sistemin yeniden dezenfekte edilerek virüslerden kurtulup halkımıza kaliteli su verme gayreti içersindeyiz. Burayla ilgili de baştan bu yana yoğun bir teknik inceleme yapıyoruz. Zaten bu incelemeleri hem savcılık, hem de valilik yapmaktadır. Biz de Büyükşehir olarak aksayan yönler var mı, bununla ilgili kim varsa bunun üzerine sonuna kadar gideceğiz.”
KAYNAK : SÖZCÜ