Halihazırdaki Altınkemer Plajı bildiğim bileli Karamürselliler tarafından plaj olarak kullanıldı. Şu andaki konumuna mükemmel diyebiliriz. Çünkü yapımı için bayağı emek verildi. Örneğin deniz içindeki taşlar, yosunlar temizlendi. Gençlerin denize atlama gösterişleri yaptıkları bir iskele yapıldı.
Sahildeki kum her sene yenilenerek bilhassa ufak çocukların oyun alanını zevkli hale getirildi. Şemsiyeler, şezlonglar sabah erken saatlerde sahipleniliyor, kumluğun arka tarafındaki yeşillik alan denize girmekten çekinen kişilerce piknik alanı gibi kullanılıyor plajı bu hale getirip halka sunan İsmail başkanımıza Büyük Şehir Belediye Başkanımıza teşekkür etmemiz gerekir. Ben ediyorum.
Denize plajda giren bir kişi olarak gözlemlerimi aktarmak istiyorum;
1) Hanımlar ve çocuklar gelenleri yüzde 70-80’nini teşkil ediyor
2) Her yaşta her çeşit insan var
3) Denize girenlerin kıyafetleri farklı (Haşemalı, Şortlu, Elbiseli, Bikinili, Mayolu) ağırlıklı hangisi diye sorarsanız şortlu diyebilirim
4) Plaja gelenlerin yüzde 70-80’ni dışarıdan yani (İzmit, Körfez, Gölcük)
5) Takkeli hacı kıyafetli yanında çarşaflı hanımlarla plaja gelenlerde var
Şunu da yazmadan geçemeyeceğim Haşema kıyafetli bir hanım ikindi namazını piknik alanında kalabalığın en ortasında kıldığını da gördüm. İşte plajın görünümü bu. Böyle bir ortamda hiç kimse kimseden rahatsızlık duymadı birileri birilerinden şikayetçi olmadı. Polise intikal eden hadise yaşanmadı. Düşündüğümüz zaman plaj insanların uyuşacağı en kritik yer.
Ama buna rağmen olay yok. Herkes karşısındakini olduğu gibi kabullenmiş. Bu bizden sizden ayırımı yok. İnsanlar ayırımdan yana değil beraber olmaktan mutlu zaten işim doğrusuda bu.
Demek istediğim bu memlekette yöneticilerin ayırım yapmasına gerek yok. Ayırmak farklılaştırmak bizden sizden demek birlik ve beraberliğimizi sağlamaz, tam tersi bozar zarar verir. İnsanlar arasında düşünce farklılıkları fikir ayrılıkları yok mu? Var elbet. Bunlar eğitim düzeyi yükseldikçe azalacaktır. Ben yine plaja dönmek istiyorum. Çünkü eleştirdiğim hususlar var.
1) Plajın kapasitesi insanlara yetmiyor. Cumartesi Pazar günleri 3-5 bin kişiye çıkan kalabalık kirlilik yaratıyor. Zaten son 1-2 yıldır katle çok düştü. Kirlilik ufak çocukların, insanların mikrop kapmasına kadar gidebilir.
2) Kumluğun arkasındaki çimlik alanda piknik tüpleri ile yemek yapılmakta. Mangal ateşi yakılarak ızgaraların her türlüsüne rastlanmaktadır. Bu uygulamalar yasaklanmalıdır. Hele ufak piknik tüplerinin patlama riskleri çok fazladır.
3) Plajın ismi Altınkemer Çocuk Plajı olmalıdır. Gölgelik ve şezlonglar ücretle verilmelidir. Öncelik çocuklu aileler olmalıdır.
4) Plajda çay içme ihtiyacı duyulmaktadır. 24-30 kişinin rahat sandalyelerde oturacağı ayrı bir bölüm yapılmalıdır.
5) Plajın Karamürsel girişindeki kullanılmayan bina hizmete girmelidir. Binanın birinci cephesinden her türlü meşrubat satışı ikinci cephesinden simit, börek, boğaca gibi şeylerin satışı üçüncü cephesinden tost hamburger satışı, dördüncü cephesinden ise çay satışı yapılabilmesi düşünülmelidir.
Neticede deniz, plaj Karamürsel’in velinimetidir. Dışarıdan gelen insanların buralardan istifade etmesini canı gönülden isteriz. Onlara her türlü güler yüzü ihtimamı kolaylığı göstermeliyiz. Hizmetin en iyisini vermeye çalışmalıyız. Ancak bütün bunlar ücret karlığı olmalıdır. Bu her yerde böyledir. Ben İzmit’e gittiğimde bir günümü bedava geçirecek hiçbir yeri bilmiyorum. Para harcayıp geliyoruz. Gelende para harcamalı. Karamürsel’in ekonomisi zaten çökmüş böyle bir lüksü kaldırabilir miyiz?
Kocaeli Mimar Odasının çevre ile ilgili bir sempozyumunda konuşmacının biri şöyle bir laf etti, ‘Körfez’in kuzeyi çalışacak. Hoş bir zaman geçirmek için güneye gidip harcayacak’ İşte biz Karamürsel olarak bu düşünceyi yakalamalıyız. Altınkemer Plajının yetersizliği bilindiği için eski deniz kulübü mevkiinde ikinci bir plajın yapıldığı bilinmektedir. Bütün bunlara ek olarak şunu söylemek isterim. Karamürsel turistlik bir yerdir öylede olmalıdır. Her taraftan denize girilmelidir. Bunun sağlanması için.
a) Heykel-Altınkemer
b) Eski adıyla Küçükdere-Büyükdere aralarına rıhtımların önüne ihtiyaca yetecek kadar, ilk etapta 3-5 tane iskeleler yapılmalıdır. İskelelerin üstü 25-30 kişinin denize gireceği gibi düzenlenmelidir. Hatta ufak bir büfe konularak insanların meşrubat tost gibi ihtiyaçları karşılanabilir. Bu iskeleler deniz mevsiminin olmadığı zamanlar balık tutma yeri olarak kullanabilinir