İşin başı sağlık - Ercan Buber

İşin başı sağlık


“Olmaya  devlet Cihanda bir nefes  sıhhat  gibi”   der K. S. Süleyman. Anadolu  insanı ise  “her  şeyin başı sağlık”     deyimiyle sağlığın  önemini  sıkça vurgular. 

Para, mal, mülk, makam, şan ve şöhret  olma  sevdası  yüzünden   çoğu zaman  sağlık göz ardı edilir.

Hafiften, birazdan sağlık  sorunları başlayıp  debel dübel  yürümeler  ve  hallenmeler  baş gösterince    sızlanmalar da peşi  sıra gelir.   “Evet  ya  çok  ihmal ettim  sağlığımı  dikkat  etmedik  sağlığımıza“ serzenişleri   dillendirilir.

Her  girişim  insana, insanın  hizmetine dolayısıyla sağlığını  korumaya  yönelik olmalıdır. Çünkü;    nereden  bakılırsa     bakılsın hangi   değişken  açısından konu ele  alınırsa  alınsın  madden,  manen,,  insanen   ve tıbben her  yol  insanın  sağlık  kapısına     doğru açılır  ve  açılmalıdır.

Bir  çok  kıssa içinde seçilen   şu    küçük kıssa   da  sağlığa dair ibreti alem niteliğindedir:

Zamanın evvelinde zengin  biri hasta  olur. Hastalığı  bir çıban  olup  tüm vücuduna    yayılma  tehlikesiyle kendisini karşı  karşıya  bırakır. 

Tedaviler sorulur,  şifalar aranır  ve  öneriler  alınır.

Bir öneri  gelir:  “bu  hastalığı   başka  bir memlekette olan bir  tabip tedavi eder”  derler. Bunun üzerine o   memlekete  gider hatta oraya yerleşir.  Tabip   gelir  ona:

“Seni  Allah’ın  CC izniyle  tamamen    iyileştirip   şifaya   kavuşturmaya  çalışacağım,  yalnız iyileştiğinde  bütün malını  bana vermen  şartı  ile seni  tedavi ederim “ der.

O da  bu  teklifi  kabul eder.

Tabip onu tedavi edip iyileşmesine vesile  olur.   İyileştikten  sonra tabibi  evine  davet  eder  ve “işte  şartını  yerine getiriyorum bütün  varlığımı  sana  bırakıyorum”  der.

Tabip ise ona  “ben bütün  varlığını alınca gönlün razı ve  hoş olacak mı?”   der.

Zengin kişi  de “tabii olacak” der.

Tabip ise  ona” seni varlığından  mahrum  bırakmayacağım, ben seni tecrübe ettim, senin  kendine verdiğin  kıymeti  ölçtüm” der. Sonra da gönlü  hoş olsun diye  onun evinden beğendiği bir eşyayı alır.

Sonuç olarak,  evveli, şimdisi,  sonu  ve  K.S. Süleyman’ı  nereden  bakılırsa  bakılsın “önce sağlık”  gerisi laf-ı güzaf.  

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI