Mesai Saatlerine Yeni Düzenleme Geliyor

İş kanunlarında önemli değişikliklere hazırlanan hükümet, milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Karamürsel Haber Gazetesi - Mahizer Türk

İş kanunlarında önemli değişikliklere hazırlanan hükümet, milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyecek bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Yapılacak yeni düzenleme, ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışma koşullarına kadar birçok konuda önemli değişiklikler getirecek. İşte detaylar...

İş kanunlarında merkezi çalışanları hedef alan yeni değişiklikler için harekete geçildi. Haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi planlanıyor. Ayrıca, dağınık olan mevzuat bir araya getirilerek çalışanların güçlendirilmesi amaçlanıyor. Örneğin, basın ve denizcilik iş kanunlarında haftalık çalışma süresi 48 saat olarak belirlenmiş durumda.

Diğer meslek gruplarında haftalık çalışma süresi ise genelde 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Bu kapsamda, tüm çalışanlar için haftalık çalışma saatlerinin 35-40 saat aralığına indirilmesi planlanıyor. Yeni düzenleme ile birlikte, mevcut haklar korunacak ve yeni hak kategorileri geliştirilecek.

Çalışma saatlerine ilişkin yeni düzenlemeler için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Türkiye'de halen yürürlükte olan İş Yasası'na göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Ancak, bu sürenin günümüz şartlarına ve teknolojideki gelişmelere uygun hale getirilmesi gerektiği düşünülüyor. Bu doğrultuda, meslek gruplarına göre değerlendirmeler yapılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce çalışma saatlerine yönelik düzenlemeyle ilgili sinyaller vermişti. Yapılacak düzenlemeyle sosyal güvenlik sisteminin daha sürdürülebilir hale getirilmesi ve esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Kayıt dışı istihdamın ve ücretlerin denetimi de daha etkin hale getirilecek.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN