Sahipsiz Karamürsel TBMM gündeminde!

TBMM'de Gündem: Karamürsel Rüzgar Enerji Santrali Projesi ve Yerel Tepkiler

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Karamürsel Haber Gazetesi - Dursun Ekşioğlu

TBMM'de Gündem: Karamürsel Rüzgar Enerji Santrali Projesi ve Yerel Tepkiler

TBMM'de, Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde planlanan Sermayecik Depolamalı Rüzgar Enerji Santrali (DRES) projesi tartışmalara konu oldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, projenin potansiyel etkilerini ve yerel halkın tepkilerini dile getirerek konuyu meclise taşıdı.

Planlanan santral, Yalova Altınova İlçesi Sermayecik Köyü, Bursa Orhangazi İlçesi Üreğil, Mahmudiye, Çakırlı, Keramet Mahalleleri ve Karamürsel İlçesi Kızderbent Mahallesi'nde yer alacak. Yılda 160.000.000 kWh elektrik üretmesi hedeflenen tesis, bölge halkının doğal yaşam üzerindeki olası zararları nedeniyle endişelere yol açıyor.

Ahmet Şık, TBMM’de Daven Enerji Yatırimları Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından planlanan ve 8 türbin ile 40 MWm/40 MWe kurulu gücünde olacak DRES projesi hakkında bir soru önergesi verdi. Projenin, koruma statüsündeki Harmankaya ve Eriklitepe Tabiat Parklarına yakınlığı ve "Orman Alanları" ile "Tarım Arazisi" üzerine inşa edilmesi planlanması, hukuki sürecin başlamasına neden oldu.

Ahmet Şık'ın önergesinde yer alan sorular şu şekildedir:

  1. Projenin yakınındaki diğer RES projeleriyle birlikte değerlendirilerek Kümülatif Etki Değerlendirmesi yapıldı mı?
  2. Proje alanının yakınındaki diri fay hatları (Orhangazi, Yalova, Yalakdere) göz önünde bulundurularak, olası depremlerde orman yangınlarına karşı önlemler alındı mı?
  3. Tarım ve arıcılık gibi yerel geçim kaynaklarına projenin etkisi araştırıldı mı?
  4. Planlanan ormanlık alanda kesilmesi öngörülen ağaç sayısı nedir?
  5. Projede yer alan şahıs mülkiyetindeki tarım arazileri için hangi süreç izlenecek?
  6. Vatandaşların başlattığı hukuki süreç sonuçlanmadan projenin devam etmesi planlanıyor mu?

Bu sorular, projenin çevresel, ekonomik ve hukuki boyutlarına dair önemli endişeleri gündeme getiriyor ve yerel halkın tepkilerini yansıtıyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN