OLGUN MÜKEMMEL İNSAN YETİŞTİRMEK - Mehmet KASAP

OLGUN MÜKEMMEL İNSAN YETİŞTİRMEK


 Olgun, mükemmel insan olmak için; öncelikle sağlıklı ve bilge bir ebeveynden dünyaya gelmeli. Ataların, anne ve babanın DNA’sı sağlıklı olmalı. Alkol, sigara, uyuşturucu, sağlıksız haram yiyeceklerle, çevre koşulları ile sağlık bozulmamış olmalı. Bilgili, bilinçli, çocuğunu iyi yetiştirebilecek bilgi, yetenek, beceri ve bilinçte olmalı. Ailede bu üstün nitelikler mutlaka bulunmalı. Öğretmenlerde, toplumda, devlet yönetiminde de bu özellik ve nitelikler işlemeli.

            Çocuklara hayatta gereken her bilgi, bilinç, meslek- sanat, zanaat, beceri kazandırılmalı. Olumlu kişilik sahibi yapılmalı. İnsani; varlığa, vatana, millete, devlete en hızlı, doğru, yararlı olabilecek şekilde yetiştirmeli. İyi analiz edip; yanlış, zararlı, kötü, çirkin, ideolojik sapkınlık, beşeri- felsefi sapıklıklardan uzak kalmayı becermeli. İlmi, dini, milli, insani, evrensel değerlere, görgü kurallarına sahip olmalı.  Harika ve harikulade insan olması için hedef konulmalı.

            Anne ve baba, öğretmen, toplum, devlette bu değerleri benimseyip, içselleştirip, özümsemeli. Aksi halde olumlu ve mükemmel tipte bir insan yetiştirmek asla mümkün olmaz. Olgun, mükemmel insanın nitelikleri bellidir. Bunlar bilinip, hedef edinilmeli. Hak, hukuk, doğruluk, dürüstlük, adalet, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, hayâ merkezli eğitim yapılmalı. Bilgi, erdemlilik, sanat, beceri, çalışkanlık, stratejik plan ile insan yetiştirmeli. İnsan yetiştirmede stratejik plan, program, standart, verim, kalite işletilmeli. Bu programı işletecek elemanlar yetiştirilmeli.

            İnsanın doğuştan gelen yetenekleri eğitim- öğretim ile geliştirilmeli. İnsaf, vicdan, merhamet, şefkat, müşfiklik duygusu geliştirilmeli. Yetenekler beceriye dönüştürülmeli. Hep olumluluk, güzellik, iyilik, yararlılık kazandırılmalı. Zararlıdan, kötüden, çirkinden, yanlıştan uzak tutmalı. Beyin ne görürse kaydeder. Duyu organları ne yaparsa, alışkanlık haline gelir. Bunun için hep İslam, ilim, evrensel değerler, görgü kuralları, insanı değerler merkezli eğitim- öğretim yapmalı. Eğitim- öğretimi örgün ve yaygın biçimde yaşam boyu sürdürmeli.

            Bugün ülkemizde 23 milyon öğrenci vardır. Örgün eğitime ulaşma %99’a ulaşmıştır. 1,5 milyona ulaşan eğitimci bulunmaktadır. Ama ülkemiz ilkellik, vahşilik, anormallik, dehşet veren korkunç olgulardan hala kurtarılmamış ise; eğitim- öğretim programını derinlemesine sorgulamak gerekir. “Eğitim programında ve eğitimcilerde sorun var demektir.” Sil baştan etmelimi diye, 5N1K ile derinlemesine sorgulamalı. Yeniden yapılandırmalı.

            Başarı; “Stratejik kaliteli verimli programla, en yüksek deneyimli uzman ekip ile sağlanır.” Sürekli, planlı- programla çalışmakla hedefe ulaşılır. İnsanın dinlenmesi için; tatil deyip, yan gelip yatmaması gerekir. Bir işte yorulduğunda, başka bir iş ile dinlenmeli. Yan gelip yatmakla yol alınmaz. Kimse çalışmadan kalkınıp gelişmez. Refaha ulaşamaz. İki dünya huzur ve mutluluğunu yakalayamaz. Bu böyle biline!

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
12Haz
20Ağs

İSLÂM VE MÜSLÜMANLIK NİMETTİR

13Ağs
02Ağs

AKLINI YANLIŞ KULLANANLAR!

23Tem