Bu Şehirde Hayvan Olmakta Zor Arkadaş - Uğur BUBER

Bu Şehirde Hayvan Olmakta Zor Arkadaş


Sokak hayvanı olarak nitelendirdiğimiz kedi ve köpekler, insanlar tarafından evcilleştirilmiş ve insanın olduğu her yere insanla birlikte gelmiştir. Maalesef insanlar, bu canlıları kendilerine mahkum kılmakla kalmayıp bir de bu hayvanları sokaklara terk etmiş, sonrasında ise sokaklarda dahi bu varlıklarına tahammül gösteremez olmuşlardır.

Kedi ve köpekleri korumaya çalışıp savunurken aslında doğayı da savunmuş olmayız. Çünkü bu hayvanlar evcilleştikleri için yaban hallerinden uzaktır. Bu sebepten dolayı kedi ve köpeklerin kısırlaştırılmasını savunuruz. Evcil hayata alışık, doğaya ait olmayan kedi ve köpekler var olabilmek için doğadaki türlere istemeseler de zarar verirler. Bu demek olmuyor ki onların öldürülmesi gerekiyor ! (Üstelik doğaya en büyük zarar verenlerin kim olduğu tartışmasızken) Anlatmak istediğim şudur ki; Onları evcilleştiren ve insanlığa mahkum eden insanlarsa, bunun bedelini ödemesi gereken de insanlar olmalıdır.!  Kedi ve köpekleri kısırlaştırmak, aşılarını yaptırmak ve hayvan düşmanı insan ve belediyelere karşı ısrarla ve inatla yaşam haklarını sonuna kadar savunarak, insanların hatalarının sonuçlarını onlara az da olsa telafi edebilmek mümkündür.

‘‘Kedi ve köpek aç kalmaz, Allah onların rızkını verir’’ zannetmeyin. Ne yazık ki aç kalıyorlar, hatta açlıktan ölüyorlar! Onlara en azından artan yemeklerinizi verebilirsiniz. Şu anda bu satırları okuyorsanız belki de onları besleme konusunda Allah sizi vesile kıldığı için okuyor olabilirsiniz. Peki, onlar için neler yapabilirsiniz?

Arabanıza binmeden önce, ona sığınmış bir hayvan (genellikle kedi) olmadığından emin olmalısınız. Hava çok soğuk olduğunda, kediler esneklikleri sayesinde en alengirli yerlere bile girebildikleri için, donmaktan kaçmaya çalışan bir kedi arabanıza sığınmış olabilir ve ona kaçma fırsatı vermeden arabanızı çalıştırmanız durumunda ölebilir. O yüzden aracınızı çalıştırmadan önce etrafını kontrol ederek kaputa küçük, küçük tıklatın, eğer sığınmış bir dostumuz varsa çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Bu soğukta, üşüyen bir dostu misafir etmeniz, sizin açınızdan büyük bir zorluk oluşturmayacaktır. Evinize alabilme ihtimaliniz yoksa durmayın ve iş yerlerinizi ikna edin. Çalıştığınız firmaların, minik canlara geçici yuva olarak açılması birçok canı üşümekten kurtaracaktır.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında sokaklardaki kimsesiz dostlar yemek bulmakta zorluk çekerler. Açlığın yanında dondurucu soğuk da hassas bünyelerini olumsuz etkiler. Minik bedenlerin bu koşullara dayanabilmesi için yemek yemeğe ve güçlenmeye ihtiyaçları vardır. Çok düşük bir maliyet ve enerjiyle, çevrenizdeki canlar için bazı bölgelere mama koyabilirsiniz. Bu şekilde birçok cana yardım etmiş olursunuz. Bu çok zor değil inanın bana.

Sokaktaki canlar için yapabileceğiniz çok şey var. Öncelikle, kedi evleri ve köpek kulübeleri yapabilirsiniz(İnternette bu tarz videolar bolca var). Bu şekilde dondurucu soğukta can dostlarımızın yitip gitmelerine göz yummamış olursunuz.

Ayrıca sokaktaki hayvanların yaşadığı kuru yerlere(Dükkan önleri, apartman girişleri, üstü kapalı her yer) battaniye sererek, onlara bir nebze sıcak bir ortam yaratabilirsiniz.

Onlara mama kapları yapabilirsiniz. Özellikle yağmur ve kar korumalı bir mama kabı yapmak onlar için çok faydalı olacaktır. Basitçe şöyle yapabilirsiniz: 5 veya 10 litrelik su şişesinin bir tarafını kare biçimde kesiyorsunuz. Bu karenin geniş olmasına dikkat edin ki, dostlarımız içine koyacağınız mamayı kolayca yiyebilsin. Daha sonra bu bölümden içine mamayı koyuyorsunuz. Açtığınız kare pencerenin tam karşısına ise iki delik açıp, çamaşır ipi veya benzeri sağlamlıkta bir ipi bu iki noktadan geçirerek yakınınızdaki bir yere sıkıca bağlıyorsunuz. Bunun sebebi ise fırtınalı ve zor hava şartlarında mamanın sabit kalmasını ve dostlarımıza ulaşmasını sağlamak. İşte bu kadar kolay. Sadece birkaç liralık masraf ve birkaç dakikalık uğraş ile siz de sokaktaki bir cana hayat verebilirsiniz.

Kuşları da unutmadık tabi ki. Herhangi bir ağacın dallarına ekmek dilimleri takarak, soğukta açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalan kuşlara da besin sağlayabilirsiniz. Eminim ki; hepinizin evinde yenmeyip çöpe giden veya bayatlayan ekmekler vardır. Bulduğunuz herhangi bir ağacın ulaşabildiğiniz noktasındaki dallarına dilimleri yerleştirmeniz onlar için yeterli olacaktır. Tabi ki sadece ağaçlar değil, balkonlarınıza veyahut bahçelerinize de ekmek bırakabilirsiniz. Kuşlar bunları fark edip yiyecek ve sürekli kontrol etmek için o yeri ziyaret edeceklerdir.

Unutmadan bunu da eklemek istiyorum. Çoğu hayvansever koydukları su kaplarındaki sularının donmasından muzdarip. Plastik bir kap suyun içine bir damla zeytinyağı damlatın, plastik kap ve zeytinyağı suyun donmasını önler.

Soğukta kedilerin 6, köpeklerin 17 saat aç kalırlarsa donarak öldüklerine biliyormuydunuz? Onların vücut sistemleri yemek yiyerek ısı salgılayabiliyor. Mahallenizde öncü olun, herkesin evinde pişen yemeklerinden artıklarını toplayarak birkaç kaba ayırıp parklara, kuytu köşelere koyun veya en azından kendi evinizdeki artıkları sokak hayvanları için ayırın. Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, bir veterinerden yardım isteyin. Aşırı titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtmalısınız. Çöp atarken de dikkatli olmalıyız. Kırık cam ve kavanozlar yemek arayan sokak hayvanlarını canından edebilir. Mama, salça ve benzeri tenekelerin ağızlarını bükerek atmalısınız.!

Son olarak değinmek istediğim konu ise Belediyemiz, ne yazık ki Hayvanlar için bir şeyler yaptığına tanık olmadığımız belediyemiz, birçok belediye kurumsal kimliğini tanıtmak için hayvanlarla ilgileniyor, hem reklamını yapıyor, bunu yaparken de hayvanları koruyor. Ne yazık ki bizim Karamürsel Belediyesi bu konularda çok eksik. Sitemim Sayın İsmail Yıldırım’a, abi Allah aşkına hiç mi için sızlamıyor? 40-50 tane kedi, köpek evi, mama kapları, su kapları yaptırsan, bunları evlerinin çevrelerine koyabilecek kişilere dağıtsan ! Çok mu bu Karamürsel Belediyesi için? Bir bütçe ayrılamaz mı bu can dostları için? Güzelim Karamürsel’imiz birazda sokaklardaki dostlarımıza yapılan iyiliklerle anılması hoş olmaz mı? Eminim ki iki dudağının ucuna bağlı bu Belediye için ufak, can dostları için can kurtaracak mükemmel hizmetler.

DİP NOT: Eğer bir İlçede, mahallede sokak hayvanları sağlıklıysa ve sizden korkmuyorsa, orada yasayabilirsiniz. Oradaki insanlar iyi insanlardır.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Sitare sahin | 22 Ocak 2021 16:17

    Yazıyı çok beğendim ne yazıkki bu duyarlılığa sahip olması gereken çok az kişiden birisiniz bakımevinde bulunan hayvanların çoğu kısırlaştırılmadan köy sınırlarına terk edildi bunu oradan sorumlu güya cet hekim mustafa söylüyor gelip kapımın önünden aldıkları 3 köpek bakımevine gitmeden neresi olduğunu vilmediğim yerlere bırakılmış adamn sırtı demek o kadar sağlamki söylemekten kaçınmıyor taşeron dernek de sırduğym soruya bana hakaret ederek cevap verdi

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Haz
22Ara
25Ağs

Bitmek Bilmeyen Uyuşturucu Vakaları

23Ağs
19May

Yitip Giden Gençlik