'Korku Evleri' ne olacak! Yıkılacaksa Yıkılsın, Yapılacaksa Yapılsın?
'Korku Evleri' ne olacak! Yıkılacaksa Yıkılsın, Yapılacaksa Yapılsın? Karamürsel'de 'Korku evleri' olarak nitelendirilen binaların akibeti ne olacak, yıkılacaksa yıkılsın, yapılacaksa yapılsın, Karamürsel'in görüntüsünü bozuyor. Karamürsel D-130 karayolu kenarında inşaatına 1979 yılında başlanan ve kooperatif üyelerinin anlaşmazlığa düşmesi sonucu yarım kalan, yörede 'Korku evleri' olarak nitelendirilen binalar yıkılacaksa yıkılsın yapılacaksa yapılsın. Karayoluyla Bursa ve İzmir yönüne gidenlerin Karamürsel İlçesi çıkışında dikkatini çeken, İzmit Körfezi ile arasında sadece duble yol bulunan deniz manzaralı harabeye dönmüş binaları yıllardan bu yana terk edildi.
'Korku Evleri' ne olacak! Yıkılacaksa Yıkılsın, Yapılacaksa Yapılsın?
Karamürsel'de 'Korku evleri' olarak nitelendirilen binaların akibeti ne olacak, yıkılacaksa yıkılsın, yapılacaksa yapılsın, Karamürsel'in görüntüsünü bozuyor.
Karamürsel D-130 karayolu kenarında inşaatına 1979 yılında başlanan ve kooperatif üyelerinin anlaşmazlığa düşmesi sonucu yarım kalan, yörede 'Korku evleri' olarak nitelendirilen binalar yıkılacaksa yıkılsın yapılacaksa yapılsın. Karayoluyla Bursa ve İzmir yönüne gidenlerin Karamürsel İlçesi çıkışında dikkatini çeken, İzmit Körfezi ile arasında sadece duble yol bulunan deniz manzaralı harabeye dönmüş binaları yıllardan bu yana terk edildi.
Zaman, zaman gezgin Romanların konakladığı, alkoliklerin geçici sürelerle barınma için kullandığı deniz manzaralı 'Korku evleri' çevre için tehlike yaratmaya başlayınca, ilçe sakinleri bunların yıkılmasını istedi. Belediye de yıkım için yasal yol arayışlarına girdi. Ancak, bu binanın inşaatına 1992 yılında başlayan müteahhit olan Mustafa Tırak ile İnşaat Mühendisi Bayram Yenier, işlerliğini yitiren kooperatifi mahkeme kararıyla yeniden işler hale getirip binaların tamamlanması için çalışma başlattı.
Yoldan geçenlerin yaklaşmaya korktuğu, bazı hayali korku efsanelerinin de üretilmeye başlandığı evlerin müteahhidi Mustafa Tırak, mühendis Bayram Yenier ile birlikte, 130 üyesi bulunan kooperatif adına inşaatlara 1992 yılında başlamış ancak, inşaatın beton iskeletleri ortaya çıktıktan sonra üyelerin "Bu binaları biz bitireceğiz" diyerek müteahhit olarak sözleşmelerini feshettiklerini anlatan Mustafa Tırak,: "1996'da kaba inşaatı bitirdik. İnşaatı devam ettiremediler. Ben de buraya ailece görüştüğüm sevdiğim birçok insanı üye yapmıştım. Herkesin parası battı.
40 yıl önce, Zonguldak Ereğli Maden Ocaklarında çalışanların, 1974 yılında Karamürsel'de Devlet yolu kenarında aldıkları arsaya, ‘Aydın Kent' yapı Kooperatifi 130 ortağı adına daireler yapılacaktı. 1979 yılında inşaat başladı. Kooperatif üyeleri ve müteahhit arasında ihtilaf çıktı. Bir süre inşaat durdu. Bu defa 1999 depremi oldu. Deprem korkusu ile Kooperatif ortakları; ‘-Biz burada oturmayız !' diyerek ortaklıktan çekildiler. Kooperatif münfesih hale geldi. Payları olan ortaklardan geri kalanlar birbirlerini bularak, Ticaret Mahkemesinden gerekli yetkiyi alındı ve Kooperatif tekrar yaşama geçirildi. Kooperatif faaliyetine devam ettiği için Karamürsel Belediyesine, İnşaatın devamı için 'Ruhsat Yenileme' talebinde bulunuldu. Bu arada; 2012 yılında inşaatın yanında bir heyelan meydana geldi.
Aydın Kent Yapı Kooperatifinin ruhsat yenileme teklifi bu defa heyelan'a takıldı. Burada heyelan olduğu için bu binaların yapılması sakıncalı ve tehlikeli olduğu gerekçesi ile yenileme ruhsatı verilemeyeceği, binaları yıkılacağı belirtildi. Kooperatif gerekli mercilere ellerindeki sağlam raporlarını ibraz ederek hakkın aramaya başladı.
Zamanın valisi Ercan Topaca ‘Orası heyelan bölgesi ‘ binalar yıkılacak dedi. Ve Zamanın Karamürsel Kaymakamı Celil Ateşoğlu‘ Orası yıkılacak' dedi.
Aradan 3 yıl geçti, Aydın Kent Kooperatifinin 130 dairelik kabası bitmiş inşaatı Hataya giden vali Ercan Topaca, Aydın'a tayin olan Karamürsel Kaymakamı Celil Ateşoğlu ve Karamürsel Belediye Başkanının yıkılacak, yıkacağım demesine rağmen hala yıkılamadı! Burası Yıkılacaksa Yıkılsın Yapılacaksa yapılsın.