20 Bin Bekçi Alınacak, Emniyet'e Bekçiler Geri Dönüyor Başvuru İçin

Mahallelerin en büyük sembollerinden biri olan mahallelerin korunması ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu bekçilik geri dönüyor.

TAKİP ET

Geçmişin en büyük sembollerinden biri olan mahallelerin korunması ve güvenliğinin sağlanmasından sorumlu bekçilik geri dönüyor. Emniyetten gelen açıklamaya göre bu yıl toplam 20 bin bekçi alımı yapılacak. Peki kimler bekçi olabilir?

Bekçi olmak için aranan şartlar neler? İşte tüm merak edilenler...Yıllardır alımı yapılmadığı için sayıları 4 bin 58'e düşen çarşı ve mahalle bekçilerine destek kuvvet geliyor.

Bekçilerin işbaşı yapması sonrasında koruma görevi yürüten 20 bin polis suçla mücadeleye çekilecek. En az ortaokul mezunu olacak olan bekçiler bin 500-bin 700 TL arasında maaş alacak.

ÖZEL YETENEK SINAVI OLACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından hazırlanan kanun tasarısında emniyet bekçisinin görevleri ve yetkileri tanımlandı.
Özel yetenek seçme sınavında başarılı olanlar bekçi yapılacak. Emniyet bekçisi adayı öğrenciler, polis eğitim kurumlarında en az 3 ay meslek eğitim görecek. Emniyet bekçileri bir yıl intibak dönemine tabi tutulacak.

Göreve intibak edemeyenlerin sözleşmeleri feshedilecek. En az üç yıl emniyet bekçisi olarak görev yapanlardan başarılı olanlar polislerde olduğu gibi kıdemli bekçiliğe geçirilebilecek.

BEKÇİLER POLİS OLABİLECEKLER


Emniyet Genel Müdürlüğünce gerek duyulması durumunda en az 3 yıl fiilen kıdemli emniyet bekçisi olarak görev yapmış ve üniversite eğitimini tamamlamış olanlar yapılacak sınavla polis memurluğuna atanabilecek. Bir yıl içerisinde kıdemli emniyet bekçilerinden polis memurluğuna geçeceklerin sayısı, başvuru şartlarına haiz bekçilerin toplam sayısının yüzde 5'ini geçmeyecek.
İşte bekçilerin görevleri,

* Bir kimsenin can,mal, ırzına yapılan saldırı ve tehditleri önlemek, saldırganları yakalamak. 
* Kamu düzen ve güvenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş yapılmasına karşı, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almak.
* Adli kolluk işleriyle ilgili vakalarda, delillerin kaybolmamasını sağlayan muhafaza tedbirlerini almak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, rütbeleri polis memurluğundan başlayıp emniyet genel müdürlüğüne kadar uzanan, tüm il ve ilçelerde örgütlenmiş, sahil ve denizlerde görevini askeri polis olan Sahil Güvenlik, kırsalda ise görevini askeri polis olan jandarmaya bırakmış, kentte ise görevi kendisi yöneten iç güvenlikten sorumlu devlet teşkilatıdır. 10 Nisan 1845 tarihinde temeli atılmıştır.Merkez teşkilatı bünyesinde Ana Komuta Kontrol, Strateji Geliştirme, Arşiv, Asayiş, Bilgi İşlem, Dış İlişkiler, Güvenlik, Haberleşme, Havacılık, İdari ve Mali işler, İkmal-Bakım, İnşaat-Emlak, İnterpol, İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize suçlarla mücadele, Koruma, Kriminal, Özel Harekat, Personel, Sağlık İşleri, Sivil Savunma, Sosyal Hizmetler, Teftiş Kurulu, Terörle Mücadele Harekat, Trafik Eğitim ve Araştırma, Trafik ve Denetleme, Yabancılar Hudut İltica Daireleri vardır. Taşra teşkilatını ise, il emniyet müdürlükleri ve ilçe emniyet amirlikleri oluşturur. Genel müdürlük, üst kurum ve yönetim bakımından İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır.

Kurumun yapılanması iki şekilde olmuştur. Birincisi Merkez Teşkilatı ve ikincisi ise Taşra Teşkilatı'dır.Merkez Teşkilatı,Daire Başkanlıkları şeklinde yapılanmıştır.Taşra Teşkilatı ise 81 ilde İl Emniyet Müdürlükleri olarak faaliyet yürütmektedir. Merkez Teşkilatı'ndaki daire başkanlıklarının bazıları direkt olarak emniyet genel müdürüne bağlı olmak ile birlikte diğerleri ise 5 adet emniyet genel müdür yardımcısına bağlı olarak hizmet vermektedir. Taşra teşkilatında ise illerin başında il emniyet müdürü bulunmakta ve ildeki bütün birimler il emniyet müdürüne bağlı olmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde, belediye teşkilatlanması tamamlanmış olan il, ilçe ve beldelerde güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmakta; daha küçük birimlerin ve yapılaşmaya açılmamış alanların güvenliği ise Jandarma Genel Komutanlığı , sahil ve denizlerimizde ise Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından sağlanmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez ve 81 ilde teşkilatlanmış olup konularına göre uzmanlaşmış alt birimlere ayrılmıştır. Suç türlerinin değişken olması neticesi polis teşkilatında da bu değişen suç ile mücadele edebilmek için her geçen gün yeni uzmanlık birimleri oluşturulmaktadır.

Türk Polisinin Hizmetiçi Eğitimleri Polis Akademisi Başkanlığına bağlı Polis Eğitim Merkezleri (PEM) tarafından, Hizmet öncesi eğitiminin tamamı ise Polis Akademisine bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO), Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) isimli eğitim birimleri tarafından verilmektedir. Polis Akademisinde ilk derece amirlik eğitimi veren PAMEM mezunları komiser yardımcısı rütbesi ile göreve başlarlar. Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde çeşitli alanlarda lisans eğitimi almış olanlar 6 aylık mesleki eğitim ile polis memuru olarak göreve başlarlar. Polis Meslek Yüksek Okullarında ise eğitim 2 yıllık önlisans seviyesinde olup mezunlar polis memuru rütbesiyle göreve başlamaktadırlar.

İnsanların hak ve özgürlüklerinin güven altında bulundurulması gereklidir. Günümüzde devletler, toplumda huzuru ve düzeni sağlama, insanların can ve mal güvenliğini koruma, yasa hakimiyetini sağlamak istemektedirler. Bunun için yasalara ve yasaları uygulayacak bir kuvvete gerek vardır. Türkiye sınırları içerisinde bu görevi yürüten teşkilatlardan biri, Polis Teşkilatıdır.

Bakmadan Geçme