AK Parti'den yeni anayasa açıklaması

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Mini anayasada yazım çalışmalarının bittiğini, genel başkanlara sunulacağını aktardı.

TAKİP ET

Gül'ün açıklamalarının satırbaşları şöyle:

MİNİ ANAYASA: FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Yenikapı'da oluşan bir ruh vardı. Bütün partiler parti kimliklerini bir kenara bırakarak bir araya geldi. 8 toplantı yaptık. Çok güzel katılımcı, müzakereci, informal bir şekilde yaparak çok güzel müzakereler yaptık. Önemli olan Meclis'te temsil edilen partilerin bir araya gelmesi, konuşabilmesiydi. Biz bunu çok değerli buluyoruz. Ümit ediyoruz, güzel bir sonuç da çıkar.

YAZIM ÇALIŞMASI BİTTİ, GENEL BAŞKANLARA SUNULACAK

Partiler kendi görüşlerini ifade ettiler. Bu görüşlere karşı görüşleri verdik.Yazım çalışmaları tamamlandı. Genel başkanlara arz ettikten sonra bunlar yetkili kurullara aktarılacak. Daha sonra değişiklik yapılacağına inanıyoruz.

MİNİ ANAYASA'NIN YAPISI: Türkiye'nin ihtiyacı yeni ve sivil bir anayasa. Türkiye'de hangi kesim olursa olsun, yeni anayasanın yapılmasını talep ediyor. Daha öncesi süreçleri biliyoruz. Buradaki çalışmalar uzlaşma yapılacak maddeler üzerinden olduğu için, dolayısıyla ortak uzlaşılabilecek, acil, yargı endeksli bir çalışma yürütüldü. Bu sivil anayasa talebinin sona geldiği anlamına gelmiyor. Bu başlangıç, zemin olabilir. Yargı eksenli, acil, uzlaşılabilecek konuları çok önemli değerlendiriyoruz.

HSYK'NIN YAPISI: Biz komisyonda anlaşmış olsak bile bu partilerle görüşüldükten sonra, biz partilerimiz adına oradayız. Uzlaşılabilecek noktaları ifade etme noktasıdır. Son nihai kararı partilerimiz verecek. Seçenekler, alternatifler, tutumlar şeklinde bir çalışmayı ortaya koyduk.

HSYK en önemli başlıklardan birisi. 12 Eylül Referandumu'nda FETÖ'nün yaptığı tahribatlar belli. Biz daha etkin, bağımsız bir yargı için neler yapılabilir çalışmaları yaptık. Yargı bağımsızlığı için ne doğrudur bunları araştırdık, müzakere ettik. Mevcut halin devamı konusunda genel bir görüş oluştu. Alternatifler var, diğer etaplarda mı değerlendirilir, bunu yetkili kurullar karar verir.

ASKERİ YARGI: Biz komisyonun çalışmalarının sağlıklı olması konusunda bir şey söylememe konusunda presibimiz var. Orada kesin bir şey söyleme imkanı yok. Askeri yargının kaldırılması yönünde mutabakata yakın görüşbirliği var diyebiliriz. Bu konuda bir ortak bir görüş var, nihai olarak 'kalkacak' diye bir şey diyemeyiz. Alternatifler değerlendiriliyor. Kaldırılırsa, iki üye nasıl seçilecek, bu hususlar görüşülür. Kurumların yapısal durumuyla ilgili değişikliği anayasa yapımında olmasını değerlendiriyoruz. Bütüncül olarak anayasa ruhuyla ele almayınca farklı gedikler olabiliyor. Biz yapboza dönmeden ya uzlaşmayı sağlayamadığımız ya da anayasanın beklenmesi için değişikliği öngörmedik.

KHK'LAR: Bunlar anayasa Meclis onayına sunulmadı. Biz AK Parti olarak bunların sunulması yönünde irademiz ortaya çıktı. Bağlayıcı bir hüküm olmamasına rağmen biz bunları Meclis'in onayına sunuyoruz. Bizim temel yaklaşımımız OHAL uygulamasında kendisine OHAL uygulaması geldi. Bu konuda eleştiriler veya öneriler olsa da AK Parti önerisine bakıldığında bunların haklı olmadığını görüyoruz.

YÖK'ÜN KALDIRILMASI: Genel prensibimiz, biz anayasada yasama, yürütme, yargı dışında başka anayasal organlar olmasın yaklaşımlarımız var. YÖK dahil hiçbir organ anayasada yer almasın. Dolayısıyla bu yaklaşımımız sözkonusu. Bu konuda hemen bir uzlaşma olmazsa, biz yalnız kalabiliriz, bu konuda uzlaşma var diyemeyiz.

GENEL SEÇİMLERİN SÜRESİ: Bizim daha önce uzlaştığımız 60 madde var. Herhalükarda uzlaşma kültürüyle Yenikapı ruhuyla devam etmesini istiyoruz. Bu husustaki çalışmalarda, bu da konuşulabilir, değerlendirilebilir. Bizim için acil konulardan değil. Partilerin yaklaşımına bağlı. Acil bir mesele olarak bunun konuşulması anayasadaki çalışmaları gölgeler.

AK PARTİ'DE FETÖ İNCELEMESİ: AK Parti bu konuda, temizliğini bugün 15Temmuz sonrası yapan bir parti değil. 17-25 Aralık, 7 Şubat kriziyle, Gezi'nin arkasında FETÖ olduğunu söyleyen, 6-7 Ekim'de FETÖ olduğunu o zamandan beri söylüyorduk. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda neredeyse yalnız bırakıldı. Birçok kumpasın, komplonun bunlar tarafından yapıldığı görüldü. Biz her kongrede bu FETÖ'ye bulaşmış kimler varsa partiden ihraç edildi, uzaklaştırıldı. Bu bizim partimizin ana gündemiydi. Bu dinamik bir süreçtir. Kriptolu bir örgüt her yere sızıyor. En az nüfuz ettikleri parti AK Parti'dir. AK Parti kesin olarak bu mücadeleyi vermiştir. Varsa, çıkarsa, bunların üstü örtülmez, kimse barınamaz.

'AT İZİ İT İZİNE KARIŞMIŞ VAZİYETTE' ELEŞTİRİSİ: Orada, soruşturmaların adalet içerisinde yapılması konusunda hepimizin arzusu bu yöndedir. Sayın Cumhurbaşkanının bu ifadeleri de hassasiyeti ortaya koyuyor. Yargı bağımsızdır. Muhalefetin, hükümetimize ve Cumhurbaşkanımıza yönelik eleştirilerinin mesneti yok. Yargılamaların doğru adil karar vermesine inanılmalı. Bu terör örgütünün temizlenmesi hepimizin arzusudur.

Bakmadan Geçme