AYM'den kritik karar çıktı! Seçim iptal edildi mi?

ANAYASA Mahkemesi, CHP'nin ittifak yasasındaki seçim güvenliğine ilişkin maddelerle ilgili iptal talebini oy çokluğuyla reddetti.

ANAYASA Mahkemesi (AYM), CHP'nin ittifak yasasındaki seçim güvenliğine ilişkin maddelerle ilgili iptal talebini bugün esastan görüştü ve reddetti. AYM'nin yasayı iptal etmesi durumunda 24 Haziran seçimlerinin de iptal edileceği iddiaları gündeme gelmişti. Mahkemenin bu kararıyla birlikte seçimlerin iptal edileceği iddiaları da boşa çıkmış oldu.

HÜKÜMETTEN İLK YORUM

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, katıldığı televizyon programında CHP'nin iptal istemi kararıyla ilgili "Anayasa Mahkemesi doğru kararı aldı" dedi.

CHP İPTALİNİ İSTEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin seçim güvenliği bugünkü toplantısında itirazını esastan görüşerek karara bağladı. CHP, seçim ittifakına da imkan veren yasadaki, aynı binada oturan seçmenlerin farklı sandık bölgelerine kaydedilmeleri, sandıkların taşınması, seçim bölgelerinin birleştirilmesi, mühürsüz pusula ve zarfların geçerli sayılması, iki pusulanın aynı zarfa koyulması, sandık kurulu başkanının belirlenmesi maddelerinin iptalini istemişti. Yüksek mahkeme bu isteği reddetti.

CHP: SEÇİM ERTELENEBİLİR

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Biz seçimi iptal edin demiyoruz. Yasal düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz, seçim ertelenebilir arkadaşlar, seçimi iptal etmek yok saymak başka bir şeydir. Seçimin iptalini asla ve asla istemiyoruz" dedi.

Seçimler iptal mi olacak yarın neden çok kritik gün?

ŞENTOP: SEÇİMİ ETKİLEMEZ

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop da Anayasa Mahkemesi, kısmı iptal kararı verse bile bunun 24 Haziran seçimini etkilemeyeceğini söyledi.

Şentop, "Varsayalım olumsuz bir yaklaşım ortaya koydu iptal verdi bunu YSK bugüne kadar ki teamüllerle uygulayacaktır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi ne yönde karar verirse versin Bu seçimin yapılmaması sonucunu doyurmaz bunda kimsenin bir şüphesi olmasın" dedi.

YETKİ KANUNU İÇİN DE İLK İNCELEME

CHP, cumhurbaşkanlığı uyum yasalarının kanun hükmünde kararname ile hayata geçirilmesine imkan veren "yetki kanunu"nun bazı maddelerinin de iptalini istemişti. Anayasa mahkemesi bu başvuruyla ilgili ilk incelemesini de yapacak.

Bakmadan Geçme