Balıkçılar Karamürsel Belediyesine dava açacaklar
Karamürsel'in merkezinde bulunan Balık Adası, malumunuz yenilenecek. Gebze Teknik Üniversitesi tarafından çizilen proje, Karamürsel Belediye Meclisi'nden ve
Karamürsel'in merkezinde bulunan Balık Adası, malumunuz yenilenecek. Gebze Teknik Üniversitesi tarafından çizilen proje, Karamürsel Belediye Meclisi'nden ve Belediye Başkanı İsmail Yıldırım'ın onayından geçti. Mevcut durumda var olan 6 bin 900 metrekare büyüklüğündeki Balık Adası'nın yeniden düzenlenip kente kazandırılmasını hedefleyen projede, Karamürsel mutfağının sergileneceği restoranlar, balık satış büfeleri ve tören amfisi bulunacak. Ancak ortada oldukça sıkıntılı bir durum söz konusu. Karamürsel Su Ürünleri Kooperatifi'ne bağlı 94 balıkçı, bu projeden dolayı yerlerinden olacak. Belediye tarafından balıkçılar için Karamürsel Kayacık Mahallesi Ankara Evleri mevkiine balıkçı barınakları yapıldı fakat balıkçılar barınakların yapıldığı yerden pek memnun değil. Daha önce balıkçıların serzenişlerini sizlere aktarmıştık. Karamürsel merkezden 2 kilometre uzaktaki bu yere malzemelerini nasıl taşıyacaklarını, olası bir fırtınada ne yapacaklarını soran balıkçılar, buranın belediyeye değil, Milli Emlak'a ait olduğunu, yani buraya ruhsat ve iskan alınamadığını, bu yüzden de kaçak bir yere taşınmayacaklarını dile getirmişti.
Seslerini Belediye Başkanı İsmail Yıldırım'a duyuramayan balıkçılar geçtiğimiz gün Karamürsel Balık Adası'nda bulunan Su Ürünleri Kooperatifi binasında bir araya geldi. S.S. Karamürsel Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Şükrü İlikhan'ın organize ettiği toplantıda balıkçılar, belediyeyi mahkemeye verme kararı aldı. İlikhan toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz 41 yıldan bu yana burada balıkçılık yapıyoruz. Bizi buradan kanunlar çerçevesinde taşınmak istiyoruz. Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, bizlere yeni yapılacak olan balık adası projesinde ‘lokal, balık satış yeri, soğuk hava deposu' olacağına dair söz verdi. Ama şu anda bize verilen sözlerden hiç kimse söz etmiyor, söz etmediği gibi bize ‘buradan hemen gidin' deniliyor. Bakın bizim 2 kilometre uzağa yani Karamürsel çıkışına yapılan balıkçı barınağına geçmemiz için bir defa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, bu yere rapor verecek. Maliye Bakanlığı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına devredecek ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bize ‘buraya taşınabilirsiniz' diyecek.
Burası belediyenin değil, Mili Emlak'ın. Bu yerin ne ruhsatı ne de iskanı var, hal böyle iken biz balıkçılar Liman Ve Denizcilik İşletmeciliğinden nasıl sandallarımıza ve kendimize balık tutma ruhsatı alacağız? Yarın öbür gün bize buradan çıkın denilmeyeceğini kim taahhüt ediyor? Yeni yapılan balıkçı barınağı için ‘balıkçılara uygun değil, küçük ve kullanışsız' dedik. Bu yapılan yeni yer, bilirkişiye inceletilmedi. ‘Biz yaptık oldu' dediler. Bizim taşınmamızı istedikleri nokta Karamürsel merkezden yaklaşık 2 kilometre uzakta ayrıca. Bu yere malzemelerimizi nasıl taşıyacağız? Olası bir fırtınada ne yapacağız? Biz gece saat 03.00'te balığa çıkıyor, balıktan geliyoruz, buraya nasıl gideceğiz, nasıl oradan evimize döneceğiz? Bunun kışı var, yağmuru var!
Şimdi bizden bu ayın sonuna kadar yeni yere taşınmamızı istediler.
Kooperatif olarak sorunlar çözülene kadar taşınmayacağız. Bizi şu anda çıkarmaya kalkındığı an belediyeyi mahkemeye verme kararı aldık ve bütün üyelerimizin de onaylı yazısıyla mahkemeye verilmek üzere dilekçelerimizi avukatımıza takdim ettik. Ne zaman ki bizi buradan çıkarmaya gelirler, bu dilekçelerimiz devreye girecek. Biz kanunlar çerçevesinde bu yeni yere taşınmak istediğimizi defalarca söyledik ama bizi ruhsatsız ve iskansız yere zorla göndermek istiyorlar, biz 90 balıkçı olarak kanunsuz bir iş yapmayacağız. Bize Tarım Bakanlığından ruhsat ve izin verilir biz taşınırız. Biz taşınmayacağız demiyoruz. Biz kanunsuz iş yapmak istemediğimizi ve kanunlar çerçevesinde taşınmak istediğimizi söylüyoruz. Bize hiç kimse kanunsuz iş yaptıramaz, hakkımızı kanun yollarıyla arayacağız.”