Gölcük,Yalova ve Karamürsel'de görülen 'Kestane Hastalığı'
Gölcük,Yalova ve Karamürsel'de görülen ve bugün Sakarya,İstanbul ve Giresun'a kadar yayılan 'Kestane Hastalığı' konulu panelde 5 orman ve ziraat mühendisi hastalık ve zararlarını anlattı.
Tüm dünyada en önemli kestane zararlısı olarak görülen mazı arısı, özellikle Yalova, Karamürsel ve Gölcük'te kestane üreticilerini büyük zararlara ve verim düşüklüğüne sebep oldu. Türkiye'de ilk defa 2014 yılında Yalova'da tespit edilen ve bugün Sakarya, İstanbul ve Giresun'a kadar yayılınca kestane yetiştirici ve üreticileri zararlarını önlemek için çareler aramaya başladı.
ORTAK PANEL DÜZENLENDİ
Bundan 4 yıl önce Gölcük, Yalova ve Karamürsel'de bu zararlı ile mücadele çerçevesinde Gölcük Orman İşletme Müdürlüğü, üreticiler, köy muhtarları ve STK'ların işbirliğinde çalışmalar yapıldı.
Yapılan çalışmalarda sorunun sadece Gal arısı olmadığı ağacın sağlığını etkileyen farklı mantar hastalıkları olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili olarak, KAPAM (Karamürsel Avrupa Birliği Proje Araştırma Merkezi) ile KARÇEV (Karamürsel Çevre Kültür Derneği) Karamürsel'de ortak panel düzenledi.
SİNEVİZYON GÖSTERİSİ
Kestane Hastalıkları ve Zararları ile Mücadele konulu panele Kırşehir Ahi Üniversitesi'nden Kahraman İpekdal, Yalova Atatürk Bahçe ve Kültürleri Enstitüsünden Ziraat Mühendisi Gürsel Çetin, Ziraat Mühendisi Zühtü Polat, SakaryaOrman Bölge Müdürlüğünden Orman Mühendisi Hüseyin Köz ve Yüksek Orman Mühendisi Necdet Güler konuşmacı olarak katıldı.
55 kişinin izlediği panelde kestane hastalıkları ve zararlarını yapılacak mücadeleyi sinevizyon aracılığı ile anlatıp katılımcılara bilgi aktardılar.
KASTAMONU İSMİ
Konuşmacıların ortak birleştikleri ise, kestane hastalığına neden olan Gal arısının İsrail ve Çin'den ülkemize getirildiği, bir rivayete göre Kastamonu isminin (Kastın ne ) kestaneden kaynaklandığı ve hastalığın Türkiye'deki yetiştirici ve üreticiler için önlem alınmaz ve mücadele edilmezse çok büyük kayıplara neden olacağı şeklindeydi.
Panel, konuşmacıların sunumundan sonra katılımcıların sorularının cevaplanması ile sona erdi. Panel sonunda soruları en çok “ Gal arısı, arılarımızı da yer mi ?” diye olması ve sorunun kestane balı üreticileri tarafından sorulması dikkati çekti.