Karamürsel'de Asansörler Alarm Veriyor !
Karamürsel'de Asansörler Alarm Veriyor ! Yaşantımızın bir parçası haline gelen ve her gün en az bir defa kullandığımız asansörler ne kadar güvenli? Karamürsel'de 350'den fazla asansörü kim kontrol ediyor? Yetki ve Sorumluluk kimde? Her gün kullandığımız asansörler ne kadar güvenli? Sizin için araştırdık.
Karamürsel'de Asansörler Alarm Veriyor !
Yaşantımızın bir parçası haline gelen ve her gün en az bir defa kullandığımız asansörler ne kadar güvenli? Karamürsel'de 350'den fazla asansörü kim kontrol ediyor? Yetki ve Sorumluluk kimde? Her gün kullandığımız asansörler ne kadar güvenli? Sizin için araştırdık. İste Karamürsel'deki Asansörlerin Durumu Karamürsel'de yaklaşık 350 asansör olduğu belirtiliyor, edinilen bilgiye göre 2015 yılında 350 civarındaki asansörün yüzde 50'si kontrol edilmiş. Kontrol edilen asansörlerin ise yüzde 20‘si kullanılabilir (yeşil etiketli) durumda. Bakımlar Yapılıyor Ancak Kontrol Yok Karamürsel'de Inspecco asansör denetim firması Karamürsel'deki asansörlerin periyodik muayeneleri yapan, Inspecco firma yetkilisi Makine Mühendisi Ufuk Duran'dan alınan bilgiye göre Karamürsel'deki bütün asansörlerin bakımları periyodik olarak yapılsa da kontrolleri yapılmıyor. Çok az sayıda olsa da hiç bakım yapılmayan asansörler de var. Asansörlerin kontrol yetkisi, yönetmelik gereği yetkili idare olan Karamürsel Belediyesinde bulunurken çalıştırılması ve güvenlik sorumluluğu ise tamamen apartman yöneticilerinde bulunuyor. Kırmızı, Sarı, Yeşil, Etiketler Yönetmelik gereği tüm asansörlerin giriş kapılarında asansörün durumunu gösterir etiket olmalı. Yeşil etiket asansörün kullanılabilir ve iyi durumda olduğunu, Sarı etiket hayati tehlike yok ama eksikliklerin olduğunu, Kırmızı etiket ise hayati tehlike olduğu anlamlarını taşıyor. Bu Etiketler Nerede? Yönetmelik gereği asansörlerin girişinde olması gereken bu etiketler, çoğu asansörde görünmüyor. Kontrol Yok ki; Etiket Olsun. Kontrol yetkisini elinde bulunduran yetkili idare Karamürsel Belediyesi, kontrollerinin yılda bir kez yapılması gerekiyor. Kontrol olmayınca asansörlerin girişlerinde etikette olmuyor.
Belediye Yetkisini Neden Kullanmıyor.
Bu kontrollerin yaptırılmasından yetkili idare Karamürsel Belediyesi sorumlu. Karamürsel'deki 350'den fazla asansörün ancak yüzde 50'si kontrol ediliyor. Asansörlerin kontrolünden sorumlu yetkili idare Karamürsel Belediyesi bu kontrolleri neden yaptıramıyor. Konuyu sorduğumuz yetkililer bunun birçok neden olduğunu kaydederken, kanun ve yönetmeliklerdeki boşluk ve yetersizlik ana sebebi oluşturuyor. Yetkili firma kontrol sonucu Asansörde hayati tehlike görse bile Kırmızı etiketi takamıyor, taksa bile bu etiket yırtılıyor, yani ihmaller zinciri almış başını gidiyor. Kaza Olursa Bina Yöneticileri Sorumlu Yönetmelik gereği yıllık kontrol raporunun tanzim ettirilmesinin takibine ve yıllık kontrol ücretinin karşılanmasına dair sorumluluk, asansörün bulunduğu yapıdaki bina sorumlusuna aittir. A tipi muayene kuruluşunca verilecek olan muayene raporu üç nüsha olarak tanzim edilir ve ilgili idarede, bakım yapan firmada ve bina sorumlusunda birer nüshası muhafaza
edilir.
Yıllık kontrol neticesinde, asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike söz konusu ise, asansörün çalışmasına can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmez. Buna rağmen, asansörün çalıştırılmasından bina sorumlusu sorumludur. Yıllık kontrolün yaptırılıp yaptırılmadığının denetiminden ilgili idare Karamürsel Belediyesi sorumludur. Yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında, bina sorumlusunca kontrolüne izin verilmeyen veya asansör monte eden veya onun yetkili servisinin nezaret etmekten imtina etmesi nedeniyle kontrolü yapılamayan veya kontrol neticesinde can ve mal güvenliği açısından tespit edilen uygunsuzluklara yönelik gerekli düzeltme faaliyetleri gerçekleştirilmeyen asansör, yıllık kontrolü yapılıncaya kadar veya gerekli düzeltme faaliyetleri tamamlanıncaya kadar, yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından hizmet dışı bırakılır dedi.