Karamürsel'de dolandırıcılar cirit atıyor.İşte dolandırıcılık yöntemleri!
Karamürsel'de dolandırıcılar cirit atıyor.İşte dolandırıcılık yöntemleri! SIM KARTINIZ BAŞKASININ ELİNE GEÇTİ Karamürsel'de dolandırıcılar cirit atıyor.İşte dolandırıcılık yöntemleri! Dolandırıcılar insanları arayarak, telefonunda kullandığı SIM kartın teknolojik yöntemler kullanılarak suç örgütü tarafından kopyalandığını ve bu kopya ise maliyeti yüksek telefon görüşmeleri yapıldığını ifade ederek, bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için yürütülen çalışmada kullanılmak üzere yine kontör veya para gönderilmesini talep ediyorlar. Şahıs, kurban seçtiği kişiye ayrıca soruşturmanın gizli olduğunu belirterek, kimseyi ve özellikle de polisi aramamasını istiyor.
Karamürsel'de dolandırıcılar cirit atıyor.İşte dolandırıcılık yöntemleri!
SIM KARTINIZ BAŞKASININ ELİNE GEÇTİ
Karamürsel'de dolandırıcılar cirit atıyor.İşte dolandırıcılık yöntemleri! Dolandırıcılar insanları arayarak, telefonunda kullandığı SIM kartın teknolojik yöntemler kullanılarak suç örgütü tarafından kopyalandığını ve bu kopya ise maliyeti yüksek telefon görüşmeleri yapıldığını ifade ederek, bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için yürütülen çalışmada kullanılmak üzere yine kontör veya para gönderilmesini talep ediyorlar. Şahıs, kurban seçtiği kişiye ayrıca soruşturmanın gizli olduğunu belirterek, kimseyi ve özellikle de polisi aramamasını istiyor.
“HESABINIZ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ELİNEGEÇTİ”
Aradığı kurbanına banka hesabının terör örgütü veya bir suç şebekesi tarafından boşaltılacağını buradan teröristlere para aktarılacağı ve hesabınızda otomatik ödeme talimatlarının verildiği de bir başka yöntem. Dolandırıcılar bu süreçte ise hesaptaki paranın güvenlik için başka bir hesaba aktarılmasını istiyorlar.
HAKİM YADA SAVCIYIM
Unutmayın hiç bir hakim yada savcı sizi direk arayarak görüşmez.Dolandırıcı kendisini hakim, savcı ya da polis olarak tanıtıp operasyon yaptıklarını, teröristleri yakalamalarının an meselesi olduğunu, telefonla görüştüğü şahsın yakının kimlik bilgilerinin kullanıldığını ve tehlikede olduğunu söylüyorlar. Talep edilen paranın da kullanıldıktan sonra iade edileceğini dile getiriyorlar. Yetkililer, dolandırıcıların ‘Sakın telefonunuzu kapatmayın, bu operasyon gizli sakın kimselere bahsetmeyin' gibi sözlerine itibar edilmemesini VE çok dikkatli olunmasını istiyoz.
YADA ÖDÜL KAZANDINIZ
En çok kullanılan yöntemlerden biri olan bu yöntemde ise, dolandırıcı bazı ticari markaların kampanyalarını taklit ederek, mağdurların cep telefonlarına ya da ele geçirdiği sosyal medya hesapları aracılığı ile 'Ödül kazandınız' diye mesaj gönderiyor. Bu mesajda belirtilen telefon numarasının aranmasını istiyor. Mağdur verilen numarayı aradığında kendisine, yüksek miktarda para ödülü kazandığı, ancak ödülü hak edebilmesi için, kontör-para kartı alıp, şifresini kendilerine göndermesini veya kazandığı parayı alabilmek için verilen hesaba para gönderilmesi gerektiği söylüyor. Aynı yöntem, kendilerini Abone Merkezi görevlisi olarak tanıtan dolandırıcılar sizi bu şekilde kandırmaya çalışıyorlar.
ÖZELLİKLE SON DÖNEMDE POPİLER OLAN DOSYA MASRAFI
Ayrıca bankaların son dönemlerde krediler için alınan dosya masraflarının geri ödenmesi bile dolandırıcılar için gelir kapısı haline geldi. Bir şekilde banka ve kişisel bilgilerini ele geçirdikleri şahısları telefonla arayan dolandırıcılar, bankalardan dosya masraflarının tahsil edilebilmesi için kendilerine bir miktar para göndermeleri gerektiğini söylüyorlar. Bu paranın dosya masrafları ile birlikte kendilerine iade edileceğini duyan vatandaşlar ise dolandırıcıların tuzağına düşürmeye çalışıyor.
LÜTFEN DİKKAT KREDİ KARTINIZDAN ALIŞVERİŞ YAPILMIŞ!
Kredi kartından yüklü bir miktarda alışveriş yapıldığını ve haberinin olup olmadığını soruyor. Kart bilgisi dışında alışveriş yapıldığını duyan vatandaş ise paniğe kapılarak dolandırıcının talimatlarını izliyor. Genellikle dolandırıcılar bu yöntemlerle kredi kartı bilgilerinin eksikliklerini de tamamladıktan sonra kartlarınızın içinde bulunan bütün parayı alabilirler.
SİGORTA DOLANDIRICILIĞI
Dolandırıcılar daha önceden kişisel ve banka bilgilerini ele geçirdikleri vatandaşları telefonla arayarak kredi kartı ile hayat sigortası yaptırdığını, bu sigortadan ilk sene ücretsiz faydalandığını ve devam edilmesi için ikinci senelik 700 TL civarında bir ödeme yapılması gerektiğini söylüyor. Sigorta sözüne inanan vatandaşlar devam etmek için dolandırıcılara istediği ücreti öderken devam etmek istemeyen vatandaşlar ise telefonlarına gönderilen sözde iptal mesajı ile dolandırılıyor. Sigortanın iptali için telefona SMS göndereceğini söyleyen dolandırıcı, kullanıcının kredi kartı bilgileri ile yüklü miktarda alışveriş yapıyor ve kullanıcıya ise aslında bu alışveriş için onay mesajı gönderiyor. Gelen mesajdaki numarayı dolandırıcıya söyleyen vatandaş ise tuzağa düşmüş oluyor.
EVLİLİK VAADİ İLE DOLANDIRICILIK
Son bir yılda gelişen yeni ‘evlilik' yöntemli dolandırıcılıkta, zanlılar rastgele telefon numarası çevirerek orta yaşın üzerinde, kendilerine inanabilecek kişileri belirliyor. Kadın zanlılar, çoğunlukla Bulgaristan'a göçmen olarak geldiğini, burada evlendiğini mutsuz olduğunu, kocasından sürekli dayak yediğini, ayrılmak istediğini, kendisiyle evlenebileceğini belirterek “kurbanları” ile sohbet kuruyor. Zanlılar, mağdurlardan pasaport, gümrük vergisi, rüşvet vermek için paralar istiyor. Bir süre sonra ise başka bir kadın arayarak, Türkiye'ye gelecek arkadaşının gümrükte yaşanan sıkıntı nedeniyle cezaevine girdiğini, bir kaç bin Avro daha göndermesi gerektiğini söyleyerek yeniden dolandırılıyor.
ALINACAK TEDBİRLER
Peki, yaşanan bu kadar dolandırıcılık olayına karşılık vatandaşlar neler yapmalı? Karşıdaki kişinin, tüm yazılı belgelerini ve güvenilirliğini araştırmalı. Gayrimenkul dolandırıcılığında, tapuyu, vekaletnameyi görecek, tapu kayıtlarını inceleyecek, ihtiyati haciz, ihtiyati tedbir, ipotek, kamulaştırma şerhi, yeşil alan, sit alanı, imar durumuna bakacak. Bitmeye yakın daireyi, tapuda alacak. Trafik sicilini araştıracak. Satışı noterden alacak. Üzerinde, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz var mı, servise götürüp parçalar orijinal mi bakılacak. Kredi kartınızı, çok iyi saklayın. Çalınır veya kaybedilirse, hemen, acilen, bankayı, müşteri hizmetlerini arayın, kartı iptal ettirin ve savcılığa dilekçe verin.
ÇOK ÖNEMLİ İNTERNETE DİKKAT!
Bir çok kişi gibi eğer İnternet üzerinden kendinize ait olan şifre, kullanıcı kodu, finansal bilgi, hesap numarası, ATM kart numarasını kimseye vermeyin, bu konuda gelen e-maillere katiyen cevap vermeyin. İnternet kafeden kredi kartı ile alışveriş ve bilgisayardan internet bankacılığı yapmayın. Hile nedeni ile açılacak, örneğin tapu iptal ve tescil davaları, hilenin öğrenildiği tarihten itibaren, 1 yıllık hak düşürücü süre içerisinde açılmalıdır. Güvenlik kameraları, suçu ayrıntıları ile tespit ediyor. CMK m. 135 ile cep, ev, araç telefonlarının dinlenmesi, yasal bir delil haline gelmiştir. Telefon dinleme kararı 3 ay için verilir+3 ay daha uzatılır. Örgüt söz konusu ise, birer ay müteaddit defara hakim uzatabilir.