Karamürsel'de organik tarım semineri
Karamürsel'de organik tarım semineri Karamürsel Çevre Kültür Derneği (KARÇEV) ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) ortaklığında Karamürsel'de Organik Tarım'ın geliştirilmesi amaçlı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü uzmanları, Karamürsel ilçesindeki çiftçileri, 'Organik Tarım' konusunda bilgilendirdi.
Karamürsel'de organik tarım semineri Karamürsel Çevre Kültür Derneği (KARÇEV) ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) ortaklığında Karamürsel'de Organik Tarım'ın geliştirilmesi amaçlı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü uzmanları, Karamürsel ilçesindeki çiftçileri, ‘Organik Tarım' konusunda bilgilendirdi.
Karamürsel Çevre Kültür Derneği (KARÇEV) ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) ortaklığında Kocaeli'nin Karamürsel İlçesinde Organik Tarım'ın geliştirilmesi amaçlı organize edilen, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü uzmanları, Karamürsel ilçesindeki çiftçileri, ‘Organik Tarım' konusunda bilgilendirdi.
Karamürsel Fenerbahçeliler Derneği'nin salonunda düzenlenen bilgilendirme seminerinin açılış konuşmasını Karamürsel Çevre Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akgüner yaparak ‘Karamürsel'de Organik Tarım'ın geliştirilmesi amaçladıklarını belirterek bu konuda seminer düzenlediklerini belirterek katılımcılara teşekkür etti. Açılış konuşmasının ardından bilgilendirme seminerinin sunumunu yapan Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği başkanı ve aynı zamanda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mustafa Tengerek, Tünay Yenal, Teoman Özçelik, Veysel Kavrayan ve Karamürsel İlçe Tarım Müdürü Muharrem Çınar, organik tarımın tüm süreçlerinden bahsederek üretiminde hiçbir kimyasal girdi kullanılmaması gereken ve her aşamasının sertifikalı olması gereken organik tarım ürünlerinin tüketiciye ulaştırılması noktasında yapılması gerekenleri de anlattılar. Organik tarıma başlamak isteyen çiftçilerin yönetmelikte istenen belgelerle yetkilendirilmiş kuruluşa başvurmaları konusunda çiftçileri bilgilendiren yetkililer, pazarlarda “organik ürün” etiketiyle satışa sunulan ürünlerin denetimine ilişkin bilgiler de verdiler.
Pazarlarda ya da marketlerde satılan organik ürünlerin mutlaka sertifikalı olması gerektiğini belirten uzmanlar sertifikasız satışlara yasal olarak izin verilmemesi gerektiğini ifade ettiler. Herhangi bir gıdanın üzerinde bulunan “organik” etiketinin o gıdanın organik üretim sürecinde yetiştirilmiş bir gıda olduğu anlamına gelmediğini kaydeden yetkililer “Organik gıdaların ambalajlarında muhakkak sertifikaları bulunmalıdır. Çünkü organik gıdalar takip edilebilir tarım ürünleridir. Yani çiftçilerin ürettiği her ürün sertifikalandırılmış ve üretimin çeşitli aşamalarında denetlenmiştir” dediler.
Organik tarımın toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını koruyacak sağlıklı gıda ürünleri yetiştirmektir “ diyen uzmanlar, gıda güvenliğini tehdit eden fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikelerin toplum sağlığını ciddi biçimde etkilediğine de dikkat çektiler.
Yapılan seminere Kaytazdere Belediye Başkanı Ali Kangal, Karamürsel Ziraat Odası Başkanı Memduh Birinci, Karamürsel Belediyesi CHP meclis Üyesi Meral Karadeniz, Karamürsel Çevre Kültür Derneği (KARÇEV) Başkanı Ahmet Akgüner, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) Başkanı Mustafa Tengerek, Karamürsel İlçe Tarım Müdürü Muharrem Çınar, Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü uzmanları Mustafa Tengerek, Tünay Yenal, Teoman Özçelik,Veysel Kavrayan, Kocaeli Barosu Avukatlarından Tamer Yalçın ve Karamürselli çiftçiler katıldılar.