Karamürsel İçmesuyu Projesi Hızla İlerliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Karamürsel İçmesuyu Projesi kapsamında çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. DSİ'nin yaptığı açıklamaya göre, modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması

Karamürsel İçmesuyu Projesi Hızla İlerliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Karamürsel İçmesuyu Projesi kapsamında çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. DSİ'nin yaptığı açıklamaya göre, modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması, tarım arazilerinden maksimum verimin elde edilmesi, musluklara sağlıklı ve içilebilir suyun ulaştırılması, yerleşim alanlarının ve tarım arazilerinin taşkın risklerine karşı korunması amacıyla kapsamlı çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalar, sürdürülebilir su yönetimi anlayışı çerçevesinde, suyun her damlasının korunmasını hedefliyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Karamürsel İçmesuyu Projesi'nin hızla ilerlediğini belirterek, bu proje kapsamında Kocaeli ilinin Gölcük ve Karamürsel ilçeleri ile bu iki ilçe arasındaki sahil şeridinde yer alan yerleşim yerlerinin uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağını ifade etti. Projenin temel su kaynağı olarak İhsaniye Barajı kullanılıyor ve Karamürsel İçmesuyu Arıtma Tesisi, Kocaeli Karamürsel Su İletim Tüneli ile Karamürsel İçmesuyu İsale Hattı gibi önemli altyapı çalışmalarında da ilerleme kaydediliyor.

İhsaniye Barajı'ndan yılda 15,26 milyon metreküp içme suyu sağlanması planlanıyor. Bunun yanında, Avcıdere Barajı'nın da tamamlanmasıyla birlikte bu miktarın yılda 25,44 milyon metreküpe çıkacağı belirtiliyor. Proje kapsamında, 100 bin metreküp/gün kapasiteli konvansiyonel arıtma tesisi, 2.768 metre uzunluğunda, 2.600 mm çaplı su iletim tüneli ve 15,6 kilometre uzunluğunda bir içme suyu isale hattı inşa edilecek.

Mehmet Akif Balta, projenin farklı aşamalarındaki ilerlemeleri de paylaştı. Arıtma tesisi inşaatında ünite binalarının temel ve perde duvarlarının yapımında %41 oranında fiziksel gerçekleşme sağlandığını belirtti. Tünel inşaatında delgi ve enjeksiyon çalışmaları devam ediyor ve şu ana kadar 1.789 metre delgi yapılmış olup, işin %58'inin tamamlandığı ifade edildi. İsale hattı içinse 1.900 metre spiral çelik boru iş yerine nakledilmiş ve montaj çalışmalarına başlanmıştır.

Karamürsel İçmesuyu Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte, bölgedeki su temininde önemli bir iyileşme sağlanacak ve su kaynaklarının daha etkin bir şekilde yönetilmesi mümkün olacak. Bu da bölgenin su ihtiyacını karşılamanın yanı sıra, tarım ve yerleşim alanlarının gelecekteki su taleplerine de cevap verecek.

ÇOK OKUNANLAR
BUNLARA DA BAKIN
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR