Kocaeli genelinde hem öğretmen hem öğrenci mağdur
Uzaktan eğitim ile ilgili 8 ilçede 493 üye katılımıyla anket düzenleyen Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Emine Çalık bugün düzenlediği basın açıklamasıyla çarpıcı sonuçları kamuoyu ile paylaştı.
Kocaeli'de hem öğretmen hem öğrenci mağdur Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube 8 ilçede yaptığı anket sonucunda şube binasında açıklama düzenleyerek uzaktan eğitimin son durumuyla ilgili bilgi verdi.
Açıklamada konuşan Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube Başkanı Emine Çalık şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği gibi 21 Eylül 2020 tarihinde ilk ve orta dereceli okullar eğitim öğretime uzaktan eğitim şeklinde başlamıştır.
Küresel Salgın Döneminde 21-25 Eylül 2020 tarihleri arasındaki eğitim sürecini değerlendirmek üzere Eğitim İş Kocaeli 1 Nolu Şube olarak örgütlendiğimiz 8 ilçede 493 üyemizin katılımıyla bir anket yapılmıştır.
“ÖĞRETMENLER BAĞLANTIDA SORUN YAŞIYOR”
Nisan ayından itibaren uzaktan eğitime geçildiğinde Milli Eğitim Bakanlığı 1,5 milyon öğrencinin çeşitli sebeplerle EBA (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden canlı yayınına bağlanamadığını açıklamıştır.
Benzer şekilde yeni eğitim öğretim yılının ilk günü olan 21 Eylül 2020 tarihinde ders işlenmeye başlandığı gün sistem çökmüştür. Ankete katılan 493 öğretmenimiz EBA üzerinde yapılan derslerde bir hafta boyunca öğretmenlerin %80'nin sistemle ilgili bağlantı sorunu yaşadığını belirtmiştir. Eğitim öğretimin başlamasının üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen öğretmen ve öğrenciler Eğitim ve Bilişim Ağı sisteminde bağlantı sorunları giderilmemiştir.
Bu da bize geçen süre içinde Bakanlığın altyapı hazırlığının yetersizliğini göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu yetersizliğini gidermek adına öğretmenleri güvenirliliğinden emin olunmayan platformlara yönlendirilmesi de ayrı bir sorundur.
YÜZDE 85'İ MAĞDUR
Salgın Döneminde her türlü riske karşın çabaları görmezden gelinen meslektaşlarımızın teşvik edilmeleri gerekirken Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı ek ders genelgesiyle ekonomik hakları gasp edilmek istenmektedir.
Anketimize katılan öğretmenlerimizin %85'i ekonomik anlamda özlük haklarının kısıtlanması nedeniyle mağdur edileceklerini beyan etmişlerdir. Toplumda her geçen gün itibar kaybına uğratılan hakkında olumsuz yargılar yaratılan öğretmenlerimizin %60 ı risklere rağmen gerekli tüm tedbirlerin alınarak seyreltilmiş sınıflarla belli günlerde eğitimin yüz yüze yapılmasını talep etmektedir.
DERSLERE KATILIM YÜZDE 25
Anketimize katılan öğretmenlerimizin %60'ı zorunluluk halinde uygulanmakta olan Uzaktan Eğitimi kısmen verimli şeklinde değerlendirmektedir. Sınıf mevcutları göz önünde bulundurulduğunda öğretmenlerin %28 i tarafından öğrencilerin canlı derslere katılımının %25 in altında kaldığını belirtmiştir.
UZAKTAN EĞİTİM ARAÇLARINA ERİŞEMİYORLAR
Bu öğrencilerimizin neden derse katılmadığı konusunda öğretmenlerimizin görüş ve önerilerine başvurulduğunda;
1) Uzaktan eğitim sürecinde herhangi bir ölçme aracı kullanılmadığından, Öğrenci ve Velilerde doğrudan sınıf geçileceği beklentisinden dolayı Veli ve Öğrencinin uzaktan eğitime ilgisizliği,
2) Okul çağındaki kardeş sayısının fazlalığından dolayı uzaktan erişim araçlarında yetersizlikler yaşanması,
3) Bazı ailelerde bilişim araçları ve internet erişimi olmayışı nedeniyle derse katılımı olumsuz etkilendiği,
4) Öğrencilerin ÖSYM ve LGS sınavlarına hazırlık süreci ile ilgili farklı platformları takip etmesi nedeniyle Okul derslerine katılımının olumsuz etkilendiği gözlemlenmektedir.
HAK KAYIPLARI KABUL EDİLEMEZ
Farklı meslek gruplarında esnek çalışma dönemlerinde emekçilerin hiçbir kaybı olmazken ülkenin geleceğine yön veren eğitim emekçilerinin mali yönden hak kayıpları kabul edilemez.
Toplu Sözleşmeden kaynaklanan maaş ve ek ders gibi hakların Küresel Salgın döneminde derslerin yüz yüze ya da uzaktan yapıldığına bakılmaksızın ödenmesi.
BİLİŞİM ARAÇLARINDA ÖTV KDV KALDIRILMALI
Uzaktan eğitim planlamasının okul kurum yöneticileri tarafından program bütünlüğünde hazırlanması ve program kargaşasının önlenmesi sağlanmalıdır.
Böylelikle öğretmen tarafından daha verimli ders planlaması yapılabilecektir. Öğretmen ve öğrencilerin bilişim araçları ve internet erişimi hizmetleri eksiklerinin giderilmesi için Küresel Salgın dönemi boyunca bilişim araçlarındaki ÖTV ve KDV nin kaldırılması, öğrencisi bulunan ailelerin evine ücretsiz internet bağlatılması.
Uzaktan eğitim metotları kullanılarak tüm öğretmenlerin uzaktan eğitim platformları ve siber güvenlik konularında hizmet içi eğitimden geçirilmeleri.
ALT YAPILARDA YETERLİ BANT GENİŞLİĞİ SAĞLANMALI
Milli Eğitim Bakanlığınca TÜBİTAK gibi kurumlarla işbirliğine gidilerek Ulusal eğitim platformları geliştirilmesi ve Bakanlık bünyesinde kurulacak bilişim altyapılarının kurularak yeterli bant genişliğinin sağlanması.
Tüm Dünyada olumsuz etkilerini sürdüren Küresel Salgın eğitimi de etkilemektedir. Bu olumsuz etkileri ortadan kaldırabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı eğitimin tüm paydaşlarından olan Eğitim Sendikaları ve STK'larla acilen bir araya gelerek çözüm üretmelidir. Sendikamız Eğitim İş her zaman olduğu gibi çözüm üretilmesi konusunda katkı sunmaya hazırdır.