Manisa'da Neler Oluyor ?

Manisa'nın Akhisar ilçesinde 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, deprem İzmir'den de hissedildi. Devamında 35 küçük deprem meydana geldi.

TAKİP ET

Manisa'nın Akhisar ilçesi merkezli 11.26'da 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 6.5 kilometre altında meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre bir hasar meydana gelmezken, deprem İzmir ve birçok ilde hissedildi.

Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, yaptığı açıklamada, depremi ilçe merkezinde şiddetli biçimde hissettiklerini ve ekiplerin hemen hasar tespit çalışması gerçekleştirdiğini bildirdi.

İlk bilgilere göre depremde can kaybı ya da yaralanan olmadığını ifade eden Peker, "Şu ana kadar çok şükür can kaybı yok, maddi kayıp var mı diye tespit başlattık. Vatandaşlarımızın bu güzel bayram gününde soğukkanlı olmasını rica ediyorum. Geçmiş olsun." dedi.

Sabah 05:22'den bu yana 5 ve 4.6 ile 1.9 arasında değişen 35 sarsıntı daha meydana geldi. Bölgedeki halkı tedirgin eden sarsıntıların büyüklükleri ve saatleri şöyle:

DEPREM OLDU, NE YAPMALISINIZ ?

ANKARA - Kısa adı AFAD olan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, deprem öncesi ve deprem sonrası yapılması gerekenleri açıkladı.

"YAPISAL RİSKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN"

Depremden en az zararla kurtulabilmek için atılması gereken ilk adım yapısal riskleri ortadan kaldırmak veya minimize etmek. Binanızın güncel deprem yönetmeliğine göre tasarlanarak inşa edilip edilmediğini öğrenin. Değil ise yetkili bir mühendis tarafından incelenmesini sağlayıp gereken güçlendirmeleri yaptırın. Binanın taşıyıcı sisteminin dayanımını azaltacak şekilde kolon ve kirişlere zarar vermeyin. Sonradan izinsiz balkon ve kat inşa etmeyin. Binayı nemden koruyun ve bakımlarını zamanında yaptırın.

"YAPISAL OLMAYAN RİSKLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN"

Evdeki dar çıkış yollarında deprem sırasında düşerek sizin çıkışınızı engelleyecek nesneler var ise bunları çıkış yollarından kaldırın yada sarsıntı esnasında düşüp kayarak hayati tehlike yaratabilecek büyük ağır mobilyalar, beyaz eşyalar, elektronik eşyalar, tüp gazlar, aydınlatma eşyaları ve diğer nesneleri duvarlara, kirişlere, kolonlara veya döşemeye uygun şekilde sabitleyin. Deprem sırasında hızla açılıp yaralanmalara neden olabileceklerinden dolayı veya içindeki nesnelerin sarsıntıda fırlayıp, düşmelerini önlemek için mutfak dolaplarının kapaklarına güvenlik mandalları taktırın, ağır ve büyük eşyaları alt raflara yerleştirin, televizyonumuzu, bilgisayarımızı ve diğer elektronik eşyaları uygun şekilde sabitleyin, resim, tablo vb nesneleri duvara asarken çengel vidalar kullanın ve yataklardan, koltuklardan, sandalyelerden uzak bir yere koyun. Bir yangın söndürücü bulundurun ve bakımını yaptırın. Tehlikeli maddelerin, sarsıntı esnasında devrilip dökülmelerini önlemek için bunları sınırlı miktarda bulundurup, kapalı olarak, kilitli dolaplarda izole edin ve birbirlerinden ayırın. Sadece ihtiyacınız kadar bulundurun. Sarsıntı esnasında kırılabilecek pencerelerden korunmak için camların önüne kalın perdeler asıp camları koruyucu film tabakası ile kapatın.

"DEPREM ANINDA NE YAPMALISINIZ?"

Asansör ve balkondan uzak durun. Binadan çıkmaya çalışmayın, önceden planladığınız yere sığının. Cenin pozisyonu alın. Kibrit, çakmak vb. şeyleri kesinlikle kullanmayın.

"DEPREM SONRASI NE YAPMALISINIZ?"

Kendinizin ve ailenizin yaralanıp yaralanmadığını kontrol edin. Ayakkabılarınızı giyin. Gaz, su ve elektriği kesin. Kibrit, çakmak vb. şeyleri kullanmayın. Küçük çaplı yangın var ise söndürün. Daha önce planladığınız şekilde evi terk edin. Artçı sarsıntıları düşünerek eve dönmeyin. Enkaz altında kaldı iseniz; paniklemeyin, enerjinizi tasarruflu kullanın, hayatınızı tehlikeye atacak riskli hareketler yapmayın. Zaman zaman sesinizi duyurabilmek için bağırın, etrafınızdaki boru-kalorifer gibi nesnelere vurun.

"MÜDAHALE KAPASİTESİ VE BECERİLERİNİZİ ARTTIRIN"

Yaşadığınız yerde, afet sonrasında kendi kendinize yardım edebilmek için organize olurken kullanabileceğiniz olay kumanda sistemi ya da standart acil durum yönetim sistemi ilkelerini öğrenmeye çalışın. Yangın söndürücünün nasıl kullanılacağını öğrenin. Elektrik şartelleri, su ve doğal gaz vanalarının yerlerini ve nasıl kapatılacaklarını öğrenin. Sadece küçük ölçekli yangınlara müdahale edin. İlk yardım, hafif arama-kurtarma, yangınla mücadele, telsiz kullanımı ve enkaz altında hayatı idame ettirme üzerine kişisel beceriler kazanmaya çalışın.

Bakmadan Geçme