Memura son dakik zam haberleri (04.10.2016)

Memurlar 2017 yılında ne kadar zam alacak? Milyonlarca memur gözünü bu habere dikti. Memurlar Ocak ayında yüzde kaç zam alacaklar? İşte memur zamlarıyla ilgili

TAKİP ET

04 Ekim salı günü itibariyle memur zam oranları belli oldu. Peki 2017 yılında memurlar ne kadar zam alacak? Milyonlarca memurun merakla beklediği Ocak ayı zamlarıyla ilgili detayları sizler için derledik. İşte 2017 yılı memur zam oranları

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 2 BİN 757 LİRA

Milyonlarca memurun Ocak maaşları hesaplandı. Yüzde 3'lük toplu sözleşme zammıyla maaşlar 79 ile 285 lira arasında artacak. En düşük memur maaşı 2 bin 757 liraya, müsteşar maaşı da 9 bin 783 liraya çıkacak. Ayrıca enflasyon zammı da gündemde

EN DÜŞÜK ÖĞRETMEN MAAŞI 3 BİN 98 TL

1'inci kademesinden maaş alan bir öğretmenin 3 bin 7 lira olan maaşı 91 lira artışla 3 bin 98 lira olacak.

POLİS MEMURU ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

8'inci derecenin 1'inci kademesindeki maaş alan bir polis memurunun 3 bin 818 lira olan maaşı ise 114 lira artışla 3 bin 932 liraya ulaşacak. 7'nci derecenin 1'inci kademesindeki bir doktorun 4 bin 225 lira olan maaşı 127 lira artışla 4 bin 352 liraya yükselecek. 2 bin 916 lira maaşı olan bir hemşire ise 89 lira artışla 3 bin 5 lira ücret alacak.

ENFLASYON FARKI 3 OCAK'TA BELLİ OLACAK

Memurların enflasyon farkı alıp alamayacağı, 3 Ocak'ta Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklayacağı verilerle ortaya çıkacak.

2017'DE MEMURLAR KAÇ GÜN RESMİ TATİL YAPACAK?

Resmi tatil olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın cumartesi gününe, yılbaşı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ise pazar gününe rastlaması çalışanların moralini bozdu.

Yalnızca 1 Mayıs İşçi Bayramı, Pazartesi günü resmi tatil yapılabilecek.

Öte yandan dini bayramlar da bu sene hafta sonuna denk geldiği için devlet tarafından 9 günlük uzun tatile izin verilmesi zor görünüyor. 2016'da iki bayramda toplam 18 gün izin yapan çalışanlar bu sene uzun tatil yapma fırsatını yakalayamayabilir.

Ramazan Bayramı'nı 25 Haziran Pazar günü başlayıp, 27 Haziran Salı günü sona erecek.

Dört günlük Kurban Bayramı'nın ise ikinci ve üçüncü günleri hafta sonuna denk geliyor. 1 Eylül Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı 4 Eylül Pazartesi günü sona erecek.

MEMUR ABİYLE DEĞİL AMİR SİCİLİYLE YÜKSELECEK

Devlete sızan FETÖ'cüler memuriyetten atılırken, FETÖ'cü ‘abilier' vasıtasıyla memurların yükselme ve yer değiştirme kararlarını verme dönemi de yeni not sistemiyle bitti. Memurun terfi ve yer değiştirmesi artık amirinin, yakın çalışma arkadaşının ve hizmet alan vatandaşın verdiği puan ile yapılacak.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi 10 binlerce memur ihraç edilirken, memurların terfi ve yer değiştirmelerinde abi kriteri yerine A, B, C ve D notlarından oluşan yeni sistem uygulamaya sokuluyor. Star'ın elde ettiği ‘Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı'nda uygulamaya geçirilmesi düşünülen sisteme göre, kamuda çalışan 3.1 milyon kadrolu ve sözleşmeli memur, ‘yönetici' ve ‘diğer personel' olarak ikiye ayrılacak.

BU MEMURLAR İKİ YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK

Bir kişinin ne zaman emekli olacağı ilk kez hangi tarihte sigortalı olduğuna göre belirlenir. İlk kez SSK'lı olunan tarih memur olarak emekli olacak kişiler için bir anlam ifade etmez. Diğer yandan önce SSK'lı sonra memur olan bir kişi SSK'lı olarak emekli olacaksa daha erken emekli olabilir.

YÜKSEK MAAŞ İÇİN DİKKAT!

İlk kez 1 Ekim 2008 öncesinde memuriyete başlayan kişiler diğer statülerde geçen sürelerini ne kadar erken birleştirirlerse o kadar iyidir. Çünkü bu süreler emekliliğe esas aylıkların tespit edilmesinde değerlendirilmektedir. Bu işlemin emeklilik aşamasında yapılması halinde kamu idarelerinde eski ve yeni emeklilik keseneğine esas aylık intibaklar arasında farkı hesaplayacak program veya geriye dönük olarak memur maaş gösterge ve katsayı tablolarının bulunmaması nedeniyle farklar hesaplanamamakta ve bu durum memurların daha düşük derece ve kademeden emekli aylığı almasına neden olmaktadır.

ÖRNEKLE AÇIKLAYALIM:

Örneğin 1 Ocak 1977 doğumlu bir kadın sigortalı, 1 Ocak 1997'de ilk kez SSK'lı olarak sigortalı olmuş, SSK'lı olarak 2 yıl çalıştıktan sonra memur olmaya hak kazanmış ve 1 Ocak 1999'da memuriyete başlamışsa SSK'lı olarak 2 yıl daha erken emekli olabilir. SSK girişinden dolayı 5.900 prim günü, 20 yıl sigortalılık ve 53 yaş şartları ile emekli olabilecek kadın sigortalı, emekli sandığından 20 yıl sigortalılık ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabilecektir. Dolayısıyla emekliliğine 3,5 yıl kala SSK'lı olarak çalışmaya dönerek daha erken emekli olma imkanına kavuşabilir.

NE GETİRİR NE GÖTÜRÜR?

Verdiğimiz örnekte 2 yıl daha erken emekli olabilecek kadın sigortalının SSK'lı olarak emekli olabilmesi için son 1.261 gün SSK'lı olarak çalışması gerekir. Dolayısıyla hesabını yapıp SSK'lı olarak emekli olmasına 1.261 gün kala memuriyetten ayrılıp SSK'lı olarak çalışmaya başlayacak bir kişi SSK'lı olarak emekli olabilir. Diğer yandan emekli aylıkları arasında farklılık söz konusu olacaktır. Emekli Sandığı statüsünden bağlanacak aylıklar SSK'lılığa göre daha yüksektir.

YETİM AYLIĞI DA DEVAM EDER

Diğer yandan emekli olacak kişinin ölüm aylığı alma hakkı varsa emekli olunacak statü daha da önemli hale gelebilir. Örneğin anne-babası emekli sandığı mensubu olan bir kadın sigortalı, anne-babasından yetim aylığı alamaz. Diğer yandan bu kişi SSK'lı olarak emekli olursa ve evli değilse hem erken emekli olur, hem de yetim aylığı alabilir.

Bakmadan Geçme