Müzede Karamürsel Sepeti Yok!
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, 24 Temmuz 1933 yılında ziyaret ettiği tarihi belediye binası...
Karamürsel Belediye Başkanlığı tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının ardından açılan müzede Karamürsel'in adını almış ve özdeşleşmiş tarihi ‘Karamürsel Sepet'i yok.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında Karamürsel'e geldiğinde ilk ayak bastığı yer olarak bilinen tarihi bina Karamürsel Belediyesince restore edilerek müzeye çevrilmişti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 24 Temmuz 1933'te Karamürsel ilçesine geldiğinde ilk olarak ziyaret ettiği belediye binası restorasyonun ardından müzeye dönüştürülerek Karamürsel belediyesince 800 bin liralık yatırımla restore edilerek müze haline getirilen sahildeki bina yaklaşık 6 ay önce Atatürk, eski başpehlivanlar Aydın demir ve Ahmet Taşçı'nın fotoğraflarının bulunduğu müzenin bir odası başkanlık makamı olarak düzenlenerek törenle hizmete açılmıştı. Karamürsel için güzel bir yatırım olan müzede Karamürsel'in adını almış ve bununla tüm dünyada ünlenmiş ve hatta bunla ilgili hikayesi olan Karamürsel Sepetiyle ilgili ne bir yazı ne bir resim nede kendisinin olmayışı müzeyi gezenler tarafından şaşkınlıkla karşılanırken Karamürsel için çok büyük eksiklik olarak ta yorumlandı.
‘Bizler tarihimize sahip çıkmak adına buradayız'
Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım müzenin açılış töreninde yaptığı konuşmada şunlara yer vermişti; ‘ Kahraman bir ecdada sahip olmanın gurunu bizler bugün yaşıyoruz ve onlara layık olabilmek için onların adına bu mekanı restore ettik. Tarihi olmayan milletler hiçbir zaman yaşayamazlar, bizler tarihimize sahip çıkmak adına buradayız. Biz Karamürsel'in tarihini yeniden yaşatacağız. Biz Karamürsel'in tarihine, Karamürsel'in insanına sahip çıkmak için bir söz verdik ve sözümüzü yerine getiriyoruz.
‘Karamürsel kültürünü tarihini yaşatmak istiyoruz'
Biz Karamürselliyiz, Karamürsel kültürünü tarihini yaşatmak istiyoruz. Bu kültür ve tarihi yaşatırken siyasi düşüncelerden arınmış, hiçbir şekilde siyasete karışmadan bu ilçenin nasıl gelişebileceğini düşünerek hareket etmek durumundayız. Siyasi farklılıklar olabilir ama işin güzel tarafı o siyasi ayrımları yerinde bırakmaktır. bu müze hepimizin bu emaneti bizler yine milletin hizmetine sunmaktan yine büyük mutluluk duyurum” demişti. İsmail Yıldırım'ın bu sözlerinin basında yer alması ve Müzede Karamürsel Sepet'in olmayışı söylenenlerle çelişki yarattı.
Müze Nedir ve Amaçları Nedir?
Karamürsel'de müze var ama olması gereken Karamürsel Sepet'inin sergilenmemesi ise işin en acı yönünü oluşturuyor. Bakın bizler aratırdık ve müzenin ve amaçlarını neler;
Müze;
Müze, sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı,halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapılardır.
Toplumun ve gelişimin hizmetinde olan, halka açık, insana ve yaşadığı çevresine tanıklık etmiş malzemelerin üzerinde araştırmalar yapan, toplayan, koruyan, bilgiyi paylaşan ve sonunda inceleme, eğitim ve zevk alma doğrultusunda sergileyen, kr düşüncesinden bağımsız, sürekliliği olan bir kurumudur.
Müzelerin Amacı
Müzeler tarihte yer almış ve şuan yaşamakta olan toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yeraltı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek, sunmak amacıyla oluşturulan kurumlardır. Müzeler değerli eserleri saklamak ve halka sunma amacı taşır ve bilim ve sanat açısından bu eserleri işleyerek, hem günümüze hem de geleceğimizi aydınlatmaya yarayan kurumlardır. Müzelerde bulunan nesnelerin anlam ve önemi rehberler aracılığıyla yapılan gezilerde ziyaretçilere bilgilenme imknı sunar ve böylece ziyaretçiler eserler hakkında bilgi sahibi olurlar.
Karamürsel Sepeti'nin Hikayesi
“Sultan Abdülaziz`in Hereke`de ki av köşküne geldiğini haber alan Karamürsel eşrafı, padişaha bir hediye götürmeye karar verir. İtina ile toplanan kirazlar bir sepetin içinde padişaha sunulur. Bu değişik ve oldukça sade hediyeyi gören padişah, biraz şaşırarak biraz da küçümseyerek hediye sepetini şöyle bir süzer. Bir yandan da içinde ne olduğunu merak eder. Gümüş bir tepsi getirilir ve sepetin içindeki kirazlar tepsiye boşaltılır.
Sultan Abdülaziz hayretle şöyle mırıldanır: “Sepeti ufak tefek gördük amma, içindekini tepsiye sığdıramadık”. Karamürselliler, “Ufacık tefecik gördün de Karamürsel sepeti mi sandın?” esprisinin bu efsaneden doğduğunu anlatır...
Böylesine tarihi bir geçmişi bulunan ve de Karamürsel'den başkan hiçbir yerde Karamürsel' sepetinin yapılmayışı ve olmamamsına karşılık Karamürsel'in müzesinde hiçbir şekilde yer almayışı şaşkınlık verici olduğunu belirten vatandaşlar, elimizin altında Karamürsel Sepetçisi var ancak müzede yer almayışı çok üzücü dediler.