OHAL uzatıldı mı son dakika OHAL kararı - OHAL nedir?

MGK toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 19.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek. Bugün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın

TAKİP ET

MGK toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 19.30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek. Bugün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği MGK, ardından Bakanlar Kurulu toplanacak. OHAL kararı bir kez daha uzatılacak. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen ohal ile ilgili bilinmesi gerekenler

Bugün önce MGK ardından Bakanlar Kurulu toplanacak. OHAL bir kez daha uzatılacak. Halk oylamasının ardından Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanacak. Kurulun bir diğer önemli başlığı ise 19 Nisan'da süresi dolacak olağanüstü hal uygulaması olacak. 3 ay daha uzatılmasına yönelik kararın kurulda ele alınması ve 19'undan önce Meclis'te oylanması bekleniyor. Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.. Olağanüstü hal OHAL kararının hangi sebeplerle alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye radyo ve televizyonuyla ve Bakanlar Kurulunca gerekli görülen hallerde diğer araçlarla ilan edilir.

SON DAKİKA OHAL KARARI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'ndan olağanüstü hlin (OHAL) uzatılması yönünde tavsiyede bulunuldu.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantı, saat 20.35'te başlamıştı. OHAL'in uzatılması kararı beklenen MGK toplantısı sona erdi. Toplantıdan sonra yazılı açıklama yapılacağı duyuruldu.

MGK'nın ardından yine Erdoğan başkanlığında Bakanlar Kurulu toplanacak.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN OHAL AÇIKLAMASI

Numan Kurtulmuş konuyla ilgili açıklama yaptı: Bakanlar Kurulu'nda ele alınan ve ondan önce MGK toplantısı vardı. Sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. MGK kendi uhdesinde olan OHAL ile ilgili bakanlar kuruluna tavsiye kararında bulundu. OHAL'in uzatılması ile ilgili yazı kaleme alındı ve Bakanlar Kurulu imzaladı. Konu bundan sonra TBMM'ye gelecektir ve Meclis'in onayı ile 3 ay daha uzatılacaktır.

Şu anda gelinen noktada MGK'nın tavsiye kararı ve Bakanlar Kurulu'nun onayı ile Meclis'e bir kez daha gitmektedir. Bu terör örgütleriyle mücadele eksizsizbir şekilde yürütülmelidir. Bu sadece hükümetin değil Türkiye'nin Milli Güvenlik meselesidir. Bununla ilgili karar TBMM'ye Bakanlar Kurulu olarak gönderilmiş arz edilmiştir.

OHAL NE KADAR SÜRE İLAN EDİLEBİLİR?

Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.

Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir..

Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi gereğince ilanından sonra; süreyi uzatmaya, kapsamını değiştirmeye veya olağanüstü hali kaldırmaya ilişkin hususlarda da karar almadan önce Milli Güvenlik Kurulunun görüşünü alır.

Olağanüstü hal kararının hangi sebeplerle alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye radyo ve televizyonuyla ve Bakanlar Kurulunca gerekli görülen hallerde diğer araçlarla ilan edilir..

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91 inci maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hl (OHAL) , olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

Olağanüstü hl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır. Bu hllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hl ilan edebilir.

Bakmadan Geçme