Osman Aslan Canbaba artık sahalara indi! Şimdi icraat zamanı!

Karamürsel Kaymakamlığına 2019 Yılında atanan Osman Aslan Canbaba göreve başladığı günden bu yana en çok eleştiriyi halkın içine çok fazla girmemesi ve ulaşılır olamamasından almıştı.

Karamürsel Kaymakamlığına 2019 Yılında atanan Osman Aslan Canbaba göreve başladığı günden bu yana en çok eleştiriyi halkın içine çok fazla girmemesi ve ulaşılır olamamasından almıştı. Pandemi dönemi ile birlikte aslında böyle bir kişi olmadığı ve ilçe halkının sorunlarına karşı olan hassasiyeti büyük taktir topladı.

Son olarak asrın felaketi Kahramanmaraş depremi sonrası gece, gündüz demeden yaptığı çalışmalar ile ilçenin gündemine oturmayı başardı. Başta Karamürsel Belediyesi olmak üzere eksiklik gördüğü konularda artık kurum ve kişilere sessiz kalmayarak yarım kalan yada yapılması gereken aciliyeti olan projeleri bizzat yerinde incelemeye ve takip etmeye başladı.

Karamürsel Ereğli Mahallesi Kentsel Sit Alanı Koruma ve Yaşatma Projesi'nin tanıtım programında konuşan Kaymakam Osman Aslan Canbaba, “Bu proje önemli, fakat bazı eleştirilerimi de yapmadan geçemeyeceğim.

Belediyeden bir yetkili göremiyorum. Bunu yerel yönetimleri de içine katarak yapabiliriz çünkü planlama yetkisi onlarda” dedi.

Karamürsel Çevre Kültür Derneği'nin (KARÇEV) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Ereğli Kentsel Sit Alanı Koruma ve Yaşatma Projesi', Ereğli'de bulunan bir balık restoranında tanıtıldı. Programa Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Nurdan Kuban, Doç. Emre Kishali ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu konuşmacı olarak katıldı.

EREĞLİ'NİN TÜM DEĞERLERİ KONUŞULDU

Programda konuk konuşmacılar tarafından Türkiye'deki uygulamalar üzerinden tarihi evlerin yanı sıra Ereğli'nin kültürel değerleri, balıkçılık, zeytin, kestane, Tepeköy, Sünni Baba Mesire Alanı, Uzundere kayın ormanı ve pınarlarını da kapsayan proje üzerinde Ereğli'de kültür turizminin gelişmesi, Ereğli'nin ‘Sakin Şehir' olacak potansiyeli de ele alındı.

“64 KÜLTÜR VARLIĞINDAN 5'İ KAYBOLMUŞ”

Sunumda, Doç. Emre Kishali, “Kocaeli'de tarihi dokusuyla yaşanmışlıklarıyla somut ve somut olmayan değerleriyle önemli tarihi yapıların envanterini çıkarttık. 2013 yılında 64 tane kültür varlığı tespit ettik. 2019 yılında yaptığımız araştırmada 5 yapının kaybolduğunu tespit ettik. 6 yıl içinde 5 tarihi yapının yok olması çok acı” şeklinde konuştu.

“EREĞLİ TEK MERKEZDEN KORUNAMAZ”

Doç. Nurdan Kuban, “Bizler ya da dışarıdan birileri burayı koruyamaz. Tek merkezli alınan kararlarla herhangi bir yerleşim yerinin korunması mümkün değil. Ereğlili bunu istemek zorunda. Ereğli bunu talep edecek, isteyecek ve direnecek ki buraya yönelebilinsin, bir şey yapılabilsin, tek merkezden Ereğli şöyle korunur diyerek birisi proje çizerse bu karşılık bulamayacaktır.

Bizler bu nedenle halk toplantıları yaparak çeşitli kurumlarla sizlerin desteğini almak istiyoruz, biz size destek olmak istiyoruz” dedi.

“DOĞA BİZE AYNA TUTUYOR” ÇEKÜL

Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, “Rant ön plana alındığı için, ovalara kentler kurulduğu için, doğaya saygılı olmadığımız için artık ormanlar da seller de canımızı yakıyor. Bütün afetlerle yüz yüze kalıyoruz, doğa bize bir ayna tutuyor. Yanlış yapıyorsunuz diyor. Ormanlarınız yanıyor, seller, depremler can alıyor. Dünyanın en güzel denizi Marmara Denizi, geçen sene çamur gibi oldu. Bunların hepsi uyarı” dedi.

“DEPREME EN DAYANIKLI YAPILAR BUNLAR”

Kırayoğlu, “Ereğli'de deprem olursa yıkılmayacak olan yapılar ahşap karkas, sivil mimarlık örneği tarihi yapılarımızdır. Bu yapılar depreme en dayanıklı yapılardır. İki katlı bir yığma yapı, yan yüklere en dayanıklı olan yapılardır. Biz yığma yapı yapmayı unuttuk. ÇEKÜL Vakfı olarak bu gibi çalışmalara her zaman destek olduk, oluruz” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYEDEN BİR YETKİLİ GÖRMÜYORUM”

Son olarak konuşan Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba ise, “Bu proje önemli, fakat bazı eleştirilerimi de yapmadan geçemeyeceğim. Planı eleştiriyoruz ama plana katkı verecek, daha iyi planlar yapma konusunda belediyeden yetkili görmüyorum. Karanlığa kızmak yerine bir mum yakmak diye bir söz var.

Çabalarımız sonuçsuz kalıyor diyelim. Burayı el birliği ile nasıl yapabiliriz? İşte bunu yerel yönetimleri de içine katarak yapabiliriz çünkü planlama yetkisi onlarda” diye konuştu.

“EN ÖNEMLİSİ ŞEHİR KÜLTÜRÜ”

“Planlarımız daha yaşanabilir olmalı” diyen Kaymakam Canbaba, “En önemlisi şehir kültürü oluşturmak. Sivil toplum önemli, mutlaka sivil toplumun karar mercilerine destek olup yol göstermesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Karar alma süreçlerine katılarak fayda olacağını düşünüyorum. Ereğli'ye katkısı olan herkese ve buraya katılanlara teşekkür ediyorum” dedi.

EREĞLİ MUTFAĞI MİSAFİRLERE SUNULDU

Konuşmaların ardından şef Naif Bağı, şef Emel Uzun Erdal ve Karamürsel MTAL Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğrencilerinin hazırladıkları 200 yıllık kültüre sahip unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün ışığına çıkarılmak, gelecek nesillere aktarılmak amacıyla misafirlere sunuldu.

YOĞUN KATILIM

Toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Karamürsel-Gölcük- Başiskele-Kartepe Koordinatörü Nihat Abiş, Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Kurucusu ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross, KOÜ Yüzey Araştırması Heyet Üyeleri, Karamürsel Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Asım Yağçı, CHP İlçe Başkanı Anıl Aksu, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Onur Altun, Karamürsel Çevre Kültür Derneği (KARÇEV) Başkanı Ahmet Akgüner, Karamürsel Hafız Selahattin Ergin Kültür Derneği Başkanı Ümran Çeri, Karamürselliler Vakfı Başkanı Emin Doğansoy, Gölcük Belediyesi yetkilileri ve Ereğli halkı katıldı.

Bakmadan Geçme