Vatandaşa kritik uyarı! Bu SMS'lere dikkat! Şikayet edin !
Bazı hukuk büroları, alacak tahsili için borçluların yakınlarını SMS ile rahatsız ediyor. Yetkililer ise SMS ile tacizin yasa dışı olduğunu hatırlatarak, 'Hukuk büroları sadece borçluya SMS atabilir' diyor.
Milliyet'ten Cihat Aslan'ın haberine göre alacak tahsili için borçlunun yakınlarına mesaj yollamak yeniden gündemde. Bazı hukuk büroları, alacak tahsili için borçlunun yakınlarını SMS ve telefon çağrılarıyla rahatsız ediyor. Bundan rahatsızlık duyanların sayısı her geçen gün artıyor.
Bazı hukuk büroları, borcunu ödemeyen veya icraya verilenlerin yakınlarını SMS ve aramalarla bunaltıyor. Borçluların yakınları hatta komşuları, bu büroların arama ve SMS'leriyle karşılaşıyor. Son örnek telefon mesajıyla yaşandı. ‘Ferhat Şenol Avukatlık Ofisi' adına bir vatandaşa atılan SMS mesajında, “Cihaz borcunuzdan dolayı icraya geçilmeden ödemenizi yapınız” denildi. Böyle bir borcu olmadığı halde tedirgin olan vatandaş, mesajdaki numarayı aradığında ise komşusunun kardeşinin ismi verilerek tanıyıp tanımadığı soruldu. Vatandaşın tepkisi üzerine ofisteki kişi, “Dosyadan numaranızı sildiriyorum, bir yanlışlık olmuş. Bir daha aranmayacaksınız” dedi.
Benzer durumu birçok vatandaşın yaşadığı, şikayetlerin paylaşıldığı internet sitelerinden anlaşılıyor. Şikayetvar.com'da yakınlarının borcu nedeniyle rahatsız edilmekten yakınan onlarca mesaj var. Mağdurlardan Gökay K.K. şunları anlatmış: “Telefonuma defaatle taciz, tehdit SMS'leri göndermeye devam ediyorsunuz. Sizi CİMER aracılığıyla ilgili mercilere şikayet ettim. Kayınvalidemin telefonuna benimle alakalı SMS atıyorsunuz. Aile huzurumu kaçırıyorsunuz.” İstanbul'da oturan Ahmet adlı bir vatandaş da “R... A..... benim olmayan borcu bana bildiriyor.
7 Temmuz'dan beri telefonuma borç bildirimi geliyor. Başkasının borcunu bana bildirmek hakkını bu firmaya kim veriyor? Kaç defa uyardım bana mesaj atmayın diye. Bu şekilde devam ederse bu mesajlarla mahkemeye gidip tazminat davası açacağım” diye yazmış.
‘CİMER'e şikâyet edin'
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Hukuktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Avukat Şükran Eroğlu, bu tip mesajlara maruz kalanların ne yapmaları gerektiğini Milliyet'e anlattı: “Bu yapılanlar avukatlık kanununa aykırı. Bürolar, borçlu haricinde akrabalarına SMS atamaz. Bu tacize girer. Sadece ‘Şu borcunuzu ödemediğiniz takdirde yasal işlem yapılacaktır' diye borçluya SMS atabilir. Zaten arayanların çoğu da avukat değil. Mesela, bir avukat call center (çağrı merkezi) kuruyor. Burada da aramalar ve SMS'ler için avukatlıkla alakası olmayan birilerini çalıştırıyor. Tüketiciler, bu hukuk bürolarını reklam kuruluna ve İl Ticaret Müdürlüğü'ne kimin adına kayıtlı olduğu öğrenildikten sonra savcılık aracılığıyla da şikayet edebilir. Ancak en çabuk sonuç alınan yöntem, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvurmak.”