Yeni Vergi Yasası Taslağı

Hazırlanan ve içinde haber yapma özgürlüğüne darbe vuracak maddelerin de olduğu yeni Vergi Yasası taslağı mükellefleri çıldırtacak nitelikte.

TAKİP ET

Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu'nda baştan aşağıya değişikliğe gidiyor. Sır saklama zorunluluğu kapsamı genişletilerek haber alma özgürlüğüne büyük darbe vurulan taslak, vergi mükelleflerinin de canını yakacak.

Hazırlanan Vergi Usul Kanun Tasarı taslağı ile ‘mükellefe ispat zorunluluğu' getiriliyor. Mevcut kanunda ‘iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutat olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfeti bunu iddia eden tarafa aittir' deniyor. Yani ispat yükü bunu iddia edene bırakılıyor.

İDDİA EDEN DEĞİL MÜKELLEF SORUMLU

Maliye'nin yeni taslağında ‘yorum ve ispat'a ilişkin madde 5'te belirtilen hükmüne göre ise ispat yükü iddia edene değil direkt mükellefe bırakılıyor.

Mevcut kanuna göre, verginin gerçekliği ile ilgili inceleme yapan vergi elemanı bunun aksini iddia ederse, ispatını da yapmak zorunda. Ancak yeni taslakta ‘hükümlere uygun olarak yapılan bir tespit veya tarhiyatın iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymadığının veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmadığının mükellef tarafından iddia olunması hlinde ispat külfeti kendisine aittir' deniliyor. Yani inceleme sırasında vergi mükellefi itiraz ederse konuyla ilgili ispatını da yapmak zorunda. Bu durumda mükellef masumiyetini ispat etmek için Vergi Mahkemeleri'ne koşacak. Yapılacak değişikliğin 60 yıllık sistemi bozacağını belirten vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, ‘keyfiliğe' yol açabilecek bu düzenlemenin şirketleri batırabileceğine dikkat çekti. Türkmen, “Vergilerin yasallığı ilkesi ihlal edilip, varsayımla vergi tarhiyatı yapılmasının yolu açılmak isteniyor. Bizim üçüncü maddemiz der ki ‘iktisadi ticari ve teknik icaplara uymayan hususu iddia eden bunu ispatla mükelleftir' vergi incelemesinde amaç gerçeği tespit etmektir” dedi.

KAYYUM ATAMAKTAN DAHA İYİ

Türkmen, vergi hukukundaki ihtiyati haciz uygulamasına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

“Vergi hukukunda tahakkuk müessesi var. Dava açtığınız zaman, kimse sizden vergi istemiyor, vergi mahkemesinin sonucu bekleniyor ama 6183 sayılı kanunda bir müessese daha var. İhtiyatı haciz uygulaması… Borçlunun kaçma ihtimali varsa denetim elemanı ya da vergi idaresi teminat isteyebiliyor. ‘Bu teminatı vermezseniz ihtiyati haciz uygulanır' deniyor. O zaman ben sizi batırmak istiyorsam vergi elemanı gelir ‘sen vergi kaçırdın' der, ispatınızı yeterli görmez, teminat isterim. 15 gün içerisinde teminatı vermezseniz bir ihtiyati haciz kararı ile şirket hesapları bloke olur, batarsınız. Bunun yolunu açıyorlar. Kayyum atamaktan daha iyi.”

ÖNCE NEREDEN BULDUN DİYE SORULMALI

NEDİM Türkmen Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel döneminde çıkan bir yasayı hatırlattı. Türkmen, “Bu yasa ile mükellef harcama ve tasarrufunun kaynağını açıklamak zorunda kalacaktı. Ancak, 2002'de AKP iktidara gelince 4444 sayılı kanunla bunu hiç uygulamadan kaldırdı. Bugünkü düzende harcama ve tasarrufun kaynağını sorma uygulaması getirilmeden ispat ile ilgili bir düzenleme yapılamaz” diye konuştu.

HESAP SORMAK İSTEMİYORLAR

Türkiye'de köklü anlamda bir değişiklik yapılmak isteniyorsa, harcama ve tasarrufun kaynağının zorunlu olması gerektiğini dile getiren Türkmen, “Önce ‘Nereden buldun' diye sorulmalıdır. Ancak, Türkiye'de siyasetin finansmanı gündeme gelecek, kimse bunu yapmak istemiyor, hesap sorulsun istemiyor. 1 Ocak 2016'daki harcama kapasiteniz ile 31 Aralık 2016'daki karşılaştırılıyor aradaki farkla ilgili tarhiyat (vergi hesaplama) yapılıyor. Bütün dünyada bu böyle uygulanıyor. Ama bizde böyle değil, 7 gelir unsuru var, bunlara giriyorsa giriyor, girmiyorsa sizi kimse vergilendiremiyor” şeklinde konuştu.

VERGİDE İSPAT ZORUNLUĞUNA TEPKİ BÜYÜK

VERGİNİN yeni kurallarını çizen Vergi Usul Kanunu Tasarısı taslağında mevcut yasanın tam tersi bir anlayış ile ispat yükünün mükellefe bırakılması iş dünyasını da rahatsız etti.
Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığındaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Cansen Başaran Symens'ın başkanı olduğu Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) konuya ilişkin rapor hazırladıkları ve yarın Maliye Bakanlığı'na sunacağı öğrenildi. Raporda, tasarıdaki diğer düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerin de yer aldığı belirtildi.

Bakmadan Geçme