YGS İçin Geri Sayım Başladı, Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor ?

13.03.2016 Pazar günü Üniversiteye giriş sınavlarının ilk adımı olan, 2 milyon 178 bin 563 adayın gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yarın yapılacak.

TAKİP ET

ÖSYM'NİN İNTERNET SİTESİNE GİRİŞ : https://ais.osym.gov.tr/

Üniversiteye giriş sınavlarının ilk adımı olan, 2 milyon 178 bin 563 adayın gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart'ta yapılıyor. YGS, 173 il/ilçe sınavmerkezinde, yaklaşık 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek. Sınav saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Adaylar her biri 40 soruluk Türkçe, temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanlarında toplamda 160 sorudan oluşan testleri cevaplayacak.

Sınav sorularının tamamı ve yanıtları, uzmanların analizleriyle birlikte Pazartesi günü Hürriyet'te yayınlanacak.

Bu yıl YGS sınavında baraj konusunda önemli bir değişiklik yapılarak, 140 olan baraj 10 puan artılarak 150'ye çıkartıldı. Bu, barajı aşmak için eskiden 16 net yeterliyken, artık 20 nete ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. YGS'de 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmuyor. 150 ile179.99 arası puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebiliyor. Bu adaylar, LYS'lere giremiyor. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere katılma hakkına sahip. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS'den 150 ve üzeri alınması gerekiyor. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli adaylar için, 100 ve üzerinde puan alınması yetiyor.

SORULARIN TAMAMI AÇIKLANACAK

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 13 Mart'ta yapılacak 2016 YGS sorularının tamamının, kurumun internet sitesinden yayınlanmasını kararlaştırdı. Merkez yetkililerinden alınan bilgiye göre ÖSYM Yönetim Kurulu, YGS'deki soruların tamamının ‘Temel Soru Kitapçığı' adı altında, ÖSYM'nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verdi. ÖSYM, soruların tamamını en son 2013'te açıklamıştı, o tarihten beri soruların yüzde 20'sini yayınlıyordu.

SONUÇLAR 25 MART'TA DUYURULACAK

YGS sonuçları, 25 Mart'ta ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenilebilecek. Üniversiteye girişte ikinci adım olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) başvurular ise, 1-14 Nisan tarihleri arasında yapılacak. LYS sınavları ise, 18, 19 ve 25, 26 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek.

EVRAKLARINIZI AKŞAMDAN HAZIRLAYIN

Uzmanlar, adayların evraklarını hazırlaması gerektiğini belirterek, bu akşam için şu önerilerde bulunuyor:

“Sınavlara yönelik ÖSYM'ce alınan güvenlik tedbirlerini bir kez daha okuyun. Her zaman yattığınız saatte yatmaya özen gösterin, çok erken ya da çok geç yatmayın. Uyumazsanız da bunu sorun haline getirmeyin. Kendinize güvenin. Sizin motivasyonunuzu düşürecek ve kaygınızı artıracak olumsuz duygu ve düşüncelerden uzak durmaya çalışın. Sınav günü kahvaltıda yağlı gıdalar bulunmamasına dikkat edin. En az bir saat önce sınava gireceğiniz yerde olun. Rahat edebileceğiniz giysi ve ayakkabı giyin.”

***

BU KURALLARI UNUTMAYIN

ÖSYM, adayları sınav kurallarına uyması konusunda uyarıyor. İşte uyulması gereken kurallardan bazıları:

- Sınava giriş için nüfus cüzdanı veya pasaportunuzu yanınıza almayı unutmayın. İş yeri, öğrenci kimliği, ehliyet gibi diğer belgelerle YGS'ye giremiyorsunuz.

- Cep telefonu, kol saati, anahtarlık ve cüzdan gibi eşyalarınızı asla yanınıza almayın. Bunlardan herhangi biri ile salona girersiniz, sınavınız iptal olur.

- Sınav esnasında bilgileri cevap kğıdı ve soru kitapçığına doğru kodladığınıza emin olun. Cevap kğıdı ile kitapçığınızın bilgilerinin eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, ad soyad, salon numarası ile sıra numarası bilgilerini doldurmayı unutmayın. Soru kitapçık numarasını cevap kğıdındaki alanına yazıp kodlamanız gerekiyor.

- Sınav esnasında konuşmayın, kopya çekmeyin veya vermeyin. Salondaki görevlilere soru sormayın.

- Müsvedde kğıdı kullanmayın veya soru ve cevaplarını başka bir kğıda asla yazmayın.

- Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kğıdında işaretleme yapmaya devam etmeyin.

***

LYS SINAV TAKVİMİ

LYS-4 (Sosyal Bilimler) : 18 Haziran (Cumartesi)

LYS-1 (Matematik) : 19 Haziran (Pazar)

LYS-2 (Fen Bilimleri) : 25 Haziran (Cumartesi)

LYS-5 (Yabancı Dil) : 25 Haziran (Cumartesi)

LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) : 26 Haziran (Pazar)

Bakmadan Geçme