Mehmet KASAP

 EĞİTİM- ÖĞRETİMDE YAPILMASI GEREKENLER YAPILMIYOR!

Mehmet KASAP

 “Eğitim ile öğretim bir insanın yetişmesinin iki ana öğesidir. Eğitim olmadan öğretim, öğretim olmadan eğitim olmaz. Bunlar birbiri ile bağlantılıdır.” Çocuklar, gençler, erginler, insanlar yaşayarak öğrenirler. 6 duyu organlarını ve vücut bölümlerini kullanarak öğrenirler.

Böylesi bir öğrenim daha etkili, çabuk, kalıcı olur. Ezber öğrenme bir öğrenim şekli bile değildir. “Okul sınıflarındaki öğrenim basitten zora doğru bağlantılı, ilintili olmalı.” “ Eğitim- öğretim programı anaokulundan başlayıp, üniversite son sınıfına kadar yüksek pedagojik uzmanlar, öğretmenler, eğitimciler, aileler, öğrenciler, bay ve bayanlar tarafından hazırlanmalıdır.” Bilgi bağdaşık, ilişik, sıralamalı, ardışık olmalı.  Bilgi bir dağdan bir bayırdan verilmemeli.

Öğrenci bilgiyi anlayacak şekilde olmalı. Bilgi kavranamıyorsa, o öğrenim, öğretim, eğitim olmaz. Öğrenme ve eğitim okulda, evde, sokakta devam etmeli. Yaşayarak da bilgi kazanımı gerçekleşmeli.

                Eğitim programında hedefler açık, net olmalı. İhtiyacı karşılamalı. Kullanabilir olmalı. İçerik ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılmalı. Özgün olmalı. Program ihtiyaca göre saptanmalı. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin eğitim- öğretim programları da incelenmeli. Çağın üstüne yükselmeli. İlim, bilim, güzel ve yüksek ahlak, teknik, teknoloji, tarım, hayvancılık derken; her bilgi, meslek kazandırılmalı.

Okulöncesinden başlamalı. Ailede eğitilmeli. Yontulmamış bir aileden estetik değerler çıkarmak çok zordur. Mutlaka her alanda gelişme, yükselme, insanileşme sağlanmalı. Güzel ahlak, edep, hayâ, insanlık oluşturulmalı. Türkiye olarak eğitim- öğretimde çok geç kalıyoruz.

Okul öncesi M.E. B. eğitim programı 1989 yılında hazırlanıp, 1994 yılına kadar kullanılmıştır.1994 yılında daha geniş bir program hazırlandı. 2002 yılında tekrar düzenlendi. 36- 72 aylık çocuklar için 2013 de tekrar yenilendi.  Yıl 2017 oldu. Henüz okulöncesi- anaokulu ülkemizde zorunlu değildir.

Devlet okullarında yeterli sınıflar ayrılmamış. Bunun için aileler çocuklarını özel anaokullarına vermektedir. Yarım gün 400 lira, tam gün 750 lira çocuk başı aylık ücret alınmaktadır. Ülkemizde asgari ücret aylık 1,402 liradır. İlçemizde 800 liradan aşağı kalınabilecek kiralık konut yoktur. “Kapitalimin gözü kör olsun! Dünyanın en zengin 8 kişinin serveti, en fakir 3,6 milyar insanın servetine denktir!” “ Komünizmde de aynı kapitalist anlayış vardır. Yönetici kadro, asker subaylar ve polislerin durumu iyidir.

Geri kalanların hepsi birbirine fakir fukaralıkta eşittir.” İkisi de dinsiz imansız materyalist sömürücü zalim gaddar sülüktür!

                M.E. B. programları yenilemesi doğaldır, normaldir, iyidir. Çünkü her yıl gelişen dünyada eski programlarla ders görmek geriliktir. Zaman ve durum değiştikçe, programda zamana, ilerleyen duruma bilimsel olarak uydurulmalı. Bu durumu istismar edenler art ve kötü niyetlidir. Okul öncesinden kaliteli eğitim- öğretim, insan yetiştirme stratejik kaliteli yüksek standartlı şekilde başlamalı.

Bu eğitimin sonuna kadar her alan ve okulda sürdürülmeli. Anaokulunda- okul öncesi eğitimde zihinsel, dil, sosyal, duygusal, düşünsel, davranışsal olarak sürdürülmeli. Her çocuk için gelişim raporları hazırlanmalı.

 “Hasta olan çocuklar mutlaka tedavi ettirilmeli.” “ Ateşli hastalıklardan korunmalı. Ateşli hastalıklar beyinde hasar oluşturur. Çocuğun sakat, engelli kalmasına neden olur.”  “Anne, baba, dede, nine, 7 nesil öncesi sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanmamalı. Bütün bu zararlı kötü madde kullanma; doğacak bebekte sakatlıklara, engele, normal bebek olmayışa neden olmaktadır.  Mikrop, bakteri, virüslerelerken korunmalı.

Bunlar yüzlerce, binlerce hastalığa neden olabilir! İnsan 800 çeşit hatta 4.000 türlü hastalığa tutulabilir! Çocuk maddi, manevi olarak en güzel şekilde bakılmalı, yetiştirilmeli, korunmalı. Her yönü ile hayata hazırlanmalı.

 Bugün çocukların hayata iyi hazırlanmadıklarını görüyoruz. Çünkü birinci sorumlu aile hiçbir yönü iyi, yeterli değil! Öğretmen iyi, yeterli, mesleğinin insanı değil! Eğitim programı yeterli ve iyi değil! Bunun için önce aile, öğretmen, akraba, komşu, çevre, halk, millet, insanlık, devlet iyi olmalı ki; çocuklarda iyi yetişsin. Bugün ki dünyadakiler gibi birbirini yemesin! Bencil, hodkâm, sadist, cani, vahşi, aklını kötüye kullanan geri zekâlı olmasın!

Yazarın Diğer Yazıları