Günümüzden 14 bin yıl önce kurulan, Altınova- “Hersek yerleşkesinin” Kültür ve Dayanışma Günü törenlerinin ilki; 14 Mayıs 2017 Pazar günü saat: 12.00’de Hersek Köyü Güreş – Er Sahası’nda törenlerle yapılacak. Altınova Belediyesi, Hersek Köyü Muhtarlığı işbirliği içinde kutlamaları halkımızla birlikte yapacaktır. Bu kutlamaları geleneksel hale getirme kararlığındadırlar. Altınova, Yalova, Karamürsel, Kocaeli ve tüm halkımız; kutlama, anma günü törenlerine davetlidir.
Hersek, bölgemizin en eski yerleşkesidir. Osmanlı döneminde 3 bin hane idi. “Hersek’te 1508 yılında Sadrazam Hersekzade Ahmet Paşa tarafından yapılan Yeni Camii, türbe, hamam, su deposu, suyolu, tarihi mezarlıklar hala durmaktadır.” “ Camii yeni restore yapıldı. Hamam, Su deposu, Atatürk’ün kahve içtiği evin ise restore için hazırlığı sürmektedir.” “ Caminin külliyesi, kale, hanlar, kervansaraylar, kilise, tarihi mezarlıklar, iskele ise zamana yenik düştü!”
Hersek’in bilinen en eski adı; Kibotos’tur. Daha sonra Helena Polis ( Helena Şehri) oldu. Osmanlı döneminde adı; Hersek oldu. “Sadrazam Ahmet Paşa, Bosna Herseklidir.” Yavuz ve Kanuni döneminde Sadrazamlık yaptı. “Hem Hersek’te hem de Edirne- Keşan’da camii ve külliye yaptırdı.” “Kardeşi, Çoban Mustafa Paşa da Gebze’de Camii ve külliye yaptırdı.” Bu millete, memlekete hizmet eden herkesten Allah cc. razı olsun.
Osmanlı, Kayı Boyu, Oba- Beylik olarak; Bilecik İli Söğüt İlçesi’nde 1299’da kuruldu. Hersek Bölgesini, Bizans’tan alan Osman Gazi, Osmanlı Devleti’ni Hersek’te yapılandırıp, kurumlaştırdı. Hersek, Osmanlı döneminde hac, ticaret yolu üzerinde hizmet veren önemli bir şehirdi. İstanbul’un fethi için giden, Anadolu Müslüman askerleri, Hersek İskelesi ile Dil Burnu’nu kullanarak, İstanbul’a ulaştı. Hersek, Osmanlı döneminde imar edilmiş, bayındır, mamur bir kentti. Şehrin su ihtiyacı Ayazma ( Soğuksu) Köyü’nden getirildi. Gölde de Osmanlı döneminde balıkçılık yapılıyordu. Yalakdere Deresi’nin alüvyon taşıması ile sığlaştı. Şu anda göçmen kuşlarının barınağı durumunda olup, korunmaktadır. Hersek bugünde 53 tersanesi ile camisi, hamamı, su deposu, su terazileri, kabristanlıkları, gölü, dünyanın bir numaralı Osman Gazi Asma Köprüsü ile gözde bir tarihi yerleşkedir. Anadolu’ya doğalgazın geçiş güzergâhıdır. Sulu tarım da yapılmaktadır. Askeri bölgesi de vardır.
Karamürsel Alp Paşa, Kavak beldesi sahilinde ve İzmit’te kurdurduğu tersanelerde, yaptırdığı gemilerle; Akdeniz’i Türk gölü yapmıştı. Hersek tersaneleri de daha da gelişerek; dünyada yerini alacak inşallah. Gelişmeye, kalkınmaya, ilerlemeye, yükselmeye, güçlenmeye hep birlikte el verelim. 16 İmparatorluk, 125 beylik, hanlık, devlet kuran Aziz Büyük Türk Milleti, büyüklüğünü yine gösteriyor, göstermeyi sürdürecektir.
14 MAYIS 2017 PAZAR GÜNÜ SAAT: 12.00’de Geleneksel kutlama gününün ilk yılında; tüm vatan, millet, devlet, bayrak, tarih, iyilik, hizmet severleri anma ve kutlama gününe davet ediyoruz. Kutlamalar yeni bir çığır açacak. Hayırlısı ile haramdan, günahtan uzak güzel bir etkinlik olacak. Kutlamalarda; “Kur’ân- Kerim okunacak. Kabristanlıklar ziyaret edilip, dua okunacak. Mehter Marşı gösterisi yapılacak. Eğlence, çekiliş, stantlar açılacak. Çadırlar kurulacak. Yemekler, ikramlar verilecek…”
Altınova’dan Hersek’e ücretsiz dolmuşlar gidip gelecek. Tüm halkımız davetlidir. Program uygulamaları profesyonel resim ve video olarak kayda alınacak. İnşallah güzel bir çığır açılıp, gelenekselleşecek. “Tarihe güzel bir notta bizler düşelim.” Davete icabet edelim. Mehmet KASAP 1987- 1995 Hersek Köyü İlkokulu Müdür Yetkili Öğretmeni.